Σχόλια 05/11/14

0
Ανοίξαμε και περιμένουμε…τα σκουπίδια όλης της Περιφέρειας


Περί σκουπιδιών
Το θέμα των σκουπιδιών ήταν και θα είναι για λίγο ακόμη στην επικαιρότητα είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι. Και βέβαια αναφερόμαστε στην Περιφέρειά μας αλλά και στο νομό μας. Έτσι, η πολύχρονη άρνηση των διαφόρων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δουν και λύσουν το πρόβλημα, στο τέλος το διόγκωσαν με τις λύσεις να είναι αναπόφευκτες αλλά και δαπανηρές.
Τελικά αφού εμείς ως χώρα και κυβερνήσεις δεν μπορούσαμε να λύσουμε το όλο θέμα λόγω μικροκομματικών νοοτροπιών, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση και μας υποχρεώνει να κάνουμε ότι χρόνια τώρα αρνούμασταν βλακωδώς. Δηλαδή να δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας, διαχωρισμού, παραγωγής ενέργειας από τα σκουπίδια συν την ανακύκλωση βέβαια που πάει μαζί.
Για να τα κάνουμε όλα αυτά η Ε.Ε. μας χρηματοδοτεί μάλιστα. Αλλά εμείς, ως χώρα, ως κυβερνήσεις, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκεί, στις εμμονές μας και στον επαρχιωτισμό μας.
Λέμε «όχι» στα σκουπίδια και την επεξεργασία τους! Όμως παρά τις αντιρρήσεις και κραυγές, η υπόθεση «σκουπίδια» θα πρέπει να προχωρήσει. Για να απαλλαγεί η χώρα τόσο από τα σκουπίδια όσο και νοοτροπίες για τα…σκουπίδια…
«Ε»


Ήταν όλοι εκεί
Οι φίλοι ως γνωστόν μετρούνται εν ζωή. Αλλά και στο θάνατο ως ένα βαθμό συμβαίνει. Και είναι τότε, το βαρόμετρο της δημόσιας αποδοχής του αποθανόντος ατόμου.
Στην περίπτωση του Θωμά Εξάρχου, ήταν όλοι εκεί, τιμώντας με την παρουσία τους τον άνδρα και το έργο του. Νυν και πρώην άρχοντες και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη παλιά και νέα του Πολιτισμού και της προσφοράς.
Άνδρες και γυναίκες, ηλικιωμένοι και νέοι. Ήταν ΟΛΟΙ εκεί, αποτίωντας φόρο τιμής στον άνθρωπο που αγάπησε και πρόσφερε για την Ξάνθη του.
«Ε»


Θα μας λείψει
Δεν είναι λύπη ή οδύνη. Είναι η αίσθηση ότι ένας άξιος άνθρωπος έφυγε, ένας άνθρωπος της προσφοράς, του ήθους και της ιστορίας της πόλης.
Αυτά ήταν τα συναισθήματα για τον Θωμά Εξάρχου. Όχι ο ίδιος ο θάνατος που αποτελεί κάτι το αναπόφευκτο για όλους, ούτε ότι ο Θωμάς δεν ευδοκίμησε να δει και να ζήσει πολλά. Έφυγε σε ηλικία χρόνων, ζηλευτή από πολλούς, με πλήρη λειτουργία εκτός των τελευταίων 1-2 μηνών.
Λύπη που έφυγε ένας αγαπητός άνθρωπος. Λύπη διότι τον γνωρίζαμε. Λύπη διότι θα μας λείψει ο Θωμάς Εξάρχου και το έργο του.
«Ε»


Μια συνέντευξη που δεν έγινε
Η ζωή είναι απρόβλεπτη και ιδού μια απόδειξη ακόμη: Πρίν τρεις εβδομάδες ο Θωμάς Εξάρχου επικοινώνησε με την εφημερίδα και συζήτησε για το νέο του βιβλίο που ετοιμαζόταν. Κατά την συζήτηση αποφασίστηκε να γίνει μια συνάντηση και να γίνει εκτενής αναφορά γι’ αυτό μέσω συνέντευξης. Η πρώτη ημερομηνία της συνάντησης ακυρώθηκε λόγω του ότι δεν ένιωθε καλά και δεσμεύτηκε να την δώσει όταν γίνει. Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και πνευματικής διαύγειας.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά, μετά την πληροφόρηση του θανάτου, αφού είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση για την πορεία της υγείας του από τον Ηλία Βασιλούδη.
«Ε»


Αγωνία βουλευτών
Συζητήσεις επί συζητήσεων και αρκετό μελάνι έχει χυθεί μέχρι σήμερα και θα χυθεί και άλλο ακόμη για το εάν θα έχουμε εκλογές ή όχι τον Μάρτιο για την συμπλήρωση των 180 ή όχι βουλευτών κατά την ψηφοφορία. Όσοι θέλουν ν’αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές – και είναι οι περισσότεροι – βρίσκονται σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Εκείνοι που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί είναι οι “ανεξάρτητοι” βουλευτές, οι οποίοι και θα καθορίσουν με τη στάση και την ψήφο τους στη Βουλή την τελική έκβαση της αναμέτρησης. Όλοι όμως οι βουλευτές (όλων των κομμάτων) και ιδιαίτερα οι “ανεξάρτητοι” ρισκάρουν επικίνδυνα το ενδεχόμενο επανεκλογής τους εάν γίνουν πρόωρες εκλογές. Γι αυτό και πολλοί βουλευτές προβληματίζονται και αγωνιούν.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών εμφανίζεται οριακά εφικτός και με την προϋπόθεση ότι θα προσχωρήσουν σ’ αυτό τον αριθμό όλοι οι “ανεξάρτητοι” και ελάχιστοι ακόμη από τη ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ. Επειδή όμως στην πολιτική συμβαίνουν τα πλέον απίθανα και απρόσμενα πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για το αύριο. Γι αυτό θα περιοριστούμε σε εικοτολογίες και σε υποθετικές αοριστολογίες. Το ερώτημα, αν ο στόχος των 180 βουλευτών είναι εφικτός ή ανέφικτος, βρίσκεται υπό διερεύνηση.
«Ε»


421 εκ. πτηνά χάθηκαν σε 30 χρόνια

Ένα τρομακτικό νούμερο ανέδειξε έρευνα επιστημονικού περιοδικού, που αναδεικνύει περίτρανα την ολέθρια επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και την πανίδα. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ευρώπη έχασε 421 εκατομμύρια πτηνά τα τελευταία 30 χρόνια και μάλιστα από πολλά είδη που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πολύ κοινά.
H ανησυχητική αυτή εξαφάνιση των πτηνών από την ευρωπαϊκή πανίδα έχει σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους γεωργίας και την εξαφάνιση των βιοτόπων. “Είναι μια προειδοποίηση που ισχύει για το σύνολο της πανίδας στην Ευρώπη. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το περιβάλλον δεν είναι ανεκτός για τα πιο κοινά είδη της πανίδας μας”, εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης. Οι επιστήμονες συνιστούν την ταχεία εφαρμογή νέων γεωργικών σχημάτων και τη δημιουργία ζωνών πρασίνου στον αστικό ιστό, για να ανατραπεί η καταστροφή αυτή.
Ανάμεσα στα πουλιά που σημείωσαν μείωση έως και 90% στους πληθυσμούς τους, είναι και κάποια κοινά είδη πουλιών όπως η σταχτιά πέρδικα, ο κορυδαλλός, το σπουργίτι και το ψαρόνι.


Έφυγε με «τιτίβισμα» για τη Θράκη ο Ιλχάν Σενέρ
Πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής για της 91η επέτειο της τουρκικής Δημοκρατίας και για τον επιπλέον λόγο ότι ουσιαστικά ήταν η τελευταία ημέρα παρουσίας του γενικού προξένου Οσμάν Ιλχάν Σενέρ στην Θράκη. Ο ίδιος αναχώρησε την Κυριακή για την Τουρκία και μάλιστα δημοσιοποίησε μέσω του twitter φωτογραφίες της γέφυρας των συνόρων, γράφοντας: «αντίο στην αγαπημένη Δυτική Θράκη κάθε Τούρκου διπλωμάτη». Στο λογαριασμό του πολλοί φίλοι έσπευσαν να του στείλουν τις ευχές τους, ενώ στις δικές του ευχαριστίες ανταποκρίθηκε με ευχές και ο τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς.
Ο νέος πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, που υπηρετεί στο αυτόνομο κρατίδιο του Ναχιτσεβάν στο Αζερμπαϊτζάν θα αναλάβει καθήκοντα στις 15 Νοεμβρίου.
Ε.Δ.


Θα μας φορτώσουν και τα σκουπίδια της Χρυσούπολης
Στα ψιλά και στα …μαλακά προσπάθησαν να μας περάσουν την ΚΥΑ για την μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου Νέστου στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης. Οι δύο υπουργοί, Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ προκειμένου να κλείσουν τους ΧΑΔΑ γιατί τα πρόστιμα πέφτουν βροχή έκατσαν και σχεδίασαν που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια της Δράμας, του Έβρου, της Σαμοθράκης, της Θάσου, του δήμου Νέστου και αποφάσισαν όλα αυτά να τα «απορροφήσουν» οι τρεις οργανωμένοι ΧΥΤΑ της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Καβάλας ενώ της Δράμας τα στέλνουν στις Σέρρες. Χωρίς καν να ρωτήσουν τους δήμους αλλά ούτε και να μελετήσουν αν αυτό είναι εφικτό. Για παράδειγμα ο ΧΥΤΑ της Ξάνθης δεν χωράει τα δικά μας σκουπίδια πως θα χωρέσει και της Χρυσούπολης; Κι απ’ ότι ξέρουμε το έργο της επέκτασής του εγκρίθηκε αλλά μέχρι να γίνει θα περάσει καιρός. Σ’ αυτό έχει σκοπό να πατήσει πόδι ο δήμαρχος Ξάνθης όπως επίσης και στο γεγονός ότι χρειάζεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση του ΣΔΑΝ με τον γειτονικό δήμο για την μεταφορά και αυτή -όπως μας είπε – δεν είναι διατιθεμένος να την υπογράψει και ως πρόεδρος του ΣΔΑΝ Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Του βούλιαξαν τη βάρκα…

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες στο αλιευτικό καταφύγιο των Αβδήρων. Μετά την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού δεν υπάρχει καθόλου αστυνόμευση και κατά συνέπεια έχουν το βιος τους αφύλακτο και στο έλεος της θάλασσας αλλά και του όποιου κακόβουλου θέλει να τους βλάψει. Έτσι χθες κάποιος ή κάποιοι τρύπησαν με λοστό μια βάρκα επαγγελματία ψαρά και τη βούλιαξαν. Ο άνθρωπος έβγαζε το ψωμί του με τη βάρκα του που την είχε πάρει με δάνειο και τώρα καταστράφηκε.
Μ.Ξ.


Τρέχει και δεν φτάνει ο… δήμαρχός μας
Μπήκε για τα καλά πλέον στους ρυθμούς που επιβάλλει η θέση του ο Δήμαρχος Ξάνθης. Βέβαια είναι αλήθεια ότι με το ‘’καλημέρα’’ έμπλεξε με πολλά (ΣΔΑΝ, ΚΕΔΕ), με αποτέλεσμα να τρέχει και να μην φτάνει, αλλά τον ώθησε μάλλον ο ζήλος του πρωτάρη. Στην ημερίδα που οργάνωσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χθες ακούστηκε να λέει -με αφορμή παλαιότερη συζήτηση που διεξήχθη στην πλατεία Ξάνθης καθώς περνούσε από μπροστά του παλαιότερος δήμαρχος της πόλης- «όραμά μου είναι να διασχίζω την Ξάνθη και οι δημότες να λένε όχι ‘’ο Δήμαρχος’’, αλλά ‘’ο Δήμαρχός μας’’. Ευσεβείς πόθοι; Θα δείξει. Είναι γεγονός όμως ότι έχει άλλο ‘’αέρα’’ πλέον στις δημόσιες εμφανίσεις του. Το αν θα καταφέρει όμως να κερδίσει τις καρδιές των ξανθιωτών και να γίνει ‘’ο δήμαρχός μας’’, θέλει πολύ αγώνα και συνέπεια για να αποδειχθεί. Οψόμεθα…
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…