Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το ΠΑΣΟΚ μιλά για την επόμενη μέρα

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για την επόμενη μέρα

0
pasok nomarxiakikosmos

Πρώτη συνεδρίαση του προσυνεδριακού διαλόγου στην Ξάνθη. Συμμετέχουν στις ομάδες εργασίες παλαιά και νέα στελέχη

Παπαστεργίου: «Εκτός τόπου και χρόνου ο Παπανδρέου…» – Τόνισε την αναγκαιότητα απενοχοποίησης: «Δεν φταίμε εμείς για την κρίση αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή»

Η πρώτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που θα οργανώσει το συνέδριο στην Ξάνθη ,παρουσία των στελεχών που απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας των 6 θεματικών και θα καταρτίσουν μέσα από τη διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου τις προτάσεις που θα καταλήξει στο συνέδριο και θ’ αποτελέσει την προγραμματική πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης για την μετά μνημόνιο εποχή, συνεδρίασε στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Καλεσμένος ο κ. Παπαστεργίου Χρήστος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος από την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου για την ΑΜΘ. Επίσης είχε κληθεί ο π. υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης αλλά λόγω αιφνίδιας ασθένειας συγγενικού τους ατόμου δεν παρέστη.

Παρόντες στον προσυνεδριακό διάλογο για την Δημοκρατική Παράταξη

Παρών ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χρήστος Αμανατίδης που έθεσε το πλαίσιο του διαλόγου επισημαίνοντας ότι «πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη έχουν συμπεριληφθεί στις καταστάσεις των φίλων και θέλουν να συμμετέχουν στην διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου». Μάλιστα ανέφερε ότι κάλεσε και το μέλος της Αριστεράς Κώστα Δέλκο οποίος δήλωσε θετικός με το εγχείρημα, όμως δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Επίσης παρέστη το μέλος κλιμακίου Ζουρνατζής Λάζαρος, π. νομάρχης Ξάνθης, το μέλος της Νομαρχιακής κ. Ανέστης Αντωνιάδης που εξήγησε την διαδικασία στελέχωσης των ομάδων εργασίας και τον καταμερισμό που έχει γίνει απαριθμώντας μάλιστα τα μέλη που συμμετέχουν. Σε ομάδες εργασίας συμμετέχουν στελέχη όπως ο π. γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Γιώργος Χουλιάρας, ο πρώην δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ κ. Άλκης Κίσσας, ο κ. Δημήτρης Δόντζος, ο κ. Παναγιώτης Δαβιτίδης με νεολαίους από την ΠΑΣΠ. Παρών επίσης ήταν και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μάντατζη. Απόντες ήταν όλοι οι «παπανδρεϊκοί»…που δήλωσαν μέσω του Γιώργου Παπανδρέου ότι θέλουν εκλογικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με εκλογή προέδρου και οργάνων και όχι προγραμματικό όπως είναι αυτό που πρόκειται να γίνει.

Τα παραδείγματα του 1989 και του 2004

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπαστεργίου απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του 2013 ήταν η προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου της κεντροαριστεράς: « Είναι μια προσπάθεια που θέλει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις έχοντας ως κορμό και ως βάση το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ούτε κρύβεται ούτε αλλάζει ούτε ελίσσεται μέσα από αυτή τη διαδικασία αλλά εξελίσσει τη στρατηγική του και την πολιτική του συσπειρώνοντας και πολίτες που δεν είναι σε κόμματα, πολίτες σε άλλες κινήσεις και χώρους της προοδευτικής κεντροαριστεράς ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή πρόταση για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». Επίσης ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι αυτό το εγχείρημα είχε γίνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν . Μια το 1989 όταν με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ ο Μπούτος και ο Αρσένη και από την αριστερά ο Αντώνης Μπρυλάκης και ο Μανώλης Γλέζος. Η δεύτερη φορά ήταν το 2004 με την ένταξη των Μάνου – Ανδριανόπουλου και Δαμανάκη – Ανδρουλάκη.

