Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Εκλογή προέδρου εδώ και τώρα!

Εκλογή προέδρου εδώ και τώρα!

0

Πως αξιολογούν τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων την επίσπευση της προεδρικής εκλογής

Αισιόδοξοι ότι θα εκλεγεί πρόεδρος στην Ν.Δ. – Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ – Ετοιμάζονται για βουλευτικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κύβος ερρίφθη! Προεδρικές εκλογές εδώ και τώρα! Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επισπεύδει κατά τρεις μήνες νωρίτερα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας προσδιορίζοντας χρονικά τις τρεις ψηφοφορίες μέσα στον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 17 – 23 – 29 Δεκεμβρίου! Την πολιτική αβεβαιότητα επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός, σε διάγγελμά του, για να αιτιολογήσει την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου που επισημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική αστάθεια και να ενδυναμωθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι της τρόικας που ζητά νέα μέτρα για την επίτευξη της συμφωνίας. Όμως είναι πασιφανές ότι πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο …Αλέξης και ότι η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου αρνείται ν’ αναλάβει όλο το βάρος της ευθύνης πιθανής παράτασης του μνημονίου και να θέσει και την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο. Πολιτικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βρει τους 180 βουλευτές – τον κρίσιμο αριθμό που απαιτείται για την εκλογή προέδρου κατά την τρίτη ψηφοφορία ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και γι αυτό προβαίνει στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Στον ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη αντίδραση ήταν ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη ορίσει ημερομηνία εκλογών» με την εκδήλωση βεβαιότητας ότι δεν εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις (π.χ. συνάντηση Τσίπρα – Κουβέλη, επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές, κλπ.) προκειμένου να επιχειρηθεί η συγκέντρωση 121 ψήφων που θα μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου.

Τι λένε τοπικοί βουλευτές

Δ. Σαλτούρος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ξάνθης: «Ήρθε η ώρα της ευθύνης για όλους»

«Αν μέχρι σήμερα η πορεία της χώρας εξαρτάτο από τη στενή κυβερνητική πλειοψηφία, σήμερα η μεγάλη αυτή ευθύνη επιμερίζεται στο σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου. Σήμερα ο καθένας βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του. Σήμερα η ομαλή πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον, στην κρίσιμη αυτή ιστορική στιγμή, απαιτεί την εκ του μηδενός επανατοποθέτηση των πάντων. Η ιστορία θα γραφτεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και έλαχε σε εμάς η ιστορική ευθύνη, να επιλέξουμε με ποιον τρόπο θα πορευτούμε. Καλώ όλους τους Έλληνες βουλευτές, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου στον οποίο κινούνται, να αναλογιστούν τι διακυβεύεται και να πράξουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους προς όφελος του λαού μας και της πατρίδας μας. Τους καλώ να διασφαλίσουν την απόλυτα απαραίτητη πολιτική σταθερότητα. Τους καλώ να μην πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει. Και έχω εμπιστοσύνη στην κρίση τους».

Χ. Ζεϊμπέκ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Ήρθε η ώρα για μια κυβέρνηση Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Η κυβέρνηση είδε ότι δεν της βγαίνουν τα κουκιά μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από 155 βουλευτές και μετά την πίεση που δέχτηκε από τον ελληνικό λαό αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Επιτέλους μια θετική απόφαση γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε εκλογές μιας και δεν θα μπορέσει αυτή η Βουλή να εκλέξει πρόεδρο. Επιτέλους έφτασε ο καιρός η κυβέρνηση των μνημονίων να φύγει και να έλθει μια κυβέρνηση αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ που θα ανασυγκροτήσει την χώρα. Πρωτίστως ο λαός μας ζει μια ανθρωπιστική κρίση και σίγουρα αξίζει μια καλύτερη μοίρα. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο ελληνικός λαός και να καθορίσει το μέλλον του»

Σημείωση: Αναζητήσαμε τον κ. Α. Κοντό, βουλευτή της ΝΔ Ξάνθης αλλά στάθηκε αδύνατη η επικοινωνία μαζί του

Τι λένε κομματικοί εκπρόσωποι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές εξελίξεις

Γ. Ιγνατιάδης, πρόεδρος ΝΟΔΕ Ξάνθης: «Αυτή η Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας»

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας και ότι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016. Ψηφίζουν 300 βουλευτές με συνείδηση και ευθύνη απέναντι στον λαό. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο πρόεδρος θα είναι αυτός που θα ενώνει τον λαό. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε σε ετοιμότητα».

Χ. Αμανατίδης, γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης: «Πρέπει να δοθεί μια λύση και να μην διαιωνίζεται η πολιτική αβεβαιότητα»

«Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από την τρόικα αλλά και της στάσης της αντιπολίτευσης. Είναι καλύτερα να μην διαιωνίζεται αυτή η αστάθεια και να δοθεί μια λύση είτε έτσι είτε αλλιώς. Στόχος είναι να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι της τρόικας γιατί διακυβεύεται το μέλλον όλων μας. Θεωρώ ότι είναι εφικτό να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή».

Γ. Χατζηθεοδώρου, γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις διαπραγματεύσεις και αποφάσισαν να κάνουν ηρωική έξοδο»

«Ήταν αναμενόμενο και είναι καλοδεχούμενο. Εμείς πάντα λέγαμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις διαπραγματεύσεις και αποφάσισαν να κάνουν ηρωική έξοδο. Στόχος τους είναι πώς θα πέσουν στα μαλακά. Πιστεύω πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν πρόεδρο Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε κανένα πρόσωπο ακόμη και αν προτείνουν τον ίδιο τον Τσίπρα. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σωθεί η χώρα. Κι αυτό θα γίνει μόνο όταν φύγει αυτή η κυβέρνηση και έλθει η κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα και η επομένη μέρα θα είναι μια άλλη μέρα»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης ζει σε εικονική πραγματικότητα

Για τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ε…