Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Το ελληνικό ποδόσφαιρο σε… κρίση και τα πρωταθλήματα στον «αέρα»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο σε… κρίση και τα πρωταθλήματα στον «αέρα»

0
ball grass

Ορίστηκε για το Σάββατο το Skoda Ξάνθη – Ολυμπιακός όμως πιθανότατα θα αναβληθεί λόγω της άρνησης ορισμών διαιτητών

«Μπάχαλο» και στην ΕΠΟ μετά την κακήν-κακώς απομάκρυνση του Ομοσπονδιακού τεχνικού Κλαούντιο Ρανιέρι

Στον «αέρα» βρίσκονται το πρωτάθλημα της Super League, αλλά και αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών, μετά την απόφαση της ΕΠΟ να μην ορίσει διαιτητές σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ως μέτρο για τη δολοφονική επίθεση στον διαιτητή Ζωγράφο.

Η αναβολή όλων των πρωταθλημάτων είναι επ’ αόριστον, μέχρι η Πολιτεία και οι ΠΑΕ να διασφαλίσουν την προστασία των εμπλεκομένων.

Έτσι η Ομοσπονδία θα περιμένει τη συνάντηση που θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και τα μέτρα που θα πάρουν αφήνοντας ανοιχτό ένα «παράθυρο» για ορισμούς διαιτητών, ώστε να γίνουν οι αγώνες του ερχόμενου Σαββατοκύριακου και να μην υπάρξουν αναβολές που θα καθυστερήσουν το βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στο ήδη ταραχώδες τοπίο.

Την ίδια στιγμή «μπάχαλο» επικρατεί σε διάφορα επίπεδα στις τάξεις της ΕΠΟ, απόρροια της τραγικής πορείας της Εθνικής Ελλάδος στα προκριματικά του Euro 2016, όπου έχει μόλις μία ισοπαλία (1-1 στη Φινλανδία) και τρεις εντός έδρας ήττες (0-1 από Ρουμανία, 0-2 από Β. Ιρλανδία και 0-1 από Ν. Φερόε)!

Το ζήτημα με την επιλογή Ρανιέρι ως Ομοσπονδιακού τεχνικού και οι ευθύνες για την επιλογή του δεν αποκλείεται να οδηγήσει μέχρι και σε παραίτηση τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ Γιώργο Σαρρή, ενώ ένα επιπλέον «αγκάθι» είναι η αποζημίωση που θα πάρει ο Ιταλός προπονητής που μπορεί να φτάσει κοντά στις 500.000 Ευρώ μιας και το κλειστό διετές συμβόλαιό με την ΕΠΟ όριζε απολαβές 1,5 εκατ. ευρώ και λέγεται ότι θα σπάσει με μια αποζημίωση που θα κυμανθεί στο ένα τρίτο αυτού.

Η χρυσή τομή δεν έχει βρεθεί ακόμα, για αυτό και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η λύση της συνεργασίας. Το μόνο που ανακοινώθηκε επισήμως είναι ότι δόθηκε άδεια στον Ρανιέρι και ότι στο σημερινό φιλικό με την Σερβία στα Χανιά θα βρεθεί στον πάγκο ως υπηρεσιακός ο Κώστας Τσάνας από την Ελπίδων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Εθνική Ομάδα αλλά και στην διοίκηση της ΕΠΟ είναι καταιγιστικές και από την Τετάρτη αναμένονται αποφάσεις που θα κρίνουν πολλά…

Η ποδοσφαιρική ατζέντα περιλαμβάνει «αναμετρήσεις» εκτός… γηπέδου

Μία «καυτή» εβδομάδα σε… εξωαγωνιστικό επίπεδο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς μπορεί εντός αγωνιστικών χώρων να μην υπάρχει δράση (εκτός από το φιλικό της Εθνικής στα Χανιά κόντρα στη Σερβία), όμως σε παρασκηνιακό επίπεδο και στα γραφεία ΕΠΟ, Super League και αθλητικού εισαγγελέα αναμένονται πολλές και σημαντικές αποφάσεις.

Έτσι αυτή την εβδομάδα καθώς δεν υπάρχει ούτε Champions League, ούτε Europa League, ούτε Κύπελλο Ελλάδας και – εκτός απροόπτου – ούτε πρωτάθλημα Super League το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι όποιες εξελίξεις αναμένονται σε άλλα… πεδία, ενώ σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα βρίσκονται στον… αέρα! Συνοπτικά, έχουμε και… γράφουμε:

1. Πιθανότατα σήμερα ή την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Σούπερ Λίγκα. Δεν είναι βέβαιο απολύτως ότι θα παραστούν όλα τα «αφεντικά» των ομάδων, όπως έχει ζητήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του για τον ξυλοδαρμό του Χριστόφορου Ζωγράφου. Έκπληξη τεράστιου μεγέθους θα είναι η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη. Λίγες οι πιθανότητες να παραστεί κάποιος εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα Τρίπολης (Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης), ενώ σπανίως εμφανίζεται και ο μεγαλομέτοχος της Καλλονής, Νίκος Μιχελάκης.

2. Αναμένεται να συγκληθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ και να συζητηθούν σχεδόν τα πάντα. Από το ενδεχόμενο παραίτησης του Γιώργου Σαρρή, μέχρι το πλάνο για τον διάδοχο του Κλαούντιο Ρανιέρι (ποιοι και με ποια κριτήρια θα τον επιλέξουν, ποιο θα είναι το «προφίλ» του) και το ενδεχόμενο ακύρωσης της απόφασης για αναβολή του πρωταθλήματος. Ο Σαρρής πιέζεται από συνεργάτες του να μην παραιτηθεί και όλα είναι ανοιχτά.

3. Θα πυκνώσουν από σήμερα οι επαφές της Λίγκας με τη Nova για την αναβολή του πρωταθλήματος, καθώς αμφότερες οι πλευρές αντιμετωπίζουν πρόβλημα (καθώς υπάρχουν και σχετικά τηλεοπτικά συμβόλαια και δεν μπορούν να αλλάζουν διαρκώς οι ημερομηνίες των αγώνων) και δεν θεωρούν ότι με αυτή την απόφαση της ΕΠΟ αντιμετωπίζεται η εξωγηπεδική «μαφιόζικου τύπου» βία που έχει ασκηθεί σε μέλη της.

4. Είναι πολύ πιθανό να κληθούν από τον νέο αθλητικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, οι Γιώργος Σαρρής, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης για να συζητήσουν μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις. Όχι για να καταθέσουν κάτι. Για να συζητήσουν! Και να τους κάνει συστάσεις για να πέσουν οι τόνοι με δημόσιες αναφορές και δηλώσεις…

5. Σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Παρασκευή, εντός της εβδομάδας δίνει προς διαβούλευση σε όλους τους ενδιαφερόμενους και «εμπλεκόμενους» φορείς τον νέο αθλητικό νόμο ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός.

6. Ίσως στα τέλη της εβδομάδας ή την επόμενη να ανακοινωθεί το κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα σχετικά με την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο». Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η υπόθεση για τις πλαστές ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες των ΠΑΕ, από τον αθλητικό εισαγγελέα, Χάρη Λακαφώση. Η απόφαση για το αν η υπόθεση θα πάει στο αρχείο ή θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, αναμένεται εντός των επόμενων 15 ημερών.

Ρανιέρι ο προπονητής των… αποζημιώσεων

Η Ελλάδα ηττήθηκε με 0-1 από τα Νησιά Φερόε στο Γ. Καραϊσκάκης και η ΕΠΟ αναγκάστηκε να απολύσει τον πλέον αποτυχημένο προπονητή στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος.

Ο Ιταλός προπονητής, όμως, είναι συνηθισμένος από απολύσεις, αφού – σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής Daily Mail – το ποσό που έχει εισπράξει συνολικά από το 2004 από αποζημιώσεις απολύσεων αγγίζει τα 15 εκατ. Ευρώ!

