Σχόλια 13/11/14

0
Καρατζα-φέρε τη μίζα πίσω…


Η Αμφίπολη μίλησε
Η Μακεδονία των αρχαιολογικών εκπλήξεων λοιπόν. Βεργίνα και Αμφίπολη στην πρώτη σειρά των ανασκαφών και ευρημάτων!
Χαμός! Όλη η υφήλιος συζητά για τον τάφο του Φιλίππου στην Βεργίνα για όσα συνεχίζουν να έρχονται στο φως από ασύλητο τάφο, ενώ η Αμφίπολη τάραξε τα νερά και πάλι χθες.
Βρέθηκε ατομικός τάφος λοιπόν με σκελετό μέσα. Άνδρας ή γυναίκα, προς το παρόν, άγνωστο. Σύντομα όμως θα μαθευτεί το φύλο, ίσως δε και η ταυτότητα του νεκρού.
Να λοιπόν που στο ταφικό μνημείο υπάρχει νεκρός. Πράγμα που σημαίνει πως όλο το συγκρότημα έγινε για έναν σπουδαίο της εποχής. Αυτό δε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τύμβος έχει κι άλλους τάφους, ενδεχομένως το ίδιο σπουδαίους από αρχιτεκτονικής πλευράς.
Με την εύρεση του τάφου, η Αμφίπολη θα καταστεί σημαντικός πόλος έλξης τουριστών, εγχώριων και ξένων.
«Ε»


Διαφορετικές μεταρρυθμίσεις
Αν θέλει ένας αντικειμενικός οικονομικός παρατηρητής να κάνει διάγνωση στην σύγχρονη Ελλάδα, εκείνο που θα πει πρώτο είναι ότι υστερεί η χώρα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και θα συμπληρώσει πως για να πάει μπροστά η χώρα και η οικονομία, θα πρέπει αυτές οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν. Διότι δεν έγιναν!
Έγιναν όμως στην Ισπανία και η οικονομία της άρχισε να πηγαίνει μπροστά. Άρα είναι μονόδρομος οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Που στη χώρα μας οι κυβερνήσεις υπόσχονται αλλά ποτέ δεν τολμούν να υλοποιήσουν φοβούμενοι –αφελώς- το πολιτικό κόστος (βλέπε κομματικό).
Μ’ αυτό το μυαλό, τίποτε σοβαρό δεν προχώρησε δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης. Κάτι πάει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά δεν τον αφήνουν η αντιπολίτευση αλλά και οι δικοί του.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εν Ελλάδι: Ένα παραμύθι που διαρκεί χρόνια τώρα…
« Ε»


Ο Τάφος στα Κομνηνά
Ο Μακεδονικός τάφος στην Αμφίπολη φέρνει στην επιφάνεια και τον Μακεδονικό τάφο στα Κομνηνά Ξάνθης. Δεν είναι το ίδιο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, είναι όμως ένας τυπικός Μακεδονικός τάφος όπως συνηθιζόταν να γίνονται τότε. Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών είναι επισκέψιμος μεν, κλειστός δε. Δηλαδή δεν μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί διότι δεν υπάρχει φύλακας τις εργάσιμες ώρες. Έτσι, όποιος θέλει να επισκεφθεί τον τάφο στα Κομνηνά, πρέπει να τηλεφωνεί στο τηλέφωνο του φύλακα για να πηγαίνει και να ανοίγει την κλειστή πόρτα.
Μετά λοιπόν την Αμφίπολη, εκτιμούμε ότι κάποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί για να γίνει επισκέψιμος ο τάφος στα Κομνηνά. Εάν γίνει αυτό, η περιοχή θα αποκτήσει μεγάλη επισκεψιμότητα από ενδιαφερόμενους να δουν έναν τυπικό Μακεδονικό Τάφο.
«Ε»


Άλλος για υποψήφιος!
Κάποιοι βιάζονται να καπαρώσουν τις θέσεις από τώρα. Είναι οι βιαστικοί της υπόθεσης αγνοώντας πως εκλογές μπορεί να μη γίνουν το Μάρτιο. Για ποιους η αναφορά; Μα για όλους αυτούς που ράβουν κοστούμια για να λάβουν το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή. Κυρίως δε στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και στη μεν Ν.Δ. λίγο πολύ είναι γνωστά τα πράγματα, εκεί που γίνεται μεγάλος τζερτζελές είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως από προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ! Που χωρίς ίχνος ντροπής, επιδιώκουν να προσεγγίσουν την παράταξη για να λάβουν το πολυπόθητο χρίσμα.
Ελπίζουν οι ερίφηδες ότι θα εκλεγούν βουλευτές για να «υπηρετήσουν τον λαό»!
-Μας δουλεύουν κάποιοι ψιλό γαζί. Ξεχνούν όμως ότι τους πήραν είδηση πλέον και η κοροϊδία τέλος…
« Ε»


