Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

0
syriza robolis

Πολιτική εκδήλωση στην Ξάνθη με καλεσμένους τα μέλη της Κ.Ε. Σάββα Ρομπόλη και Νίκο Σκορίνη

Παρουσίασαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προσφύγει σε πιλοτική δίκη στο ΣΤΕ εναντίον του ΟΑΕΕ

Η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επαννεκίνηση της ανάπτυξης με ατμομηχανή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το θεματικό αντικείμενο επικοινωνίας με το κοινό της Ξάνθης δύο στελεχών ρου ΣΥΡΙΖΑ, του Σάββα Ρομπόλη, διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και του Νίκου Σκορίνη, μέλους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιου του τμήματος του ΜΜΕ επιχειρήσεων. Η πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης εντάσσεται στα πλαίσια της εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει για το πρόγραμμά του και η ΑΜΘ είναι η δεύτερη περιφέρεια μετά την Στερεά Ελλάδα που διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις. Παρόντα πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντες τον βουλευτή κ. Χ. Ζειμπέκ, τον γραμματέα Γ. Χατζηθεοδώρου, τους αιρετούς του, Νίκο Ανταμπούφη και Νίκο Καλιαμπάκα, όπως επίσης και τον δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Τσιακίρογλου.

Τα τρία στάδια της επανακίνησης της οικονομίας

Ο Σάββας Ρομπόλης αναφέρθηκε στα στάδια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύοντας την κοινωνική και παραγωγική καθίζηση τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτά όπως τα προκαθόρισε είναι: α) Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που – όπως είπε –« έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις καθώς σήμερα υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα και 450.000 νοικοκυριά με δύο ανέργους και 3.5 εκ. συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας που είναι 470 ευρώ το μήνα και ένα επίπεδο ανεργίας που σύμφωνα με εκτιμήσεις μας θα είναι για το 2014 στο 26%. Αυτή η αποκλιμάκωσή της δεν οφείλεται στην εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας αλλά στα επιδοτούμενα προγράμματα και η πρόβλεψή μας είναι ότι το 2020 η ανεργία θα βρίσκεται στο 20%, δηλαδή η ανεργία στην Ελλάδα για μια 10ετία θα διατηρεί 1 εκ. ανέργους. Και μάλιστα όταν 1 στους 10 ανέργους επιδοτείται με 360 ευρώ για 12 μήνες. Μ’ αυτά τα δεδομένα το πρώτο στάδιο είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αυτό θα δώσει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5% και 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Η δεύτερη φάση είναι η διάχυση ρευστότητας ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις δημόσιες επενδύσεις που είναι οι βασικοί θύλακες απορρόφησης της ανεργίας και η τρίτη φάση θα είναι ο σχεδιασμός ενός προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης. Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια περιοδεία στην ΑΜΘ και σε άλλες περιφέρειες μαζί με τους φορείς να συζητήσει αυτό το σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης».

Σε ερώτηση του «Ε» αν είναι εφικτά όλα αυτά δεδομένης της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας ο κ. Ρομπόλης επεσήμανε: « Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συνοδευτεί και με άλλα μέτρα όπως το ζήτημα της φορολογίας ή το ζήτημα της μεταφοράς ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Αυτό που ενδιαφέρει στο πρόγραμμα επανεκίνησης της    οικονομίας είναι ότι πρέπει να φύγουμε από αρνητικό πρόσημο και να πάμε σε θετικό».

Σκορίνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σώσει τη χώρα…»

Ο κ. Σκορίνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει το πρόγραμμά του μετά τον αποκλεισμό του – όπως είπε – από την τηλεοπτική κάλυψη της ομιλίας Τσίπρα στην ΔΕΘ κατ’ εντολήν Σαμαρά. Έτσι επιχειρεί όσμωση με τις τοπικές κοινωνίες ξεκινώντας από την Στερεά Ελλάδα ώστε να καθορίσει το πλαίσιο και τις δράσεις που μπορεί κάθε περιφέρεια να κινηθεί προς την ανάπτυξη. «Μας κατηγορούσαν ότι είμαστε ένα κόμμα της διαμαρτυρίας τελικά σταδιακά αποδείχθηκε ότι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει πρόγραμμα για την επαναφορά της χώρας σε μια διαρκή ανάπτυξη και που θα σώσει τη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την ελληνική κοινωνία να πούμε πως μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση. Έχουμε προτάσεις που αφορούν στα κόκκινα δάνεια, τον ασφαλιστικό αποκλεισμό σχεδόν του μισού πληθυσμού από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το θέμα των χρεών προς το δημόσιο που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια. Αυτό θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο της ανάπτυξης αν δεν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε το τρένο της επανεκίνησης της οικονομίας όλα τα αρνητικά μεγέθη που βλέπουμε σήμερα θα χειροτερεύουν. Γνωρίζετε τι έγινε με το ασφαλιστικό όπου έχουμε μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σκορίνης, ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγική ανασυγκρότηση μετά την παραγωγική καθίζηση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν κλείσει 300.000 επιχειρήσεις».

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προσφύγει σε πιλοτική δίκη στο ΣΤΕ εναντίον του ΟΑΕΕ

Σε ερώτηση του «Ε» αν τελικά η ΓΣΕΒΕΕ έχει προσφύγει σε πιλοτική δίκη στο ΣΤΕ εναντίον του ΟΑΕΕ, θέμα που είχε αναφέρει ο κ. Τσιακίρογλου στο Επιμελητήριο και είχε αμφισβητηθεί από την κα Γρηγορίου, το επιβεβαίωσε εξηγώντας πως ο μικρομεσαίος που έχει οφειλές στον ΟΑΕΕ και δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όταν πάει να πάρει την σύνταξή του ή θα πρέπει να πληρώσει ότι οφείλει και με βαριά πρόστιμα και προσαυξήσεις ή αν δεν πληρώσει δεν δικαιούται καμιά σύνταξη παρότι μπορεί να έχει πληρώσεις 32 χρόνια! «Αυτό είναι απάνθρωπο», κατέληξε.

Χουσειν Ζεϊμπέκ: «Περνάμε μια ανθρωπιστική κρίση»

Ο βουλευτής κ. Χουσειν Ζεϊμπέκ χαρακτήρισε ως ανθρωπιστική κρίση την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα και τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: « Με 1.5 εκ. ανέργους, με 300.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα, με 600.000 υποσιτισμένα παιδιά. Με μια φοβερή ανεργία που φτάνει στους νέους στο 60% και την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίοι , οι αγρότες να πλήττονται πιο πολύ απ’ αυτή την κρίση. Φτάσαμε να υπάρχουν ανασφάλιστοι, να κλείνουν επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές να χρωστάνε και να περιμένουν τη σειρά τους να κλείσουν… Για μας έπρεπε οι μικρομεσαίοι να στηριχτούν και η ανασυγκρότηση να έρθει από εκεί, από τους μικρομεσαίους. Η σημερινή εκδήλωση γίνεται μ’ αυτό τον σκοπό. Πιστεύω ότι η στήριξη του κόσμου είναι σημαντική, έχει έρθει αρκετός, θα τον ακούσουμε θα εκθέσουμε τις απόψεις μας. Πιστεύω ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε η μικρομεσαία επιχείρηση να καταστεί βιώσιμη ώστε και αυτοί να μην συνταχθούν στις στρατιές των ανέργων».

Μαριάννα Ξανθόπουλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…