Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αγρότες σε απόγνωση

Αγρότες σε απόγνωση

0
vamvaki plimmira-empros

Τους φταίει ο «κακός καιρός»! Κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση οι βαμβακοπαραγωγοί γιατί δεν θα πιάσουν το πλαφόν στο βαμβάκι

Λίμνες τα χωράφια, Δεν μπορούν να πλησιάσουν για να μαζέψουν το βαμβάκι , το καλαμπόκια και να σπείρουν τα σιτηρά

Τους φταίει «ο κακός τους ο καιρός» και κατά κυριολεξία μάλιστα ,τους αγρότες του νομού μας! Άπραγοι κάθονται στα καφενεία οι βαμβακοπαραγωγοί, και τα βαμβάκια μέσα στα χωράφια, το ίδιο και τα καλαμπόκια ενώ η σπορά των σιτηρών που κανονικά έπρεπε να τελειώνει δεν άρχισε ακόμη! Όλα αυτά γιατί ο καιρός είναι βροχερός και η γης λασπώδης!

Κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση γιατί δεν θα πιάσουν το πλαφόν στο βαμβάκι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί καθώς ο καιρός περνά και το 80% των βαμβακιών του νομού μας είναι μέσα στα χωράφια. Επίσης λόγω των βροχοπτώσεων υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των φυτών που δεν έχουν ανοίξει και αυτό σημαίνει πως πέφτει η παραγωγή στο μισό. Τα χωράφια είναι βαριά από τις βροχές και ο βαμβακοσυλέκτης δεν μπορεί να πλησιάσει! Κι ο καιρός περνά και οι βροχές δεν σταματούν και αυτό σημαίνει μικρότερη παραγωγή! Ιδιαίτερα δε στο βαμβάκι που ισχύει για τελευταία χρονιά φέτος το καθεστώς της ενισχυμένης αποσύνδεσης δηλαδή σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΑΠ ο παραγωγός έπαιρνε από την Ε.Ε. μια επιδότηση της τάξης των 60 – 70 ευρώ /ανά στρέμμα αν παραδώσει το πλαφόν των 130 – 200 κιλών/ ανά στρέμμα.

Ελέγχους από ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά ο Δαλάτσης για τους «πονηρούς» που βρίσκουν τρόπους να παίρνουν τις επιδοτήσεις

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης δεδομένων των συνθηκών αποκλείεται να πιάσουν οι αγρότες αυτό το πλαφόν , πράγμα του σημαίνει ότι δεν θα πάρουν την επιδότηση: «Πρέπει να κινητοποιηθεί ο ΕΛΓΑ και σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε να μειώσουν το πλαφόν είπε να μηδενιστεί γιατί κανείς δεν θα μπορέσει να το πιάσει και θα χαθούν οι επιδοτήσεις». Επίσης ο κ. Δαλάτσης ζήτησε τη συνδρομή των δύο αυτών αγροτικών οργανισμών προκειμένου να ελέγξουν και να δουν αν πραγματικά τα χωράφια έχουν παραγωγή καθώς – όπως καταγγέλλει : «έχει διαπιστωθεί μερικοί να σπέρνουν βαμβάκι αλλά στην συνέχεια να το παρατούν στην τύχη του και να αγοράζουν από άλλους ώστε να καλύψουν το πλαφόν για να πάρουν την επιδότηση».

Έπρεπε να έχει ξεκινήσει η σπορά…

Σ’ ότι αφορά τα καλαμπόκια ο κ. Δαλάτσης εκτιμά πως η καθυστέρηση θα έχει μια απώλεια στην παραγωγή 100 – 150 κιλά ανά στρέμμα όμως δεδομένου ότι οι τιμές είναι χαμηλές δεν θα είναι αξιοσημείωτο το ποσό που θα χάσουν. Αξιοσημείωτη όμως θα είναι η ζημιά και στα σιτηρά αν δεν αλλάξει ο καιρός και στεγνώσουν τα χωράφια ώστε να μπορέσουν να μπουν οι αγρότες και να σπείρουν την νέα σοδειά. Είναι γεγονός ότι το αγροτικό επάγγελμα εξαρτάται καθοριστικά από τις καιρικές συνθήκες και όσο και αν έχουν γίνει προσπάθειες αυτό δεν έχει ανατραπεί. Τουλάχιστον να δοθούν οι αποζημιώσεις για να μικρύνει η ζημιά!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…