Το γινάτι βγάζει Γιάννα
Τι είναι η Γιάννα; Ξέρω θα βιαστείς ν’ απαντήσεις. Μια πλουσία. Θα συνεχίσεις. Μια γυναίκα που έβγαλε πέρα μια Ολυμπιάδα. Μέσα είσαι. Θα το προχωρήσεις. Μια φρικτά φιλόδοξη γυναίκα. Θα το δεχτώ ακόμα κι αν αναρωτηθώ… Θα έβγαζε πέρα, μια ΜΗ φιλόδοξη, μια Ολυμπιάδα; Θες να πειράξω λίγο και έναν στίχο για να μου τη θυμίζει; (συγχώρα με, Καζαντζάκη). Ανάθεμα την άμυαλη ψυχή που κίνησε, στης δόξας το νερό να ξεδιψάσει και πνίγηκε από τη δίψα. Αυτά όμως είναι τα ευκολάκια. Ξέρεις τι νομίζω ότι είναι η Γιάννα; Μια γυναίκα που θύμωσε και πείσμωσε. Την πήρε φαλάγγι το γινάτι της. Τόσο απλά.
Σνίφαρε όλα τα «μπράβο» και μετά την ακραία αδιαφορία. Σήκωσε μανίκια και μετά πετάχτηκε ως αχρείαστη. Ένιωσε αναλώσιμη, σε ένα σύστημα που την προσκύνησε, όσο την είχε ανάγκη. Ξέμεινε από πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ είδε στη συνέχεια τους κομπάρσους να πρωταγωνιστούν. Έζησε το χάος του κράτους εκ των ένδον αλλά, διάολε, επιβίωσε αυτό το άτιμο «κράτος» ενώ «απεβίωσε» αυτή. Δεν είδε κανέναν κόπο της να πιάνει τόπο. Έζησε την αχαριστία. Τι δηλαδή οφείλαμε να κάνουμε για τη Γιάννα; Μην το ρωτάς. Κάτι «πολύ!». Η Γιάννα γεννήθηκε μαζί με το «πολύ!». Η φιλοδοξία δεν έχει τίποτα «λίγο» ως συστατικό. Και πού μπορεί να φτάσει μια γυναίκα που θύμωσε και ο θυμός έγινε πείσμα και γινάτι; Μέχρι την αυλή του Τσίπρα. Ιέρειά του. Ξέρω θα σε σοκάρω αλλά μπορεί και να έχει αρκετά κοινά στοιχεία η διαδρομή του θυμού της με του μέσου ανθρώπου, ο οποίος όμως προσγειώθηκε πιο εύκολα από εκείνη. Μεταξύ μας, καίγομαι να σου αποκαλύψω μια διαπίστωσή μου. Τη μεγαλύτερη φτώχεια την είδα στον ελληνικό πλούτο.
Ρ.Β.


Γλώσσες που χάνονται
33 ευρωπαϊκές γλώσσες απειλούνται με… αφανισμό, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές, σύμφωνα τα δεδομένα της Unesco για τις Γλώσσες σε Κίνδυνο. Πρόκειται για γλωσσικά ιδιώματα που έχουν βαθιές τις ρίζες τους στον χρόνο, αλλά δεν είναι υιοθετημένα ως επίσημη γλώσσα και ομιλούνται από κοινωνίες που κατοικούν σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα στης Ευρώπης ή μειονότητες. Ωστόσο σήμερα κινδυνεύουν.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις 33 γλώσσες είναι και δύο Ελληνικές, η Καππαδοκική διάλεκτος και η Τσακώνικη. H Καππαδοκική είναι ελληνογενής διάλεκτος που ομιλούταν από Έλληνες της Καππαδοκίας, οι οποίοι με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατέληξαν κυρίως στην Καβάλα. Πλέον μόνο 300 κάτοικοι της Καβάλας την ομιλούν ακόμα.
Η Τσακωνική διάλεκτος η οποία είναι ελληνογενής διαλεκτική ομάδα που ομιλείται στην περιοχή της νότιας Κυνουρίας της Αρκαδίας και κυρίως στο Λεωνίδιο. Πλέον τα «τσακώνικα» τα μιλούν μόνο 300 άνθρωποι.


Το σενάριο για τον Μάντατζη
Προβλημάτισε το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» που αναφέρεται στα πρώτα εκλογικά «σκιρτήματα» των κομμάτων κυρίως ως προς το σενάριο που – σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» διακινείται και αφορά την προσπάθεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη έδρα στο νομό, στοχεύοντας και πάλι στην μειονότητα που ούτως ή άλλως αποτελεί τον ρυθμιστικό παράγοντα. Πολλοί εξεπλάγησαν μ ε την… επαναφορά του Τσετίν Μάντατζη όμως κάτι τέτοιο συζητιέται πολύ καιρό. Μπορεί οι τοπικοί να μην θέλουν ούτε να τον ακούσουν ούτε να τον δουν όμως άλλοι αποφασίζουν γιατί πιστεύουν (ίσως λανθασμένα) ότι ο κ. Μάντατζη εξακολουθεί να έχει έρεισμα στην μειονότητα. Αλλά δεν παύουν όλα αυτά να είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το σκηνικό είναι πολύ ρευστό παρότι μερικοί συμφωνούν ότι οι εκλογές είναι κοντά!
Μ.Ξ.


Πινακίδες… υπάρχουν!
Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας προχθές για τα μέτρα πρόληψης ενόψει του χειμώνα εκπροσωπήθηκαν διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς. Δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά και ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Αφού ζητήθηκε έντονα να υπάρχει συνεργασία και έγκαιρη ενημέρωση από πλευράς της Αστυνομίας προς τους αρμόδιους φορείς για τον αποκλεισμό οδών και ολόκληρων οδικών δικτύων (π.χ. Εγνατία), ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαγναφέρης θυμήθηκε και ένα άλλο θέμα: αυτό της σήμανσης στους δρόμους. Ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας να μεταφέρει προς την Διοίκηση ότι υπάρχει πλέον διάθεση πινακίδων και θα πρέπει να γίνει μια επιτόπια μελέτη στους δρόμους. «Σε πολλά σημεία έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που αναγράφουν ως μέγιστη ταχύτητα τα 20 ή 30 χιλιόμετρα, ενώ κάτι τέτοιο είναι παράλογο. Ξέρουμε ότι όταν επρόκειτο να τοποθετηθούν, αν δεν υπήρχε η κατάλληλη πινακίδα, τοποθετούνταν μια άλλη… κατά προσέγγιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγναφέρης. Αποτέλεσμα να παίρνουν κλήσεις πολλοί οδηγοί και η σήμανση να καταντά κάτι το γραφικό και τραγελαφικό. Σε κάποια σημεία ελλιπής σήμανση, θα συμπλήρωνα εγώ, ενώ σε άλλα πρέπει να κάνεις στάση για να δεις όλες τις πινακίδες που υπάρχουν σε διάταξη. Είμαστε ως συνήθως ή του ύψους ή του βάθους…
Χ.Δ.


Θέλουμε φθηνό σινεμά
Το αδιαχώρητο γινόταν την προηγούμενη Παρασκευή στα ODEON Ξάνθης. Ο λόγος ήταν η προβολή -πέρα από το πρόγραμμα του κινηματογράφου- δύο ταινιών με εισιτήριο μόλις 2 ευρώ! Ήταν μια προσφορά (τόσο οι δύο ταινίες όσο και οι δύο αίθουσες) των ODEON για την ενίσχυση της Μονάδας Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων της Μητρόπολης Ξάνθης. Ο Σύλλογος Θεολόγων Ξάνθης είχε την πρωτοβουλία και ήταν όντως μια καλή ευκαιρία για πολλούς που αποφεύγουν το σινεμά λόγω οικονομικής στενότητας, να παρακολουθήσουν δύο καλές ταινίες. Όπως έμαθα, και τις δύο μέρες των προβολών υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από κόσμο όλων των ηλικιών. Παρακολούθησα την ταινία του Γούντι Άλεν «Μαγεία στο σεληνόφως», η οποία ήταν αρκούντως καλή, με τις γνωστές μεταφυσικές ανησυχίες του σκηνοθέτη. Η παρουσία μαθητών βέβαια δυσκόλεψε αρκετά την παρακολούθηση, γιατί προφανώς η θεματολογία της ταινίας ήταν κουραστική για την ηλικία τους. Όπως και νά ‘χει, φάνηκε ότι υπάρχει η ανάγκη για διανομή κάποιων επιλεγμένων τουλάχιστον ταινιών με φθηνό εισιτήριο, για το ευρύ κοινό. Για το τι ανάγκες θα καλύψουν τα έσοδα στην Μονάδα και πώς θα λειτουργεί τελικά, μη με ρωτάτε. Μόλις έχουμε νεότερα, θα τα μάθετε πρώτοι.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …