Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ΑΜΘ αποκτά την πρώτη Εθνική Υποδομή για την Έρευνα στην Ατμόσφαιρα με Αεροσκάφος, Δορυφόρους και Επίγειους σταθμούς

Η ΑΜΘ αποκτά την πρώτη Εθνική Υποδομή για την Έρευνα στην Ατμόσφαιρα με Αεροσκάφος, Δορυφόρους και Επίγειους σταθμούς

0
doryforos

Πολύτιμο εργαλείο για αγρότες και αλιείς με συντονιστή τον καθηγητή του ΔΠΘ Σ. Ραψομανίκη


Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, κατά την συνάντησή του την Τετάρτη με τον καθηγητή του Δ.Π.Θ. κ. Σπυρίδωνα Ραψομανίκη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Καβάλας κ. Πασχαλίδη Ιωάννη, κοινοποίησε την απόφαση ίδρυσης Εθνικής Υποδομής για την Έρευνα στην Ατμόσφαιρα με Αεροσκάφος, Δορυφόρους και Επίγειους Σταθμούς (FAROS) με έδρα και πεδίο έρευνας και δράσης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο πληροφόρησης και προστασίας στους αγρότες (χαλαζόπτωση, έντονη βροχόπτωση), στους αλιείς και στους μυδοκαλλιεργητές (φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν, ρύπανση) της περιοχής.

Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά μια Εθνική Υποδομή Αεροσκάφους, για έρευνα στην ατμόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή, με έδρα την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο συντονιστής της Εθνικής Υποδομής είναι ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Σ. Ραψομανίκης και συμμετέχουν καθηγητές και ερευνητές από τα πανεπιστήμια: ΑΠΘ, Δ. Μακεδονίας, Αιγαίου, Ιωαννίνων, Ε.Μ.Π. και Πατρών.

Σε κάθε σύγχρονο έθνος, μια τέτοια Εθνική Υποδομή είναι ζωτικής σημασίας για να είναι σε θέση η χώρα να δώσει λύσεις πολιτικές ή λύσεις καθαρά πρακτικές σε μια πληθώρα θεμάτων όπως:          η γεωργία και η αλιεία, η τεχνητή μεταβολή καιρικών συνθηκών ( π.χ. προστασία από χαλαζόπτωση), οι αλλαγές χρήσης γης, η παρατήρηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μελέτη κλιματικών αλλαγών, η διάβρωση των ακτών, η παρακολούθηση κηλίδων ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, η μεταβολή του βυθού των ακτών, η επαλήθευση μετεωρολογικών δορυφόρων, η παραγωγικότητα των θαλασσών προς όφελος της αλιείας (καταγραφή φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν), η αρχαιολογία από αέρος, η ανίχνευση ορυκτών από αέρος με γεωμαγνητικά όργανα, η επαλήθευση και μετρήσεις προς επιβεβαίωση των εθνικών μας ραντάρ βροχής, η παρατήρηση και καταγραφή φυσικών καταστροφών και η ανίχνευση ρύπων πάνω από αστικά κέντρα.

Το «FAROS» θα καταστήσει τη χώρα μας αυτοδύναμη στη συλλογή δεδομένων για ένα πλήθος, ζωτικής σημασίας θεμάτων. Ταυτόχρονα η πληθώρα των ερευνητικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην τόνωση της ερευνητικής δραστηριότητας της Ελλάδας σε θέματα αιχμής, προσδίδοντας κύρος στη χώρα μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…