ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Αποτελεί μία διαφορετική ματιά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη, μέσα από τα χνάρια ενός αρχαίου δρόμου, που συνέδεε την Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη
Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία, σε τόπους μακρινούς, αλλά και κοντινούς, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Καφενείου του Μουσείου, κατά την οποία παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Λασκαράκη η πρότασή του σωματείου «Διάζωμα», με τίτλο «ΔΙΑΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ».
Η πρόταση αποτελεί μία διαφορετική ματιά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη, μέσα από τα χνάρια ενός αρχαίου δρόμου, που συνδέει τα λιμάνια της σημερινής Αλβανίας Δυρράχιο και Φιερ (Απολλωνία), με τον Έβρο και τελικά με την Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Λασκαράκης παρουσίασε τη διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με σωζόμενα μονοπάτια, στάσεις, γέφυρες, μνημεία και ιστορικά γεγονότα. Παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αρχαίας Εγνατίας και τους άγνωστους κανόνες της λειτουργίας της.
Όπως τόνισε, η πρόταση μπορεί να μετατραπεί σε πρόγραμμα που θα υποστηριχθεί στο Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω μίας Ολοκληρωμένης Εδαφικής Επένδυσης η οποία αποτελεί ένα από τα εργαλεία εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα υλοποιείται ήδη από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα.
Ήδη η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, επεξεργάζεται την πρόταση του Διαζώματος, το οποίο θα αναλάβει και καθοριστικό ρόλο στις ενέργειες, όπως την επιστημονική σύνταξη των ενημερωτικών φυλλαδίων, την ψηφιακή ξενάγηση, το «ζωντάνεμα» των χώρων θέασης και ακρόασης, γιατί όχι και της ίδιας της Εγνατίας σε σωζόμενα τμήματά της. Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις του εγχειρήματος, σημείωσε πως ο επιτυχής σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δράσης πολιτιστικής διαδρομής προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή πολλών «παικτών» που θα συνεργαστούν, θα συμφωνήσουν και θα υιοθετήσουν το όλο εγχείρημα.
Οι παίκτες αυτοί είναι πρώτιστα οι τοπικοί παράγοντες- αιρετοί των ΟΤΑ κάθε βαθμίδας, οι τοπικοί επιχειρηματίες (Ξενοδόχοι, Tour operators- μεταφορείς, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, αναμνηστικών κλπ). Στην συνέχεια αρκετοί φορείς της κεντρικής διοίκησης, λόγω αρμοδιότητας : Υπουργεία. Τουρισμού , Πολιτισμού, ΠΕΚA, Υποδομών και Μεταφορών , κλπ. Για τη συμμετοχή των πολιτών προτείνεται η παρουσίαση επεξεργασμένων προτάσεων στις τοπικές κοινωνίες, που θα πρέπει να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους και να τις υιοθετήσουν. Επισήμανε ακόμη πως προκειμένου να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής, να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και εξασφαλιστεί η ικανοποιητική λειτουργία των διαδρομών, ως θεματικού τουριστικού προϊόντος, και απαιτείται η επιλογή και η εγκατάσταση αποτελεσματικού Φορέα Διαχείρισης.
Πού βρισκόμαστε σήμερα
Ο νέος Περιφερειάρχης εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ένταξή της πρότασης στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΕΣΠΑ 2014-2020, εν όψει αυτής της πρότασης, έχει συμπεριληφθεί από την απελθούσα Περιφερειακή αρχή, το κατάλληλο γενικό πλαίσιο για την «υποδοχή» και την επιλεξιμότητα του προγράμματος .
Έτσι στη δράση 4.3 «Ολοκληρωμένη εδαφική επένδυση» αναφέρεται στην υλοποίηση «σχεδίων ολοκληρωμένης ανάπτυξης περιοχών που συγκροτούν δίκτυο πολιτιστικών –φυσικών πόρων με στόχο την τουριστική αξιοποίηση» .
Στη συνέχεια και στην «ολοκληρωμένη χωρική επένδυση Τουρισμού- Πολιτισμού» αναφέρει ότι «υπάρχουν ευκαιρίες επένδυσης ώστε ο τομέας του τουρισμού- πολιτισμού να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της περιοχής και να καταστεί η ΠΑΜΘ «τουριστικός προορισμός αριστείας» και ότι στόχος είναι ο σχεδιασμός χωρικών-πολιτιστικών οντοτήτων δηλαδή «εξειδικευμένων τουριστικών προορισμών»
Η αλλαγή στην διοίκηση της Περιφέρειας , μετά τις εκλογές του Μαΐου, απαιτεί βέβαια ένα εύλογο χρονικό διάστημα για ενημέρωση της νέας Περιφερειακής Αρχής , αλλά με το δεδομένο ότι οι προθεσμίες για την ένταξη στο ΕΣΠΑ τρέχουν. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το νέο υπουργό Ανάπτυξης, ενώ θεωρείται δεδομένη η στήριξη της Υπουργού Τουρισμού, η οποίαν ενημερώθηκε για την πρόταση και εκδήλωσε το θερμό της ενδιαφέρον. Είναι βέβαια απαραίτητη η υιοθέτηση της πρότασης και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς της Περιφέρειας.
Της Κικής Ηπειρώτου