Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πιστή στο ραντεβού της η γιγάντια κολοκύθα του Μπεμπεκίδη

Πιστή στο ραντεβού της η γιγάντια κολοκύθα του Μπεμπεκίδη

0
bebekidis kolokythes2

Εκτίθεται στο κατάστημα περιμένοντας την ώρα της… σφαγής της

Παράδοση έχει γίνει η έκθεση μιας κολοκύθας τεραστίων διαστάσεων στο κατάστημα ξηρών καρπών της οικογένειας Μπεμπεκίδη επί της οδού Μπρωκούμη 29. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο κ. Αθανάσιος Μπεμπεκίδης διαλέγει την μεγαλύτερη κολοκύθα από το χωράφι του και την εκθέτει σε περίοπτη θέση μέσα στο πολυσύχναστο κατάστημά του. Παρά την τεράστια ποικιλία σε λογής λογής ξηρούς καρπούς από κάθε γωνιά του κόσμου, σε πλήθος σχημάτων και χρωμάτων, όταν η κολοκύθα είναι παρούσα, κλέβει την παράσταση. Ξαφνιασμένα βλέμματα νέων πελατών, χαμόγελα παλαιότερων που είναι εξοικειωμένοι με την επιβλητική παρουσία της πορτοκαλί ευτραφούς γλυκοκολοκύθας.

Είναι αλήθεια ότι η φετινή δεν έφτασε τις διαστάσεις ρεκόρ άλλων χρόνων, που οι κολοκύθες έφταναν να ζυγίσουν από 40 μέχρι 70 κιλά. Η κα Σοφία αποδίδει αυτή την ‘’σμίκρυνση’’ στις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών. Η φέτος τιμώμενη κολοκύθα είναι πιο στιλάτη και πλησιάζει τα 30 κιλά. Με ωραίο ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα, που δεν οφείλεται σε κάποια χημική παρέμβαση, αλλά στον καλό σπόρο αυτής της ειδικής ποικιλίας που καλλιεργεί ο κ. Μπεμπεκίδης αρκετά χρόνια τώρα. Μεγάλωσε με πολύ φροντίδα στο κτήμα της οικογένειας στην Συδινή με μπόλικο νερό και… κοπριά. Όπως εξήγησαν στο «Ε» οι κυρίες του καταστήματος, οι κολοκύθες αναπτύσσονται κυρίως περιμετρικά στον φράχτη του χωραφιού και αρέσκονται στο πολύ νερό και το φυσικό λίπασμα, που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί, την ζωική κοπριά.

Μια κατά τα άλλα φυσιολογική κολοκύθα, η οποία είναι γλυκιά και δεν έχει σχέση με τα κολοκύθια που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Με έντονο χρώμα στο εσωτερικό και μια συμπαγή ψίχα που στο κέντρο της κρύβει σαν μικρό θησαυρό τα κουκούτσια της κολοκύθας. Αυτά που θα φυλαχθούν για να φυτευτούν εκ νέου την επόμενη χρονιά. Ένα οικογενειακό έθιμο πλέον, αφού ο κύριος Μπεμπεκίδης, πέρα από τα μυστικά των ξηρών καρπών, έχει μεταλαμπαδεύσει στον υιό του το μεράκι και τις γνώσεις και για την καλλιέργεια των γλυκών πορτοκαλί γιγάντων. Όσο για τον σκοπό της ύπαρξής της, υπάρχουν διαφορετικές ‘’μοίρες’’ που της επιφυλάσσουν οι διάφορες νοικοκυρές: κολοκυθόπιτα (από όπου και η γνωστή έφραση), συνταγές με κολοκύθα στον φούρνο με ζάχαρη και κανέλα, συνοδευτική σε διάφορα φαγητά, αλλά και πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού, που το εξάγουν με ειδική ελικοειδή αρίδα από το συμπαγές σώμα της, καθώς και ρετσέλι.

Συμπίπτει λοιπόν η παρουσία της πορτοκαλί φιλοξενούμενης με την είσοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, σαν ένα προοίμιο σ’ αυτή την αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους περίοδο του χρόνου. Μ’ αυτή συμπίπτει και η ‘’θυσία’’ της, καθώς μετά τα Χριστούγεννα η κολοκύθα, μαζί με πολλές άλλες, θα κοπεί σε κομμάτια και θα μοιραστεί στους πελάτες του καταστήματος, που συντρέχουν για να προμηθευτούν την πρώτη ύλη για τα διάφορα εδέσματα που θα ετοιμάσουν. Όσοι λοιπόν γνωρίζετε πώς να την φτιάξετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, αλλά και όσοι θέλετε να γευτείτε τις παραδοσιακές αυτές λιχουδιές για πρώτη φορά ή να αντικρύσετε την μεγάλη γλυκιά αγαπημένη, επισκεφτείτε το κατάστημα της οικογένειας Μπεμπεκίδη απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας. Υπομονή, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ομάδα κρούσης» από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής για την κατάχρηση κινητού από τους μαθητές

Πρόκειται για μαθητές οι οποίοι σε συνεργασία με τους καθηγητές τους έφτιαξαν ένα ερωτηματ…