Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Σ. Ξυνίδης: «Ο Βενιζέλος δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ»

Σ. Ξυνίδης: «Ο Βενιζέλος δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ»

0
xinidis socr2

Καταπέλτης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει θέση για το συνέδριο της ΔΗ.ΠΑΡ

Δηλώνει πολιτικά άστεγος αλλά όχι «αναχωρητής». Βλέπει εκλογές τον Δεκέμβριο και πιστεύει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κυβερνήσει…»

Την πλήρη απαισιοδοξία του για την πορεία της χώρας με ρίψη ευθυνών στην ασκούμενη πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης και την πλήρη αντίθεσή του στις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όπως αυτές εκφράστηκαν με την ΕΛΙΑ στις ευρωεκλογές και την προσπάθεια ανασύστασης της ΔΗΠΑΡ μέσω συνεδρίου στην παρούσα φάση, εκφράζει στο «Ε» ο πρώην αν. υπουργός Ανάπτυξης και π. γραμματέας του ΠΑΣΟΚ των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, Σωκράτης Ξυνίδης.

Εκλογές τον …Δεκέμβριο βλέπει ο Σωκράτης Ξυνίδης – «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κυβερνήσει»

Χρησιμοποιώντας ένα λόγο οξύ, αιχμηρό, χωρίς στρογγυλοποιήσεις ο κ. Ξυνίδης διατυπώνει την άποψη ότι η χώρα έχει περιέλθει σε ουσιαστική αδυναμία διακυβέρνησης και ότι οι εξελίξεις στο Eurogroup θα κρίνουν το χρόνο των εκλογών εκτιμώντας ότι αυτές μπορεί να γίνουν πολύ νωρίτερα από τον Μάρτιο ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο εξαιτίας της πορείας της οικονομίας: «Είμαι πού απαισιόδοξος για την πορεία της χώρας. Ο κατήφορος είναι μονόδρομος και θεωρώ ότι θα οδηγηθούμε σε πλήρες αδιέξοδο. Ευθύνες έχουν οι κυβερνώντες, το πολιτικό σύστημα αλλά και η κοινωνία. Θεωρώ πως δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα που θέλει να αλλάξει η κοινωνία», τονίζει ο κ. Ξυνίδης. Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση επισημαίνει: «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν νόημα όταν οδηγούν στην βελτίωση των συνθηκών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τι να την κάνω την αύξηση της ανταγωνιστικότητας όταν δεν γίνεται ένα ευρώ επένδυση! Για να γίνουν επενδύσεις προαπαιτείται ασφαλές κ αι σταθερό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον κάτι που λείπει από την χώρα μας».

Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του προς την εξουσία ο κ. Ξυνίδης εκτιμά πως οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν από το «ναυάγιο» – όπως εκτιμά του Eurogroup – θα αποθαρρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας γιατί θα κληθεί να υπηρετήσει μια πολιτική που αντιπολιτεύεται. Γενικότερα περιγράφει μια ρευστότητα και ένα θολό και ασταθές πολιτικό περιβάλλον που είναι απόρροια της «αποτυχημένης διακυβέρνησης της χώρας» αφήνοντας υπόνοιες για πολιτικά παιχνίδια που θα παιχτούν από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο π. γραμματέας στον νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ: «Πάρε θέση…»

Την πλήρη αντίθεσή του σ’ όσα συμβαίνουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ενός χώρου που τον θεωρεί «απαξιωμένο και υπό διάλυση από τις επιλογές της ηγεσίας του» αλλά και με μια υποβόσκουσα θλίψη και αγωνία για ένα χώρο που υπηρέτησε και ως γραμματέας απευθύνεται στον νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και του ζητά ευθέως να πάρει θέση αν : « Υιοθετείς τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της ΔΗΠΑΡ; Άποψη σου είναι ότι δεν προαπαιτούνται πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο Συνεδρίου από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ; Βέβαια η συμμετοχή σου στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής της ΔΗΠΑΡ απαντά άμεσα ότι συμφωνείς. Δυσκολεύομαι όμως να πιστέψω ότι αποδέχεσαι επί των ημερών σου, με απαξιωτικές διαδικασίες, να ενταφιάσεις το κόμμα που καθοδηγείς. Πάρε θέση λοιπόν. Κι όχι ότι ανησυχώ ιδιαίτερα για την πολιτική σου αξιοπρέπεια. Άλλωστε πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αρκετός χρόνος πολιτικής διαχείρισης. Όμως είτε μου αρέσει είτε όχι, η πολιτική αξιοπρέπεια του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την πολιτική αξιοπρέπεια του Γραμματέα του».

Γιατί ο Βενιζέλος θέλει ΔΗ.ΠΑΡ…

Ο ίδιος παίρνει θέση και λέει ότι είναι απέναντι σ’ αυτές τις μεθόδους του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Δεν μπορεί να οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σ’ ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς προηγουμένως να μην πάρει αποφάσεις ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ γι αυτό. Αυτό είναι απαξίωση στο κόμμα και ο Βενιζέλος το κάνει γιατί ποτέ δεν ήταν ΠΑΣΟΚ, γιατί έχει οικονομικό πρόβλημα και θέλει να συνεχίζει να παίρνει τις χρηματοδοτήσεις και γιατί θέλει να απεγκλωβιστεί από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Είμαι απέναντι σ’ όλα αυτά και χαίρομαι που και η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης εξέφρασε την ίδια θέση», σημειώνει ο κ. Ξυνίδης.

Σε επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου

Σ’ ότι αφορά πως βλέπει το πολιτικό του μέλλον δηλώνει ότι προς το παρών είναι πολιτικά… άστεγος καθώς αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν το θεωρεί σπίτι του και γιατί δεν έχουν αρθεί οι συνθήκες που τον έκαναν να αποστασιοποιηθεί: «Δεν είμαι αναχωρητής αλλά δεν μπορώ αυτή την γελοιότητα του ΠΑΣΟΚ., Δεν έχω σπίτι… αλλά ούτε έχω να πω κάτι στον κόσμο. Όταν έρθει εκείνη η ώρα που θα έχω κάτι να του πω τότε ναι θα είμαι πολιτικά παρών». Ο κ. Ξυνίδης δεν έκρυψε ότι έχει επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος είπε πως νιώθει να τον βαραίνει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου του επιρρίπτει ευθύνες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν αποκάλυψε αν ο Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να …επανιδρύσει το ΠΑΣΟΚ ούτε άλλο κόμμα ωστόσο κατέληξε με την πεποίθησή του ότι: «η ιστορία θα τον δικαιώσει…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …