Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία 499 θέσεις στην ΑΜΘ από το voucher στον τουρισμό

499 θέσεις στην ΑΜΘ από το voucher στον τουρισμό

0

Tο πρόγραμμα θα τρέξει μέσα στον Δεκέμβριο

Το «πράσινο φως» της έγκρισης έλαβε το νέο πρόγραμμα Voucher στον Τουρισμό, το οποίο θα απευθύνεται σε 8.000 ανέργους και οικονομικά μη ενεργούς νέους, ηλικία έως 29 ετών. Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ ο δικαιούχος (ΣΕΤΕ) θα υποβάλλει το σχέδιό του στο υπουργείο έως 28 Νοεμβρίου. Η Δράση με τίτλο «Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσει στον κλάδο του τουρισμού για απόκτηση εργασιακής εμπειρία» θα έχει ως αντικείμενο την παροχή σε 8.000 ανέργους και οικονομικά μη ενεργούς νέους, ηλικίας από 18 £0)s 29 ετών, υπηρεσιών συνεχιζόμενα επαγγελματικής κατάρτισης οι οποίες περιλαμβάνουν:

Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτι σης σε οριζόντιες κυρίως δεξιότητες του

Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσει του ιδιωτικού τομέα που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό

Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελουμένων σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης

Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελουμένων, τα οποία θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το εκπαιδευτικό επίδομα που θα λαμβάνουν οι ωφελούμενοι θα αγγίζει τα 2.550 ευρώ, ενώ σκοπός τα δράσης είναι η είσοδος στην αγορά εργασία των νεοεισερχομένων άνεργων και οικονομικά μη ενεργών νέων, με την τοποθέτησή τους σε θέσεις πρακτικής ε άσκησης που προσφέρουν επιχειρήσει του ιδιωτικού τομέα.

Ωφελούμενοι

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση θα έχουν:

Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, που είναι: α) κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑ- ΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και β) εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτου αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργία του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτου αν λαμβάνουν επίδομα ανεργία.

Κριτήρια μοριοδότησης

Η επιλογή και η εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνει με μοριοδότηση βάσει των εξής κριτηρίων:

1.Διάρκεια συνεχόμενα ανεργία.

2.Συνολικό εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, οικονομικού έτους 2014.

3.Συμμετοχή ωφελούμενων σε αντίστοιχες δράσεις.

Επιχειρήσεις

Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν επιχείρησες τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσει εκθεσιακού τουρισμού, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρίες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών, επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτέρω.

Χρονοδιάγραμμα

Ήδη με υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας κ. Πλακιωτάκη, το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) εκλήθη, ως δικαιούχος, για την υποβολή προτάσεων. Όταν το υπουργείο λάβει τις προτάσεις των δικαιούχων θα προχωρήσει πρώτα σε αξιολόγηση και εν συνεχεία σε έγκριση των σχεδίων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασία, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η έγκριση θα γίνει άμεσα (μέσα πέντε ή έξι ημέρες), ενώ η δημοσίευση της πρόσκλησης θα εξαρτάται από τους δικαιούχους. Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το ΣΕΤΕ, ενώ οι αιτήσεις, όταν ξεκινήσει η προθεσμία υποβολής, θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ιστοτόπου sete-voucher.gr.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Περιφέρεια

θέσεις

Αν. Μακεδονία-Θράκη

499

Θεσσαλία

640

Ήπειρος

350

Ιόνια Νησιά

299

Δυτική Ελλάδα

569

Πελοπόννησος

399

Βόρειο Αιγαίο

144

Κρήτη

799

Κεντρική Μακεδονία

1.679

Δυτική Μακεδονία

299

Αττική

2.000

Ν. Αιγαίο

203

Στερεά Ελλάδα

120

580 θέσεις για ανέργους στην ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ

Μέσω του προγράμματος «Εγγύηση για την Νεολαία » για 8.000 ανέργους

Στην τελική φάση βρίσκεται το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», το οποίο θα επικεντρώνεται στην αξιοποίηση 8.000 νέων ανέργων έως 24 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για νέους έως 24 ετών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων», το οποίο έχει πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στοχεύει σε δράσει κατάρτισης και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για έως και 8.000 εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους. Η νέα πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του ευρύτερου προ- γράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» που θα ολοκληρωθεί το 2020 και αφορά νέους που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και των νέων από περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Στόχοι του προγράμματος, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών μέσω ενεργητικών μορφών απασχόλησης και η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων από ειδικές κοινωνικές ομάδες, που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Περιφέρεια

θέσεις

Αν. Μακεδονία-Θράκη

560

Θεσσαλία

640

Ήπειρος

320

Ιόνια Νησιά

156

Δυτική Ελλάδα

625

Πελοπόννησος

400

Βόρειο Αιγαίο

144

Κρήτη

440

Κεντρική Μακεδονία

1.600

Δυτική Μακεδονία

192

Αττική

2.400

Ν. Αιγαίο

203

Στερεά Ελλάδα

320

μέσω της εφαρμογής ειδικά στοχευμένων δράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού θα στείλει τις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις του στο υπουργείο Εργασίας, ενώ στη συνέχεια η Ειδική Υπηρεσία διαχείρισης του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», θα προχωρήσει στο έλεγχο της πληρότητας των υποβληθέντων προτάσεων. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, συνολικά την επόμενη τριετία θα δοθούν από την EE 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 160 εκατ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα.