Παπαστεργίου: «Εκτός τόπου και χρόνου ο Παπανδρέου…»

Παράλληλα ο κ. Παπαστεργίου απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» άφησε αιχμές για την κίνηση Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας την ως… «εκτός τόπου και χρόνου! «: «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ζήτησε συνέδριο όμως που θα επικυρώσει τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου ή να τις τροποποιήσει ,ζήτησε συνέδριο που θα είναι ένα κλασικού τύπου συνέδριο που θα εκλέξει όργανα, θα εκλέξει αρχηγό. Θα έπρεπε να ξέρει ο ίδιος από τη δική του εμπειρία ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματισμένο να γίνει το 2016 μετά τις εκλογές έτσι και αλλιώς και εκεί θα εκλεγούν τα καινούργια όργανα και ο επικεφαλής του. Είναι άλλο πράγμα αυτό που ζητούσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές και τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και άλλο πράγμα αυτό που ζήτησε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Έχει δικαίωμα να ζητά αυτό που θέλει, αλλά κατά τη γνώμη μου οφείλει να ξέρει σε ποιο χρόνο κινείται η χώρα και η δημοκρατική παράταξη αυτή την εποχή και να ζυγίζει τις κινήσεις του εάν βοηθούν την προσπάθεια της χώρας και της παράταξης ή την υπονομεύουν ή την εμποδίζουν».

Ο Βενιζέλος επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης

Σ’ ότι αφορά όμως το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και στο ερώτημα ποιος θα ηγηθεί στην περίπτωση που γίνουν σε σύντομο χρόνο εκλογές διευκρίνισε πως …φαντάζεται ότι αυτός θα είναι ο Ευ. Βενιζέλος: «Αν γίνουν εκλογές με τη συμμετοχή άλλων κομμάτων και δυνάμεων είναι προφανές ότι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα είναι άνθρωπος που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τον πρόεδρό του. Δεν θα κάνουμε εκλογή επικεφαλής όπως συμβαίνει όποτε υπάρχει συνεργασία και συμμαχία δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ ως η βασική συνιστώσα αυτής της παράταξη έχει τον πρώτο λόγο να προτείνει ποιος θα διεκδικήσει ως υποψήφιος πρωθυπουργός την ψήφο των πολιτών. Φαντάζομαι ότι αυτός θα είναι ο Ευ. Βενιζέλος».

«Δεν φταίμε εμείς για την κρίση αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαστεργίου άγγιξε και μια ευαίσθητη πτυχή του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει ως βεβαιότητα η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε τη χώρα όρθια με τις επιλογές του και πρέπει επίσης κάποτε να απενοχοποιηθεί από το σύνδρομο ενοχής που διακατέχεται για τα Μνημόνια και την κρίση: Πρέπει να βγάλουμε από μέσα κάθε ενοχικό σύνδρομο που έχουμε . Επειδή εμείς κάναμε την επιλογή για το Μνημόνιο θεωρούμε ότι εμείς φταίμε και για την κρίση. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ένοχοι ούτε για τα πρώτα 35 χρόνια του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το 2009 ούτε για τα τελευταία 5 χρόνια Το ΠΑΣΟΚ κράτησε τη χώρα όρθια. Άλλοι πρέπει να αισθάνονται ένοχοι που αργά καταλαβαίνουν ότι η χώρα δεν είχε άλλη επιλογή, η μόνη ενοχή που έχουμε και πρέπει επιθετικά να βγούμε όσο η χώρα στέκεται στα πόδια της είναι ότι δεν κάναμε και δεν κάνουμε την κριτική που πρέπει στην καταστροφική πενταετία του Καραμανλή από το 2004 μέχρι το 2009. Η ΝΔ και ο Καραμανλής και όλοι όσοι ήταν τότε στην Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του Σαμαρά φταίνε που έβλεπαν το πάρτι και την κακοδιαχείριση και δεν αντιδρούσαν, εμείς φταίμε γιατί δεν αντιδράσαμε, και δεν καταγγείλαμε αυτά και τώρα που είναι η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση αξιολόγησης που έκανε πέρσι, με την ψήφο και του λαϊκού κόμματος που συμμετέχει και η ΝΔ είπε αυτό που λέμε και εμείς τώρα, ότι η πενταετία Καραμανλή ήταν καταστροφική για τη χώρα και αυτή μας οδήγησε στην κρίση και στην εφαρμογή του Μνημονίου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…