Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τα πρώτα εκλογικά «σκιρτήματα» των κομμάτων

Τα πρώτα εκλογικά «σκιρτήματα» των κομμάτων

0
dimoskopisi

Πρώτες πληροφορίες για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ – Θα είναι ο Μ. Αμοιρίδης το νέο πρόσωπο;

Σενάριο για συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για να βγει Κοντός – Μάντατζη και μην πάρει δεύτερη έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Διευρυμένο και …πασοκογενές το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι διανύουμε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Αυτό αποδεικνύεται από τις …διαδικασίες και …ασκήσεις ετοιμότητας που έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα οι μηχανισμοί των κομμάτων σε μια προσπάθεια να μην αιφνιδιαστούν καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές είναι κοντά και πολλοί μάλιστα πολιτικοί αναλυτές τις προσδιορίζουν το αργότερο την άνοιξη, εκτιμώντας ως αδύνατη την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από αυτή την Βουλή.

Στο κυνήγι των 180 βουλευτών… Στόχος οι ανεξάρτητοι

Μετά τον «σκόπελο» του Eurogroup που πέρασε με επιτυχία η κυβέρνηση και αποφεύχθηκαν προς το παρόν οι πρόωρες κάλπες σε κεντρικό επίπεδο έχει ξεκινήσει ένα αλισβερίσι κυρίως από τα κόμματα εξουσίας να συγκεντρώσουν την κρίσιμη μάζα βουλευτών οι μεν (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) 180 για να μην πάμε σε εκλογές και οι δε (ΣΥΡΙΖΑ) πάνω από 120 για να πάμε σε εκλογές. Στόχος και των δύο οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ξεπερνούν τους 30 και όλοι αυτοί που ανεξαρτητοποιούνται από κόμματα που φυλλοροούν όπως οι ΑΝΕΛ τελευταία.

Πρώτες πληροφορίες για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ – Θα είναι ο Μ. Αμοιρίδης το νέο πρόσωπο;

Σε τοπικό επίπεδο αυτό που απασχολεί είναι τα ψηφοδέλτια που θα καταρτίσουν τα κόμματα και ήδη έχουν ξεκινήσει άτυπα μεν αλλά σταθερά κάποιες κινήσεις από τις Νομαρχιακές και κάποιες συζητήσεις κυρίως από εν δυνάμει υποψηφίους. Να σημειώσουμε ότι το ρεπορτάζ βασίζεται σε … άτυπες πληροφορίες μέσα από τα κόμματα και αφορά τους σίγουρους υποψήφιους αλλά και τα ονόματα που «παίζουν» με βάση και την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Έτσι στην ΝΔ βεβαία θεωρείται η υποψηφιότητα του βουλευτή Αλέκου Κοντού. Σταθερή αξία θεωρείται και η πολιτευτής κα Γεωργία Ανδρέου ενώ «παίζει» πολύ και το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Μιχάλη Αμοιρίδη. Για τις 2 θέσεις των μειονοτικών υποψηφίων ενδιαφέρονται ο περιφερειακός σύμβουλος Χατζηγκενέ Ιρφάν, αλλά και οι προηγούμενοι υποψήφιοι κύριοι Πετσενίκ και Σιαμπάν Μπαντάκ.

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Θα δεχτούν τον …άσωτο;

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής: Ο βουλευτής Σαλτούρος θα καταλαμβάνει μια θέση στο ψηφοδέλτιο ενώ για τις υπόλοιπες 4 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι κύριοι: Γιώργος Χουλιάρα και Ανέστης Αντωνιάδης. Επίσης – σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Τσετίν Μάντατζη έχει εκφράσει την διακαή του επιθυμία να είναι υποψήφιος όμως προκαλεί αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη λόγω της ασταθούς πολιτικής στάσης του την τελευταία περίοδο. Όμως αυτό δεν θα το αποφασίσει η Νομαρχιακή αλλά τα κεντρικά. Σ’ ότι αφορά πιθανή υποψηφιότητα του Βασίλη Τσολακίδη ο ίδιος την απέκλεισε ενώ ο Φώτης Καραλίδης δεδομένων των συνθηκών ενδιαφέρεται μόνο για τον θεσμικό του ρόλο στο περιφερειακό συμβούλιο

Σενάριο «συγκυβέρνησης» Κοντού – Μάντατζη στον νομό μας!

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι διακινείται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο δρομολογείται από τα κεντρικά των κομμάτων συμφωνία μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στον νομό για να αλωθούν οι δυο έδρες και να αφήσουν μόνο μία στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία βασίζεται στην εκλογή Κοντού από την ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ ενός μειονοτικού που λέγεται ότι θα είναι ο Τσετίν Μάντατζη με απόφαση Βενιζέλου καθώς αναγνωρίζεται ότι η ΝΔ δεν έχει σημαντικό έρεισμα στην μειονότητα και ότι ο κ. Σαλτούρος δεν έχει μεγαλύτερο έρεισμα από τον Τσετίν Μάντατζη στην μειονότητα! Έτσι και με την σίγουρη – όπως θεωρείται – επανεκλογή του Χ. Ζειμπέκ στον ΣΥΡΙΖΑ ο νομός μας θα εκπροσωπείται από δύο μειονοτικούς βουλευτές και έναν της πλειονότητας – αριθμός που δεν είναι αντιπροσωπευτικός με την πληθυσμιακή αντιστοίχηση αλλά οι συσχετισμοί των εδρών θα παραμείνουν οι ίδιοι.

Διευρυμένο με πασοκογενείς υποψηφιότητες το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ πνέει άνεμος αισιοδοξίας και είναι η πρώτη φορά που δεν θα δούμε στο ψηφοδέλτιό τους …γραμματείς καθώς τώρα έχουν πληθώρα επιλογών. Το ψηφοδέλτιό τους θα έχει μεν επικεφαλής τον Χ. Ζεϊμπέκ ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης καθώς επίσης και την κα Εβίτα Κεχαγιά που ήλθε δεύτερη σε ψήφους αλλά θα διέπεται και από μια φιλοσοφία ανοίγματος σε …πασοκογενείς υποψηφιότητες όπως άλλωστε και όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε τον κ. Καραδέδο για παράδειγμα που ήταν πολύ κοντά στο κόμμα όλο αυτό το διάστημα, τον Γιώργο Βουρβουκέλη μια υποψηφιότητα που έπαιξε και την προηγούμενη φορά ή τον γιατρό κ. Χιώτη! Παίζει επίσης το ενδεχόμενο να είναι κάποιος από την Νεολαία. Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διεισδύσει σε χώρους τους λεγόμενου παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και τους καραμανλικούς κεντρώους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…