Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2015

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2015

0
dimotiko sep143

Καταψηφίστηκε από ολόκληρη την αντιπολίτευση εκτός από την ‘’Νέα Εποχή’’ Καμαρίδη

Πολύς λόγος για επανάληψη παρελθόντων προϋπολογισμών και για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2015, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, με τα μέλη της αντιπολίτευσης να εκφράζουν αντιρρήσεις γύρω από την συντηρητική κατάρτιση του προϋπολογισμού και την προσκόλληση στις παραγγελίες του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό στην εναρκτήρια εισήγησή του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ανέφερε πως αυτός παρουσιάζει αναπτυξιακή χροιά και κοινωνική διάσταση, ενώ τόνισε πως βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής αποτελεί το να στηριχθούν περαιτέρω οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες και να επιλυθούν προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ύψους 36 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως “είναι ρεαλιστικός, νοικοκυρεμένος και σύμφωνος με τη γνωμοδότηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ”.

Διαφωνίες από την αντιπολίτευση

Ακολούθως, εκφράστηκαν διαφωνίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης τόσο σε επιμέρους θέματα του προϋπολογισμού, όσο και στην γενικότερη φιλοσοφία που τον διέπει. Από την πλευρά του Δήμου απαντήσεις σε ερωτήσεις προσπάθησε να δώσει ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Ζολώτας, ο οποίος επικαλέστηκε αρκετές φορές τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου, σύμφωνα με τις οποίες κινήθηκε ο καταρτισμός του προϋπολογισμού. Ο κ. Ξυνίδης έθεσε το θέμα της διεκδίκησης των εσόδων του Δήμου από τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα που σημειώνουν κέρδος χωρίς να αποδίδουν τα οφειλόμενα. Στην παρατήρηση ότι θα πρέπει στον προϋπολογισμό να φαίνονται τα εισπρακτέα από τον Δήμο και όχι αυτά που αναμένουν να εισπράξει βάσει προηγούμενων ετών, συμφώνησε και ο Δήμαρχος, σημειώνοντας εν τη ρύμη του λόγου ότι ο προϋπολογισμός είναι συντηρητικός και διατυπώνοντας για άλλη μια φορά τον φόβο του Παρατηρητηρίου σε περίπτωση απόκλισης 10% από τον σχεδιασμό.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πούλιος εν συνεχεία ανέφερε ότι περίμενε μια άλλη φιλοσοφία από την νέα δημοτική αρχή και όχι επανάληψη αυτής των προηγούμενων ετών, σύμφωνα και με την εισήγηση του Δημάρχου που παρουσίασε τον προϋπολογισμό με αναπτυξιακή χροιά, νοικοκυρεμένο και με κοινωνική μέριμνα. «8 χρόνια φωνάζουμε για τα ανείσπρακτα και μιλάτε για αναπτυξιακό προϋπολογισμό χωρίς ένα έργο και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, όταν έχετε κλειστό το δημοτικό πάρκινγκ για ένα χρόνο. Δεν μιλάμε για ολιγωρία αλλά για σκάνδαλο πλέον σε ένα κερδοφόρο δημοτικό έργο» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Πούλιος. «Κάθε χρόνο έχουμε το κόψε ράψε για να φέρουμε τον προϋπολογισμό στα ίσια και να λέμε πως είναι ισοσκελισμένος. Κοπτική ραπτική τόσα χρόνια. Δεν πρέπει να είστε περήφανος για αυτόν τον προϋπολογισμό, περίμενα να είστε πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις σας, γιατί η κατάσταση είναι απογοητευτική» τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως για τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί η παράταξή του να εγκρίνει τον παρόντα προϋπολογισμό.

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης ‘’Συμμετέχω’’ κ. Δημήτρης Μπένης, τόνισε πως το Παρατηρητήριο εντόπισε 16 λάθη στον προϋπολογισμό, για τα οποία ωστόσο δεν συντάχθηκε ειδική έκθεση από πλευράς της υπηρεσίας του Δήμου, όπου να αναφέρονται οι διορθώσεις και συμμορφώσεις που έγιναν. “Δεν είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός, αλλά μόνο ισοσκελισμένος” σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως “εάν δεν μπορείς να έχεις έσοδα, τότε πρέπει να κόψεις τα έξοδα”. Ο κ. Μπένης μάλιστα άσκησε κριτική σχετικά με αυξήσεις σε διάφορες δαπάνες, όπως αυτές των καθαριστικών, που παρουσιάζονται διογκωμένες ακόμη και κατά 500% συγκριτικά με πέρσι, όπως σημείωσε ο ίδιος. «Δεν είναι πολλά τα λεφτά, αλλά εκεί θα μας ‘’δαγκώσουν’’. Θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί» πρόσθεσε ο κ. Μπένης.

Η παράταξη του κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη ήταν η μόνη που ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι θα ψηφίσουν με συναίσθημα καθώς εμπιστεύεται την νέα δημοτική αρχή, δηλώνοντας πως ο συνδυασμός του δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να εκφέρει άποψη και πως θα ασκήσει κριτική και έλεγχο στη συνέχεια κατά την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Ο κ. Ανταμπούφης από την άλλη τόνισε ότι δεν έχουν θέση τα συναισθήματα σε κάτι τόσο σημαντικό και άφησε αιχμές για κατάλυση της ανεξάρτητης δημαρχίας, την οποία ακούγαμε προεκλογικά, όπως χαρακτηριστικά είπε. Απόρησε δε αν ο κ. Δημαρχόπουλος τώρα αντιλήφθηκε την συντηρητικότητα του προϋπολογισμού, ενώ είχε συζητηθεί και στην πρόσφατη οικονομική επιτροπή. Από την πλευρά του κ. Γιώργος Κολλάρος επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως θα πρέπει οι Δήμοι να είναι πιο διεκδικητικοί, ενώ πρόσθεσε με έμφαση πως η λέξη διεκδίκηση εμφανίζεται μόλις μια φορά μέσα στον προϋπολογισμό του Δήμου και αφορά ποσό ύψους 100 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άνοιξε η συζήτηση γύρω από τις παρεμβάσεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, στο οποίο αποστέλλονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για προέγκριση και εντοπίζονται “λάθη”, με τον Δήμαρχο Ξάνθης ωστόσο να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για κάποια καινούργια διαδικασία που πρέπει να εγείρει απορίες. Αφορμή για αντιδράσεις αποτέλεσαν και οι εκφράσεις του Δημάρχου στην εισήγησή του για έναν νοικοκυρεμένο και αναπτυξιακό προϋπολογισμό, στις οποίες ο κ. Δημαρχόπουλος απάντησε δευτερολογώντας και παραδεχόμενος πως ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται εντός εισαγωγικών συντηρητικός, ενώ τόνισε πως υπάρχει προγραμματισμός αξιοποίησης και αύξησης των εσόδων, ο οποίος επειδή ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορεί να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. “Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να τα αποτυπώσω προς το παρόν στον προϋπολογισμό. Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν θα πετύχει στο τέλος του χρόνου ή ότι δεν είναι ρεαλιστικός. Σίγουρα δεν είναι ένας προϋπολογισμός που θα ήθελε ένας δήμαρχος, αλλά στο τέλος θα δείτε ότι ο απολογισμός του 2015 θα είναι πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις” αντέταξε ο Δήμαρχος Ξάνθης, λέγοντας ότι υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές παρελθόντων ετών που αποτελούν “φαντάσματα” τα οποία κληροδοτήθηκαν στη νέα Δημοτική Αρχή.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…