Το γενετικό υλικό θα εξετασθεί από ειδικό εργαστήριο
Νέα συγκλονιστικά ευρήματα
Στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης βρέθηκε μεγάλος αυτοσχέδιος τάφος κατασκευασμένος από πορόλιθους, 1,60 μέτρα κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Εντός του τάφου παρατηρήθηκε επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54 και μήκους 2,35 μέτρων. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αποκαλύφθηκε ότι εντός του τάφου υπήρχε ξύλινο φέρετρο, κάτι που αποδεικνύεται από περίπου 20 διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά όπως επίσης οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά του φερέτρου.
Μέσα βρέθηκε σκελετός, σχεδόν ακέραιος. Το γενετικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για έλεγχο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, σε βάθος 1,60 μ. από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, μέσα στο όρυγμα, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους. Ο τάφος έχει διαστάσεις: μήκος 3,23 μ., πλάτος 1,56μ. και ύψος 1 μ., ωστόσο σύμφωνα με τους ορθοστάτες που βρέθηκαν εικάζεται ότι το ύψος έφτανε στο 1,80μ. Μέσα στον τάφο υπήρχε τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο, όπως προκύπτει από διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και τα οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. Το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ. Μέσα στον τάφο βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού, το φύλο του οποίου δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί άμεσα. Το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.
Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Το μνημείο αυτό αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.
Το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, και μελέτης των περίπου 500 μαρμάρινων μελών που έχουν βρεθεί στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το λιοντάρι και αποδίδονται ότι ανήκουν στον περίβολο του μνημείου. Καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.
Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.