Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξανθιώτικη εκπροσώπηση στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα Tai Chi Chuan 2014

Ξανθιώτικη εκπροσώπηση στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα Tai Chi Chuan 2014

0
taichi xanthi

Η Έμη Χατζηπαναγιώτη και η 11χρονη μαθήτριά της Χαριτίνη Καρακατσάνη στο εργαστήρι Tai Chi της ΦΕΞ θα αγωνιστούν με τα ελληνικά χρώματα

Συγκίνηση και ενθουσιασμός για τη συμμετοχή. Σε μια λιτή εκδήλωση παρουσίασαν τις στολές και ένα δείγμα της δουλειάς τους

Διμελής ξανθιώτικη αντιπροσωπεία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 5ο World Cup Championship του Tai Chi Chuan 2014 που θα πραγματοποιηθεί στο Taipei της Taiwan. Η αποστολή που αναχωρεί την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, αποτελείται από την Έμη Χατζηπαναγιώτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και υπεύθυνη του εργαστηρίου Tai Chi Chuan της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης από το 2010 που ιδρύθηκε και την 11χρονη Χαριτίνη Καρακατσάνη, που παρακολουθεί μαθήματα Tai Chi εδώ και τέσσερα χρόνια.
Την Παρασκευή το απόγευμα, το εργαστήρι Tai Chi της ΦΕΞ πραγματοποίησε μια μικρή εκδήλωση για να παρουσιάσει τη στολή με την οποία θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η διοργάνωση στο Taipei Arena,διεξάγεται κάθε 2 χρόνια και συγκεντρώνει διεθνείς συμμετοχές και παρουσίες από την παγκόσμια ελίτ του Tai Chi ενώ εξέχουσα σημασία αποτελεί η παρουσία με επιδείξεις, διαλέξεις και υποδειγματικές διδασκαλίες των σημαντικότερων σύγχρονων Tai Chi Master. Φημισμένο είναι και το τριήμερο Διεθνές Σεμινάριο Πιστοποίησης Διαιτητών Tai Chi που διεξάγεται κάθε φορά λίγες μέρες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το φετινό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο της 18ης και 19ης Οκτωβρίου 2014.
Παρουσίασαν τις στολές με το χορηγό τους, Οδυσσέα Βουρβουκέλη
Στην εκδήλωση πραγματοποίησαν μία παρουσίαση με βεντάλια τα προχωρημένα μέλη του εργαστηρίου, ενώ ένα δείγμα των ικανοτήτων τους παρουσίασαν ατομικά η Έμη Χατζηπαναγιώτη και η Χαριτίνη Καρακατσάνη. Παρών ήταν και ο επίσημος χορηγός της αποστολής κ. Οδυσσέας Βουρβουκέλης, από το «Κτήμα Βουρβουκέλη».
Η υπεύθυνη του εργαστηρίου, που έχει μεγάλη εμπειρία και διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό της, εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη συμμετοχή, αλλά και για τη στήριξη που έλαβε η εν λόγω προσπάθεια. Ανέφερε ότι το εργαστήριο αποτελείται από ένα πυρήνα πιστών μαθητών, που είναι περίπου 12, που παρακολουθούν μαθήματα από την αρχή της λειτουργίας του εργαστηρίου. Από εκεί και πέρα, τα τμήματα εμπλουτίζονται συνεχώς από νέα άτομα και η ίδια θα επιθυμούσε να ενισχυθεί με ακόμη περισσότερους φίλους του Tai Chi το εργαστήριο.
Ενθουσιασμένη, αλλά και λίγο αγχωμένη είναι για τη συμμετοχή της, όπως εξομολογήθηκε και η νεαρή μαθήτρια Χαριτίνη Καρακατσάνη. Η ίδια ξεκίνησε το Tai Chi εδώ και τέσσερα χρόνια και όπως αναφέρει: «μ’ αρέσει γιατί δε χτυπάς και δε σε χτυπάνε, είναι χαλαρό και αργό. Με την προπόνηση χαλαρώνω, ακόμη κι αν έχω μαθήματα όλη μέρα και νιώθω κουρασμένη».
Tai Chi Chuan: Τέχνη της αρμονικής κίνησης μέχρι τα βαθιά γεράματα
«Για μένα προσωπικά στα τόσα χρόνια που είμαι καθηγήτρια φυσικής αγωγής το tai chi ήταν η μεγάλη αποκάλυψη από άποψη αποτελεσματικότητας και της αρμονικής διάστασης που έχει αυτή η μορφή κίνησης –γιατί είναι μια κινητική τέχνη επιδεξιότητας- που παλιά ήταν από τις ανώτερες μορφές εσωτερικών πολεμικών τεχνών, διότι τα οφέλη στην υγεία είναι τεράστια. Πολύς κόσμος έρχεται να βελτιώσει κάποια θέματα με την υγεία, άλλοι έρχονται για την ομορφιά της κίνησης και για την καλλιτεχνία. Αποτελεί δια βίου άσκηση, που πάει μέχρι τα βαθιά γεράματα», ανέφερε η Έμη Χατζηπαναγιώτη, που εξήγησε ότι πέρα από την εκμάθηση του Tai Chi, μέσω των εργαστηρίων επιδιώκεται να δοθούν και άλλες διαστάσεις της κινέζικης κουλτούρας, όπως η πολυπολιτισμική προσέγγιση και οι άλλες εκδοχές της τέχνης που σχετίζονται με το Tai Chi. Για το λόγο αυτό, για την επόμενη χρονιά διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ, φεστιβάλ κινέζικου κινηματογράφου.
Οι συμμετοχές
To Εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ θα εκπροσωπηθεί με την συμμετοχή της Έμης Χατζηπαναγιώτη, στα Ατομικά σε 3 κατηγορίες (Individual Forms Competition Sequence) a.. 13 FormYang Style, b. 45 Formother Yangs Form (Individual Weapons Competition Sequence) και c. 38 Form Gong Fu Fan (βεντάλια), ενώ για πρώτη φορά το Παιδικό Εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ θα εκπροσωπηθεί από την Ξανθιώτισσα Χαριτίνη Καρακατσάνη, 11 χρονών, η οποία είναι μαθήτρια της Στ΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Θα αγωνιστεί σε 2 Ατομικά: a.. 13 FormYang Style και b. Wudang 5 Steps Tai Chi Chuanother Yangs Form.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …