Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Ρίχνει το γάντι» ο Δημαρχόπουλος στον Μίχογλου για τον ΧΥΤΑ

«Ρίχνει το γάντι» ο Δημαρχόπουλος στον Μίχογλου για τον ΧΥΤΑ

0
dimotiko noe143

Μήνυμα Δημαρχόπουλου προς τους δημοτικούς συμβούλους του Τοπείρου: «Ψηφίστε με νηφαλιότητα και σύνεση»

«3,5 εκ. ευρώ πληρώνουμε για καθαριότητα το χρόνο και καθαριότητα δεν έχουμε…» -Με το νέο έτος η ανακύκλωση στην Ξάνθη

Στο συμπέρασμα εν είδει προβληματισμού, ότι ο ΣΔΑΝ κοστίζει ακριβά στο δήμο Ξάνθης ο οποίος είναι ο βασικός χρηματοδότης του τη στιγμή μάλιστα που η αποκομιδή στην πόλη γίνεται από την υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου και όχι από τον ΣΔΑΝ και ότι παρότι ο δήμος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη γενικότερα για την καθαριότητα, αυτή δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα , κατέληξε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος, στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου – την Τετάρτη 19/11 – απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κοινωνίας Δημοτών».

3,5 εκ. ευρώ πληρώνουμε για καθαριότητα το χρόνο και καθαριότητα δεν έχουμε…

Παράλληλα ο κ. δήμαρχος εξέφρασε την αναγκαιότητα ενός εξορθολογισμού της διαχείρισης από τον ΣΔΑΝ και για το λόγο αυτό εξέφρασε την πρόθεσή του ως πρόεδρος να ζητήσει μια οικονομοτεχνική μελέτη για να εξακριβωθεί τι πληρώνουν όλοι οι δήμοι και αν αυτό είναι σε αντιστοιχία με τις υπηρεσίες που τους παρέχει ο ΣΔΑΝ – καθώς όπως είπε: «Όλοι οι δήμοι θεωρούν ότι πληρώνουν υπερβολικά ποσά και ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση της αποκομιδής για παράδειγμα από την παραλία των Αβδήρων ή από τις Σάτρες σε σχέση με το Εύμοιρο». Αίσθηση επίσης προκάλεσε η επισήμανση του δημάρχου ότι ο δήμος Ξάνθης, πληρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) στον ΣΔΑΝ, ήτοι 1.250.000 ευρώ , 1.450.000 ευρώ για την μισθοδοσία στην υπηρεσία Καθαριότητας που κάνει την αποκομιδή, 800.000 στην ΔΕΗ και 150.000 ευρώ για την προμήθεια κάδων και σακουλών , συνολικά 3,5 εκ ευρώ το χρόνο και παρόλα αυτά η καθαρότητα δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, γι’ αυτό και δήλωσε αποφασισμένος να «ξεκαθαρίσει» την κατάστασης στον ΣΔΑΝ και επίσης να ενεργοποιήσει την απόφαση για προσλήψεις με 8μηνες συμβάσεις προκειμένου να στελεχωθεί καλύτερα η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.

Μήνυμα Δημαρχόπουλου προς τους δημοτικούς συμβούλους του Τοπείρου

Ο κ. δήμαρχος σχολίασε με επικριτικό τόνο και την πρόσφατη ΚΥΑ που προβλέπει μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου Νέστου στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, λέγοντας ότι «παίρνονται υπουργικές αποφάσεις χωρίς να ερωτηθούν προηγουμένως οι δήμοι», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους που είναι τώρα στην περιφέρεια και στην ΔΙΑΜΑΘ. Ωστόσο ήταν πολύ προσεκτικός

στις απαντήσεις του σ’ ότι αφορά τις διεκδικήσεις του δημάρχου Τοπείρου αλλά και για τις «πιέσεις» που ασκεί προκειμένου να πάρει αντισταθμιστικά οφέλη έχοντας ως «άσσο στο μανίκι» την υπογραφή του στην παράταση της σύμβασης για την παραχώρηση του χώρου στον ΧΥΤΑ που λήγει στις 31/12/2014 προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αποκατάστασης και επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης: «Ζητούν αντισταθμιστικά οφέλη για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον ΧΥΤΑ. Το ίδιο μπορούμε να ζητήσουμε κι εμείς αφού ο ΧΥΤΑ είναι στα όρια του δήμου μας»! Σε ερώτηση του κ. Πούλιου αν κινδυνεύει να απενταχθεί το έργο μ’ όλη αυτή την κωλυσιεργία που παρατηρείται διαβεβαίωσε πως όχι ενώ στην επισήμανση του κ. Μπένη σ’ ότι αφορά την αντιπαράθεσή του με τον δήμαρχο Τοπείρου ως απόρροια της διεκδίκησης και της ανάληψης της προεδρίας στον ΣΔΑΝ ο κ. Δήμαρχος δεν θέλησε να πυροδοτήσει το ήδη τεταμένο κλίμα (δεν αναφέρθηκε καθόλου ούτε στην σύσκεψη με τους γραμματείς του ΥΠΕΚΑ ούτε στην ανακοίνωση Μίχογλου )επιφυλάχτηκε μόνο να πει ότι δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με έναν άλλο δήμαρχο και ότι: «Δεν θα ήθελα να είμαι πρόεδρος σ’ ένα σύνδεσμο ή μια επιτροπή που δεν θα είχα την πλειοψηφία» αλλά και να στείλει ωστόσο ένα μήνυμα προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Τοπείρου που αποφασίζουν σήμερα για τον ΧΥΤΑ να αποφασίσουν με σύνεση και νηφαλιότητα.

