Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δυνατότητα δανεισμού 200 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ

Δυνατότητα δανεισμού 200 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ

0
imerida-ota

Ημερίδα στην Ξάνθη για τη χρηματοδότηση επενδύσεων τοπικών και περιφερειακών έργων

Δημαρχόπουλος: Χρήσιμα εργαλεία και η Αναπτυξιακή αλλά και το Ταμείο

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στο Hotel Ζ Palace στην Ξάνθη ημερίδα με θέμα ‘’Ενημέρωση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ν.Π. αυτών για την χρηματοδότηση Έργων από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π. και Δανείων)’’. Η ημερίδα οργανώθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη (Π.Ε.Τ.Α. ΑΕ). Μετά την Αλεξανδρούπολη η Ξάνθη φιλοξένησε την ενημερωτική ημερίδα για τους φορείς της ΑΜ-Θ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Το Τ.Π. και Δανείων και η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε, Αναπτυξιακή Εταιρία της Αυτοδιοίκησης, παρακινούμενοι από τους κοινούς καταστατικούς σκοπούς, που είναι η υποστήριξη των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συμβολή στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και αναγνωρίζοντας την διαπιστωμένη ανάγκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για υποστήριξη στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που στοχεύουν στην τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη, αποφάσισαν να συνεργασθούν προκειμένου να διερευνήσουν και να αξιολογήσουν επενδυτικές προτάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρώτο βήμα στην υλοποίηση του Προγράμματος είναι η διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τις 22 Ιουλίου έχει υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στο Ταμείο και την ΠΕΤΑ ΑΕ, την αναπτυξιακή εταιρεία της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, με αντικείμενο την υποστήριξη των Δήμων και των Περιφερειών στην σύναψη δανείων για την χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων τους.

Το Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.), έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια με ευνοϊκούς όρους στους ΟΤΑ συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα που είναι επιλέξιμα και δύνανται να δανειοδοτηθούν από πόρους της ΕΤΕπ και του Τ.Π. και Δανείων αφορούν σε επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, οδικού δικτύου, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού δημοσίων κτηρίων, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποκατάστασης χώρων πρασίνου, υγείας και κοινωνικής υποδομής, στέγασης με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, αθλητικών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και της βελτίωσης του περιβάλλοντος.

Οι δύο αυτοί, δημοσίου συμφέροντος, φορείς υποστηρίζουν την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων – έργων των ΟΤΑ που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση, την ωρίμανση των επενδυτικών τους σχεδίων έτσι ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμα και επιλέξιμα χρηματοδότησης μέσω δανείων, αλλά και την υποστήριξη των ΟΤΑ στη δημοπράτηση των έργων και στην υπογραφή συμβάσεων με αναδόχους, απαραίτητη προϋπόθεση για την συνομολόγηση και εκταμίευση των δανείων.

Χαιρέτισε την προσπάθεια ο Δήμαρχος Ξάνθης, απόντες Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, απόντων του Περιφερειάρχη κ. Παυλίδη που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη. Ο προϊστάμενος του τμήματος παραχώρησης δανείων του Ταμείου κ. Γ. Κουρτούκης ενημέρωσε σχετικά με τις δράσεις του Ταμείου και τα οφέλη που προκύπτουν για την τοπική αυτοδιοίκηση από την συνεργασία που προέκυψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Π.Ε.Τ.Α. κ. Στάθης Ραγκούσης αναφέρθηκε διεξοδικά σε πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν και στις απαιτούμενες διαδικασίες για την χορήγηση των δανείων. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μας με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Ταμείου κ. Β. Πέτσα μας τόνισε ότι πλέον οι τοπικοί φορείς έχουν την δυνατότητα να επιχορηγούνται και για τις μελέτες ωρίμανσης των έργων, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Στην ημερίδα συμμετείχαν δήμαρχοι και μέλη των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών 14 δήμων των Νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα στους εκπροσώπους του Ταμείου και της Π.Ε.Τ.Α. Δεν παρέστη ο πρύτανης και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, φορείς που δικαιούνται δάνεια, κυρίως για θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Δημαρχόπουλος: Ο Δήμος Ξάνθης έχει ήδη συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών

Ο κ. Δημαρχόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην σχέση του Δήμου Ξάνθης με το Ταμείο από την προ-προηγούμενη ακόμη δημοτική αρχή, με δάνεια για έργα που πραγματοποιήθηκαν σε μια εποχή που επικρατούσαν πολύ υψηλότερα επιτόκια, τα οποία όμως έχουν αποπληρωθεί πλην ενός για την αγορά του σημερινού Δημαρχείου. Ο Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε ότι «είναι μια καλή ευκαιρία, γιατί η Αναπτυξιακή αλλά και το Ταμείο είναι χρήσιμο εργαλείο για τους Δήμους αλλά και για όλη την Αυτοδιοίκηση. Είναι έντονο το ενδιαφέρον των φορέων καθώς είναι έκτακτη πλέον ανάγκη η εύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των ΟΤΑ. Έχουν μειωθεί οι πηγές εσόδων και από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και την ΣΑΤΑ (Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης)». Συγκεκριμένα ο κ. Δημαρχόπουλος αναφέρθηκε στις μειώσεις των επιχορηγήσεων «οι πηγές αναφέρουν μείωση κατά 60%, αλλά μπορώ να σας πω ότι από την ΣΑΤΑ είναι γύρω στο 80%, η οποία προορίζεται πλέον μόνο για μικροέργα συντήρησης». Τέλος κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι «ξεκινά μια οργανωμένη προσπάθεια στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ημερίδα είναι ευκαιρία για την αρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου για το σύνολο των ΟΤΑ της χώρας».

Είναι γεγονός ότι με την συνεργασία αυτή ξεκινά μία οργανωμένη προσπάθεια στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επιτυχία της εξαρτάται από την βούληση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών να συμμετάσχουν με τεκμηριωμένες προτάσεις και μελέτες.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού ρεμάτων στην ΠΕ Ξάνθης

Παρακολουθεί την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ο Ιρ. Χατζηγκενέ   Ο θεματικός αντιπερι…