Ο πρώτος που του έδωσε τσεκ απόλυσης -και μάλιστα, ύψους 1.200.000 ευρώ- ήταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Η δεύτερη θέση που πήρε η ομάδα του (Τσέλσι) το 2004, δεν άρεσε στον Ρώσο που ήθελε να δει τα πολλά δισ. ευρώ που είχε ξοδέψει να στείλουν τους μπλε στην κορυφή, μιας και μόλις την προηγούμενη χρονιά τους είχε αγοράσει και είχε κάνει την… επανάσταση στις μεταγραφικές περιόδους που ακολούθησαν.

Ακολούθησε η θητεία του Ρανιέρι στην ισπανική Βαλένθια, όμως ο αποκλεισμός των «Νυχτερίδων» από τη Στεάουα Βουκουρεστίου στο Κύπελλο UEFA της επόμενης χρονιάς ανάγκασε τους ιθύνοντες της ομάδα να τον απομακρύνουν με αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ.

Με τα χρήματα αυτά, ο Ιταλός έμεινε άνεργος για τα δύο επόμενα χρόνια, ζώντας πλουσιοπάροχα.

Η Πάρμα φρόντισε να τον βγάλει από την ανεργία και ο Ρανιέρι ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύτηκαν κρατώντας την ομάδα στη Serie A ως… δια μαγείας. Πέντε μήνες αργότερα, όμως, αποχώρησε για τη Γιουβέντους, χωρίς αποζημίωση αυτή τη φορά.

Την πρώτη του χρονιά στο Τορίνο, η Μεγάλη Κυρία τερμάτισε τρίτη.

Την επόμενη, όμως, αποφασίστηκε -σε έκτακτο συμβούλιο – ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τον πάγκο της ομάδας, με 1.300.000 ευρώ στην τσέπη!

Επόμενος σταθμός του ήταν η Ρόμα, από την οποία κούνησε μαντίλι τον Φλεβάρη του 2011 «τσεπώνοντας» και από εκεί 2.000.000 Ευρώ! Μετά ήρθε η Ίντερ, στην οποία, τον… άντεξαν μόλις έξι μήνες και εκείνος αποχώρησε μετά τη λήξη της σεζόν.

Κατόπιν, ήρθε στα χέρια του η πρόκληση της Μονακό. Εκείνος δεν είπε

“όχι”. Οι Μονεγάσκοι επέστρεψαν στην πρώτη κατηγορία και ο Ριμπολόβλεφ ήθελε να προσπεράσει την Παρί Σεν Ζερμέν και να κατακτήσει το Championnat.

Ο Ρανιέρι δεν τα κατάφερε. Η Μονακό τερμάτισε δεύτερη και εκείνος εισέπραξε 5.000.000 τον περασμένο Μάιο, πριν αναλάβει την εθνική Ελλάδος, με την οποία έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ.

Έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ιταλός με τα 500.000 ευρώ που θα πάρει από την ΕΠΟ, έχει καταφέρει σε διάστημα δέκα ετών να μαζέψει 15,1 εκατ. ευρώ από αποζημιώσεις!

Συνοπτικά οι αποζημιώσεις που έχει πάρει ο Ρανιέρι τα τελευταία χρόνια είναι οι εξής:

ΤΣΕΛΣΙ (2000-04): 1,3 εκατ. ευρώ

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (2004-05): 5 εκατ. ευρώ

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (2007-09): 1,3 εκατ. ευρώ

ΡΟΜΑ (2009-01): 2 εκατ. ευρώ

ΜΟΝΑΚΟ (2012-14): 5 εκατ. ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ (2014): 500.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 15.100.000 Ευρώ!

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Θετικό το πρώτο δείγμα Έλληνα διεθνή σε έλεγχο ντόπινγκ στο ματς με τη Γεωργία

Σε σοκ βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς Έλληνας διεθνής που ήταν στην αποστολή της …