Αλλαγή στάσης του Μπένη για τα σκουπίδια!

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Δ. Μπένη σ’ ότι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων καθώς οι τωρινές του θέσεις απέχουν παρασάγγας – για όσους θυμούνται – απ’ αυτές που εξέφραζε εν έτει 2005 όταν ήταν σε διαβούλευση το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και ο κ. Μπένης ήταν κάθετα αρνητικός με την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας στην Ξάνθης αλλά και μ’ όλο τον σχεδιασμό. Τώρα φάνηκε ένθερμος υποστηρικτής λέγοντας μάλιστα: «Κάποτε ήμασταν πρωτοπόροι στην διαχείριση των σκουπιδιών ενώ τώρα μείναμε τελευταίοι. Πρέπει να υπάρχει θέληση και διάθεση και να δούμε τι θα προτιμήσουμε. Να κάνουμε με δικό μας πρόγραμμα διαχείρισης ή θα πάμε στον περιφερειακό σχεδιασμό. 

«Καθάρισε» ο Φερντούν για την καθαριότητα στην πόλη…

Σχετική και πάλι με τα προβλήματα στην Καθαριότητα της πόλης ήταν και η δεύτερη ερώτηση της Κοινωνίας Δημοτών και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Φερντούν ανέλαβε να δώσει απαντήσεις. Ο κ. Φερντούν αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και έχουν καταγραφεί όμως γι αυτά – όπως είπε δεν ευθύνεται ο ίδιος που ανέλαβε πριν δύο μήνες αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ αντιπαρήλθε τον Χρίστο Πούλιο που του απάντησε ότι «ο προηγούμενος αντιδήμαρχος κάθεται δίπλα σας είστε συνέχεια εκείνης της δημοτικής αρχής». Συνέχισε λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις και ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα μονομιάς.

Με το νέο έτος η ανακύκλωση στην Ξάνθη

Η συζήτηση επεκτάθηκε με την μείζονα αντιπολίτευση να ζητά ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ανακύκλωσης με βάση τις δεσμεύσεις του προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ κ. Χαρακίδη ότι θα δοθούν 830 μπλε κάδοι και 4 απορριμματοφόρα στον δήμο Ξάνθης για την ανακύκλωση αλλά παράλληλα εξέφρασε και τις επιφυλάξεις της για την υπογειοποίηση των κάδων στο κέντρο της πόλης ως εξαγγελθείσα πρόθεση του δημάρχου σημειώνοντας ότι «η υπογειοποίηση των κάδων δεν είναι πανάκεια». Απαντώντας ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η ανακύκλωση έρχεται στην Ξάνθη με το νέο έτος ενώ ήδη έχουν γίνει δοκιμές στην λειτουργία του ΚΔΑΥ. σ’ ότι αφορά δε τους υπόγειους κάδους τόνισε την αναγκαιότητα το κέντρο της πόλης να αποσυμφορηθεί από τους 21 κάδους που έχει περιμετρικά και ότι έχει ζητήσει μια μελέτη από το Τμήμα Περιβάλλοντος που θα υποδεικνύει τους χώρους αλλά και τις προδιαγραφές των υπόγειων κάδων νέας τεχνολογίας που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα.  

Προβλήματα ηλεκτροφωτισμού της πόλης

Στο πρόβλημα του ελλιπούς ηλεκτροφωτισμού της πόλης αναφέρονται η επόμενη ερώτηση της Κοινωνίας Δημοτών, πρόβλημα που αναγνώρισε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κ. Μ. Τσέπελης ο οποίος δεσμεύτηκε ότι την επομένης εβδομάδα θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες και ότι θα φωταγωγηθούν όλα τα σκοτεινά σημεία της πόλης. Επ’ αυτού ο κ. δήμαρχος ενημέρωσε τους συμβούλους ότι είναι σε μια προσπάθεια ένταξης στο σύμφωνο που έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με την προμήθεια φωτοκύτταρων και λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Να σημειώσουμε ότι τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και εγκρίθηκαν τα περισσότερα ομόφωνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…