Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Διθύραμβοι από την Θεσσαλονίκη για τις αδελφές Βουγιουκλή

Διθύραμβοι από την Θεσσαλονίκη για τις αδελφές Βουγιουκλή

0
vougioukli2

Μάγεψαν με τις φωνές τους το βράδυ του Σαββάτου στο Fix Factory of Sound

Οι αδελφές Βουγιουκλή είναι γνωστές όχι μόνο στο κοινό της Ξάνθης, όπου μεγάλωσαν, αλλά πανελληνίως. Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου εμφανίστηκαν για μια μουσική βραδιά στο Fix Factory of Sound. Η Ζωή Οικονόμου μέσα από την στήλη Μουσικομανία της Κουλτουρόσουπας (http://www.kulturosupa.gr) μας μεταφέρει το κλίμα της συναυλίας:

«Οι αδελφές Βουγιουκλή ‘’βάζουν τα γυαλιά’’ στους μέτριους, που κυκλοφορούν στα μουσικά δρώμενα της χώρας και ονειρεύονται μάταια δάφνες και μεγαλεία χωρίς κόπο και ταλέντο. Πρόκειται για δυο πραγματικές καλλιτέχνιδες που ζουν εισπνέοντας και εκπνέοντας μουσική. Χθες το βράδυ παραβρεθήκαμε στο Fix Factory of Sound και απολαύσαμε από κοντά ένα φαντασμαγορικό μουσικό ταξίδι από την Κάτω Ιταλία (Kalinifta), τον Πόντο (Το τσιάμπασιν), τη Θράκη (Θα τραγουδήσω) και την Ήπειρο μέχρι την Αμερική (I put a spell on you, Where did you sleep last night, You don’t love me, House of the rising sun, Brand new key), τη Ρουμανία (Cine iubeste si lasa), τη Σερβία (Ederlezi) και την Πορτογαλία (Solidao). Συνοδοιπόροι στο ταξίδι τους ήταν οι εξαιρετικοί μουσικοί Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο, οι οποίοι συμπλήρωναν ιδανικά την παράσταση των δύο αδερφών.

Λίγο μετά τις 21:30 άνοιξαν οι πόρτες του Fix Factory of Sound, το οποίο μας υποδέχτηκε μεταμορφωμένο σε μπουάτ. Ο προσεγμένος χαμηλός φωτισμός καθώς και τα όμορφα τοποθετημένα τραπέζια συνέθεταν το σκηνικό όπου σε λίγο θα διαδραματίζονταν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι. Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή είναι δύο γυναίκες που ανταποκρίνονται πλήρως στα λόγια που είχε πει η Μαρία Φαραντούρη για το έργο τους: ‘’Πάντα με χαροποιεί η ιδέα των νέων τραγουδιστών που, απαλλαγμένοι από το άγχος για τα σουξέ, επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της ποιότητας… Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή με γοήτευσαν με τις ωραίες φωνές τους και τη γνησιότητα τους’’. Ακριβώς με την ίδια γοητεία μάγεψαν και το κοινό που τις παρακολούθησε χθες. Ανέβηκαν σεμνά και χωρίς πολλές φιοριτούρες στη σκηνή και με την εξαιρετική εκτέλεση δύσκολων ερμηνευτικά τραγουδιών, σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες, κατάφεραν να μας συνεπάρουν και να μας καθηλώσουν. Οι δύο καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούσαν ολόκληρο το εύρος των φωνών τους με απόλυτη αρμονία. Έμπλεκαν αριστοτεχνικά σε διφωνίες και λαρυγγισμούς, εναλλάσσονταν στο πιάνο και μεταπηδούσαν με απόλυτο σεβασμό από το ένα είδος μουσικής στο άλλο χωρίς καμιά δυσκολία. Από τους Nirvana, τον Jay Hawkins, τη Melanie Safka και τις ρουμάνικες κατάρες μεταφέρονταν στον Μάρκο Βαμβακάρη και τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και θρακιώτικα τραγούδια και από τα πορτογαλικά fados στις ταραντέλες της Κάτω Ιταλίας, αποδεικνύοντάς μας πως η μουσική είναι μια και τα σύνορα και οι ταμπέλες για τους ερασιτέχνες.

Με τις μαγικές φωνές τους οι δύο καλλιτέχνιδες μας προέτρεπαν μελωδικά να μάθουμε να ζούμε με ασίγαστο πάθος, να ζούμε τη ζωή που θέλουμε και να ελπίζουμε για το επόμενο ξύπνημα. Πρέπει να ξυπνήσουμε διαφορετικά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τεχνητά μέσα για να μπορέσουμε να αντέξουμε την κατάντια της δικής μας Ελλάδας… Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και ΞΥΠΝΗΣΤΕ, μας τραγουδούσαν οι δύο ταλαντούχες αδερφές. Εν ολίγοις, περάσαμε καταπληκτικά. Προβληματιστήκαμε και απολαύσαμε τις υπέροχες μουσικές του κόσμου που μας πρόσφεραν οι μοναδικά γνήσιες αδερφές Βουγιουκλή».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Γεωπολιτική του νερού» του Νταβίντ Μπλανσόν

Μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων, ο Νταβίντ Μπλανσόν παρουσιάζει τις τρεις μ…