Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προς δημοπράτηση το «φιλέτο» του δήμου στην πλατεία

Προς δημοπράτηση το «φιλέτο» του δήμου στην πλατεία

0
xinidis mpantak

Με 4.000 ευρώ τιμή εκκίνησης το ισόγειο που στεγάζονταν η Εμπορική. Θα εκμισθωθεί για χρήση «γραφείου» όπως προβλέπεται από την άδειά του

40.000 ευρώ ο φωτισμός για το νέο δημαρχείο – Πινακίδες παντού στην πόλη. 35.000 ευρώ για το λούνα πάρκ στο κολυμβητήριο

Με 22 θέματα εντός και 3 εκτός ημερησίας διάταξης, διαδικαστικού χαρακτήρα στο σύνολο τους ασχολήθηκε η οικονομική επιτροπή του δήμου Ξάνθης που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης 25 Νοεμβρίου ωστόσο αυτά δεν πέρασαν ομόφωνα αλλά με την μόνιμη …διαφωνία του κ. Μπαντάκ Σιαμπάν, συμβούλου της παράταξης «Συμμετέχω».

Με το λευκό του Μπαντάκ τα εκτός ημερησίας

Έτσι ο κ. Μπαντάκ ψήφισε λευκό στα θέματα εκτός ημερησίας με την αιτιολογία ότι δεν τα γνωρίζει και δεν μπορεί να εκφέρει άποψη. Τα θέματα αφορούσαν με την σειρά που συζητήθηκαν: α) την επικαιροποίηση του φακέλου του προγράμματος «Εξοικονομώ», την εξέταση των ενστάσεων για την προμήθεια λαμπτήρων, απόφαση που επείγει – όπως τόνισε ο δήμαρχος γιατί ο δήμος δεν έχει λάμπες και ένα θέμα που αφορούσε το ΤΟΠΣΑ Σταυρούπολης και συγκεκριμένα τη διοργάνωση μιας ημερίδας. Σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας ο δήμος θα πρέπει να καταβάλλει 5.000 ευρώ όμως δεν αναφέρονταν ο φορέας υλοποίησης του έργου. Γι αυτό και μετά την ένσταση του κ. Ξυνίδη που ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις ο δήμαρχος απέσυρε το θέμα ζητώντας από την υπηρεσία την άλλη φορά να έλθει με συνημμένο το πρωτογενές αίτημα.

Προς δημοπράτηση το ισόγειο που στεγάζονταν η Εμπορική

Στα πλαίσια της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας που αποτελεί μια προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής, ο δήμος προτίθεται να δημοπρατήσει και να πετύχει ένα «γενναίο» μίσθωμα για ένα «φιλέτο» του. Πρόκειται για το ισόγειο του κτιρίου στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Δαγκλή ; – Πλατεία Δημοκρατίας, όπου στεγάζονταν η Εμπορική Τράπεζα η οποία και έχει αποχωρήσει. Στην Οικονομική ήλθε ως θέμα η κατάρτιση όρων για την εκμίσθωση του κτιρίου όπου σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας το προτεινόμενο μίσθωμα ήταν 4.000 ευρώ κατά 2000 ευρώ χαμηλότερο από το μίσθωμα της Εμπορικής. Η χρήση ως γραφείο παραμένει ως έχει και σύμφωνα με την οικοδομική άδεια γιατί και πάλι επιζητείται ως πιο συμφέρουσα επιλογή η μίσθωση από Τράπεζα. Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κ. Μπαντάκ ο οποίος ζητούσε αλλαγή χρήσης ώστε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τη στέγαση εμπορικού καταστήματος ή υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όμως ο δήμαρχος ήταν κάθετος λέγοντας ότι: «είναι επιλογή μας να μην θέλουμε άλλη καφετερία στο κέντρο της πόλης».  

35.000 ευρώ για το λούνα πάρκ στο κολυμβητήριο

Επίσης αποφασίστηκε η εκμίσθωσης του χώρου μπροστά από το κολυμβητήριο για δύο μήνες για την λειτουργία Λούνα Πάρκ με τιμή εκκίνησης στα 35.000 ευρώ . Όπως επισημάνθηκε από την υπηρεσία στην κατάρτιση υπάρχει εγγυητική για τη καλή εκτέλεση της σύμβαση που διασφαλίζει το δήμο από περιπτώσεις όπου οι μισθωτές δεν απομακρύνονται εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η σύμβαση.

40.000 ευρώ ο φωτισμός για το νέο δημαρχείο

Όπως εξήγησε η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών κα Μανά πριν την δημοπράτηση πρέπει να εγκρίνει δέσμευση του ποσού ίσου με αυτό που περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα και αν μεν από την δημοπρασία είναι σε χαμηλότερη τιμή τότε θα γίνει ανάκληση της δέσμευσης. Το ποσό που εγκρίθηκε για φωτισμό του νέου δημαρχείου είναι 40.000 ευρώ

Πινακίδες παντού στην πόλη

Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών συμπολιτών μας αλλά κυρίως επισκεπτών μας. Η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να διορθώσει τη σήμανση στην πόλη γι αυτό και η οικονομική ενέκρινε ομόφωνα την κατάρτιση όρων για τον πρόχειρο διαγωνισμό για το έργο τοποθέτηση πινακίδων σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Προβληματισμοί για την νομική κάλυψη των συμβούλων από τον δήμο

Τα τελευταία θέματα αφορούσαν εξουσιοδοτήσεις προς την νομική υπηρεσία του δήμου για παράσταση σε διάφορες δίκες δημοτικών συμβούλων. Επ’ αυτού ο κ. Μπαντάκ εξέφρασε την άποψη ότι διαφωνεί με την πρακτική να πληρώνει ο δήμος και κατ΄επέκταση οι δημότες την νομική κάλυψη των δημοτικών συμβούλων που «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και σύρονται στα δικαστήρια», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ακολούθησε μια συζήτηση επ’ αυτού με τον δήμαρχο να επισημαίνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκτελούν υπηρεσία στο δήμο και έχουν αντικειμενική ευθύνη και όχι προσωπική στις περισσότερες των περιπτώσεων γι αυτό και ο δήμος οφείλει να τους καλύψει νομικά όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν τον δήμο και όχι προσωπικές τους. Από τον κ. Ξυνίδη αναφέρθηκε ότι παλαιότερα οι δημοτικοί σύμβουλοι έπαιρναν δικηγόρο και μόνο αν αθωώνονταν αμετάκλητα έπαιρναν λεφτά από τον δήμο. Εξέφρασε δε την άποψη ότι αν κάποιος καταδικαστεί τελεσίδικα για απιστία κανονικά ο δήμος οφείλει να ζητήσει το κόστος της νομικής κάλυψης που του παρείχε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…