Η νέα πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» που θα ολοκληρωθεί το 2020 και αφορά νέους που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης

397 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας στο νομό μας

243 στο Δ. Ξάνθης – 70 στο Δ. Αβδήρων – 58 στο Δ. Μύκης και 26 στο Δ. Τοπείρου

2.239 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

2.239 θέσεις κατανέμονται στους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συνολικά 32.000 θέσεις, αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού έχουν κατανεμηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και σε ειδικότητες στις οποίες διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι θέσεις αφορούν σε άνεργους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε μικρότερο ποσοστό, ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Μέσα στον Δεκέμβριο η υποβολή των αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, ενώ έχει αποσαφηνιστεί το εργασιακό καθεστώς των ωφελουμένων με συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν θέματα αδειών ασθενείας, ασφαλιστική κάλυψη σε ειδικότητες που απαιτούν βαρέα ένσημα, συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών σε κατηγορίες ωφελουμένων που υπάγονται σε άλλα ταμεία ασφάλισης εκτός του ΙΚΑ (πχ μηχανικοί).

Όπως διευκρίνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου, οι προσλήψεις θα γίνουν με επίβλεψη του ΑΣΕΠ θα αφορούν 117 ειδικότητες και αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Την άποψη ότι το πρόγραμμα θα δώσει ανάσα στις υπηρεσίες των δήμων που υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, όμως δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.

Ωφελούμενοι του προγράμματος, μπορούν να είναι:

– Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

– Άεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

– Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

– Ανεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. προσλήψεις θα γίνουν με μοριοδότηση στην οποία θα συνεκτιμηθούν:Ο χρόνος της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων ή των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ηλικία ως εξής: Μοριοδότηση για ηλικίες από 18 έως 64 ετών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία ανέργων 30- 44 ετών, η οποία υπερέχει αριθμητικά στο σύνολο των ανέργων (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του β’ τριμήνου 2014 ξεπερνούσαν τους 545.000), πλήττεται περισσότερο από την ανεργία και βαρύνεται με μεγαλύτερες οικογενειακές υποχρεώσεις.

ΟΑΕΔ όλα τα προγράμματα που θα «τρέξουν» το 2015

Με σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ πρόκειται το 2015, να προωθήσει μια σειρά από προγράμματα απασχόλησης. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η κρατική επιχορήγηση προς τον Οργανισμό θα ανέλθει στα 750.000.000 ευρώ, έναντι 457.000.000 ευρώ που ήταν το 2014

Ο λόγος είναι ότι σχεδιάζεται η εφαρμογή προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης, προβλεπόμενου ετήσιου κόστους 600.000.000 ευρώ, ενώ το 2014 ήταν 373.000.000 ευρώ.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που είτε ξεκίνησαν το 2014 και θα συνεχισθούν το 2015, είτε θα ξεκινήσουν το 2015, είναι οι εξής:

*Η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία, με προγράμματα για νέους από 18 έως 24 ετών, όπως η επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 12.000 ανέργους, η ολοκληρωμένη παρέμβαση για 8.000 νέους και ευπαθείς ομάδες, τα ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για 15.000 ανέργους νέους σε πιστοποιημένες ειδικότητες (πχ τουρισμός, αγροτική παραγωγή, ναυτιλία, πληροφορική κλπ)

*Η επιταγή εισόδου για νέους 18 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 38.000 ανέργους.

*Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο.

*Το πρόγραμμα για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εγγυημένης απασχόλησης για 16.620 ανέργους 29 – 64 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα.

*Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2014 – 2015» το οποίο αφορά 55.000 ωφελούμενες μητέρες και 68.500 παιδιά.

*Η επιδότηση καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων έως 35 ετών (2.000 ωφελούμενοι).

*Οι επιχορηγήσεις επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων 30 – 66 ετών (10.000 ωφελούμενοι), πτυχιούχων έως 35 ετών (7.200 ωφελούμενοι), ωφελουμένων Τοπικών Σχεδίων Δράσης (10.000 ωφελούμενοι).

*Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (12.000 ωφελούμενοι ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

*Η λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) για 10.000 ανέργους.

*Η υλοποίηση του Προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών με επιταγή κοινωνικού τουρισμού έτους 2014 – 2015.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…