Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Ελεύθεροι οι 4 από τους 5 ανήλικους της συμμορίας

Ελεύθεροι οι 4 από τους 5 ανήλικους της συμμορίας

0
dikasthria 1-empros

Παιδιά προβληματικών οικογενειών αυτά που επιδόθηκαν σε 12 διαρρήξεις μέσα σε μία εβδομάδα

Ποινικές διώξεις για παραμέληση εποπτείας ασκήθηκαν στους γονείς. Δηλώσεις του συνηγόρου των δύο εξ αυτών Άκη Μαλάκη

Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό ταυτόχρονα είναι ότι όλα τους ήταν μικρά σε ηλικία με το μεγαλύτερο 15 ετών και τον μικρότερο μόλις 8! Τη Δευτέρα οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε αγόρια, ηλικίας 15, 12, 11, 10 και 8 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, αφότου εξιχνιάστηκαν συνολικά 12 κλοπές, από κομμωτήριο, καφετέρια, άλλα έξι καταστήματα, υπόγεια και αποθήκη πολυκατοικιών.

Οι πέντε τους οδηγήθηκαν την Παρασκευή στην Ανακρίτρια κατηγορούμενοι για κακουργηματική πράξη, αφού συνέστησαν συμμορία για να προβαίνουν στις παραπάνω κλοπές. Οι δύο παρουσιάστηκαν με το δικηγόρους τους, ενώ οι άλλοι τρεις χωρίς συνήγορο.

Τους ανήλικους συνόδευαν γονείς και συγγενείς. Για κάποια από τα παιδιά ο όρος της οικογένειας είναι διαφορετικός, αφού άλλου ο πατέρας έχει πεθάνει και η μητέρα είναι στη φυλακή, ενώ άλλος αποτελεί ένα από τα πολλά παιδιά μάνας που κρατάει μόνη τα παιδιά, αφού ο πατέρας λείπει για δουλειά.

Η Ανακρίτρια με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα αποφάσισε να αφεθούν ελεύθερα τα τέσσερα από τα παιδιά, με την υπόσχεση των γονέων ότι θα τα προσέχουν και μόνο ο ένας (ο 15χρονος) να οδηγηθεί στο αναμορφωτήριο του Βόλου, ο οποίος ήταν και ο μόνος που είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.

Στους γονείς ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων Άκης Μαλάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση, αλλά και τις κοινωνικές του προεκτάσεις, δήλωσε σχετικά: «Η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων είναι ένα φαινόμενο της εποχής και πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως. Ακόμη και τέκνα που ζουν σε συγκροτημένες οικογένειες μπορούν να παρασυρθούν από αυτό που λέμε «κακές παρέες». Ευτυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτεία έδρασε εγκαίρως, έλαβαν γνώση οι γονείς και θα μεριμνήσουν ανάλογα. Θεωρώ την απόφαση ορθή και με την εκδίκαση των υποθέσεων που απορρέουν από τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν προς τους γονείς για παραμέληση εποπτείας θα εξεταστεί αρμοδίως τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει παραπάνω, όπως επίσης και τι έκαναν από δω και πέρα, ώστε τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σωστά και να μην έχουν στο εξής παραβατική συμπεριφορά. Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά «σώθηκαν» από μια ενδεχόμενη άσχημη πορεία που θα είχε αβέβαιο τέλος».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων – κλοπών, οι πέντε ανήλικοι αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 722 ευρώ, 2 ποδήλατα, 3 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 4 ηλεκτρικές συσκευές, 2 κινητά τηλέφωνα και 1 φακό.

Στα «πηγαδάκια» γύρω και μέσα στα δικαστήρια ήταν έντονη χθες η συζήτηση και ο προβληματισμός για το μέλλον αυτών των παιδιών, αλλά και για τις πιθανότητες να έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν προορισμό στη ζωή τους. Από τη μια ο φόβος για την παραβατική συμπεριφορά που ξεκίνησε από τις τάξεις του δημοτικού και από την άλλη το «κρίμα» για τη μοίρα των παιδιών του Δροσερού, που μεγαλώνουν δίπλα στα δικά μας.

Ελένη Διαφωνίδου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…