Φύτρωσε στην κερκίδα «Άρης Κουλούρης» και… αναπτύσσεται με το πέρασμα του χρόνου!
«Ρημάζει» η παλιά έδρα της Skoda Ξάνθη παρά τις προσπάθειες συντήρησης από τον Μ. Χατζημεστή (πρόεδρος Ορφέα)
«Στην Αθήνα μες στο κέντρο φύτρωσε καινούριο δέντρο» ερμηνεύει ο Γ. Νταλάρας στο τραγούδι του Μάνου Λοΐζου. Φέρνοντας στο νου το παραπάνω άσμα, παρατηρούμε το δέντρο που φύτρωσε στην Ξάνθη, όχι στο κέντρο της, αλλά στο κεντρικό και γνωστότερο γήπεδο της πόλης, το γήπεδο του Α.Ο.Ξ.!
Δεσπόζει στην κερκίδα «Άρης Κουλούρης»
Η πρώτη φορά που ο φακός του «Ε» αποθανάτισε το παραπάνω δέντρο ήταν σε έναν αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος τον Οκτώβριο του 2013, όταν αυτό ήταν ακόμη λίγων… μηνών. Χθες, ένα χρόνο μετά επισκεφθήκαμε το γήπεδο του Α.Ο.Ξ., όπου είδαμε ξανά το δέντρο να στέκεται εκεί, αγέρωχο και αρκετά πιο… ανεπτυγμένο, να δεσπόζει στην κερκίδα «Άρης Κουλούρης» (πέταλο) του γηπέδου.
Η ιστορία του γηπέδου Α.Ο.Ξ.*
Το γήπεδο του Α.Ο.Ξ. (Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης), κατασκευάστηκε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και άνηκε αρχικά στον Ορφέα Ξάνθης. Οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας του, ξεκίνησαν το 1906. Λόγω, όμως, της απαγόρευσης τέτοιων δραστηριοτήτων από τις τουρκικές αρχές, τα έργα δεν ξεκίνησαν ποτέ, ενώ πολλά από τα μέλη του Ορφέα φυλακίστηκαν.
Μετά από την επανίδρυση του Ορφέα Ξάνθης (14/7/1908) τα έργα ξεκινούν έπειτα από κάποια δικαιώματα και ελευθερίες που παραχωρήθηκαν στην περιοχή, συνέπεια της επανάστασης των Νεότουρκων. Έτσι στις 31/5/1909 γίνονται οι πρώτοι γυμναστικοί αγώνες, καθώς και ο πρώτος καταγεγραμμένος ποδοσφαιρικός αγώνας στην Ξάνθη.
Το επονομαζόμενο “Στάδιο”, χρησιμοποιήθηκε τόσο για ποδοσφαιρικούς αγώνες όσο και για επιδείξεις, γυμναστικούς αγώνες και αγώνες στίβου. Παρέμεινε στην κυριότητα του Ορφέα Ξάνθης έως το 1967 (07/06/1967) όταν και διαλύθηκε ο Ορφέας, προκειμένου να γίνει η συγχώνευση με την Ασπίδα Ξάνθης ώστε να προκύψει ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης.
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Α.Ο.Ξ. στο γήπεδο, έγινε στις 04/10/1967 (για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης) κόντρα στην Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων. Για την ιστορία, ο αγώνας έληξε με νίκη της Ενόπλων με σκορ 0-1.
Την σημερινή του μορφή το γήπεδο ξεκίνησε να την παίρνει σταδιακά την δεκαετία του ’70. Τότε ολοκληρώθηκε η βόρεια εξέδρα (η οποία αργότερα απέκτησε σκέπαστρο).
Προς τα μέσα της δεκαετίας του ’80 δημιουργήθηκε το “πέταλο” επί υφυπουργείας Κίμωνα Κουλούρη (παίρνοντας το όνομα του αδικοχαμένου γιου του, Άρη), με τα εγκαίνια να γίνονται – όπως μαρτυρά η σχετική επιγραφή – στις 06 Απριλίου 1986 από τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον αθλητισμό, Σήφη Βαλυράκη.
Στο γήπεδο αυτό οι Ξανθιώτες φίλαθλοι έζησαν μοναδικές στιγμές όπως οι πρώτοι αγώνες σε πανελλήνιο επίπεδο, η άνοδος του Α.Ο.Ξ. στην Α! Εθνική κατηγορία αλλά και τον πρώτο Ευρωπαϊκό αγώνα απέναντι στην ιταλική Λάτσιο στις 3 Οκτωβρίου 2002.
Η τελευταία ποδοσφαιρική συνάντηση της Skoda Ξάνθη στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. ήταν με τον Ηρακλή (22/05/04), με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να κερδίζει με 0-1.
Το καλοκαίρι του 2004 η Skoda Ξάνθη άλλαξε «στέγη» μετακομίζοντας στο χωρητικότητας 7361 θέσεων γήπεδο των Πηγαδίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει λίγο καιρό αργότερα ο Ορφέας Ξάνθης στην «φυσική του έδρα».
* Με στοιχεία από το επίσημο site της ΠΑΕ.
Δεν εμποδίζει τους θεατές καθώς είναι… ελάχιστοι
Αν και σήμερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου του Α.Ο.Ξ. παραμένει ασαφές μέχρι ενός σημείου, τη συντήρησή του έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Ορφέα Ξάνθης, κ. Μπάμπης Χατζημεστής. Ο γνωστός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα δραστήριος ποδοσφαιρικός παράγοντας, προσπαθεί με τις δικές του δυνάμεις και με σχεδόν μηδαμινή στήριξη από άλλους φορείς να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις του γηπέδου, στο οποίο εδώ και μία δεκαετία επέστρεψε η ομάδα του (ο Ορφέας) και χρησιμοποιεί ως έδρα.
Ο κ. Χατζημεστής σχετικά με το κόστος συντήρησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει δήλωσε στο «Ε»:
Μ.Χ.: «Μέσα σε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως ομάδα – όπως και οι περισσότερες ερασιτεχνικές ομάδες εξάλλου – προσπαθούμε να συντηρούμε με δικά μας έξοδα και προσωπική εργασία τις εγκαταστάσεις. Ασφαλώς δίνουμε μεγαλύτερη βάση στον αγωνιστικό χώρο όπου αθλούνται οι ποδοσφαιριστές ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς, ενώ προσπαθούμε να συντηρούμε τη βόρεια κερκίδα όπου προσέρχονται οι λιγοστοί φίλαθλοι μας στα εντός έδρας παιχνίδια, για την ασφάλεια τους. Από εκεί κι έπειτα φροντίζουμε για τις εγκαταστάσεις που αφορούν την καθαριότητα των παικτών (ντουζ, αποδυτήρια, γυμναστήριο κλπ.) καθώς θέλουμε να υπάρχουν σωστοί κανόνες υγιεινής στους χώρους. Από εκεί κι έπειτα προσπαθούμε να συντηρούμε – όσο μας επιτρέπεται από οικονομικής απόψεως – τους υπόλοιπους χώρους».
Για το δέντρο που έχει κάνει την εμφάνιση του εδώ και ένα χρόνο στην Θύρα 1 του γηπέδου Α.Ο.Ξ. ο κ. Χατζημεστής σχολίασε:
Μ.Χ.: «Το έχουμε δει και στον επόμενο καθαρισμό των κερκίδων πιθανόν να το κόψουμε. Το δέντρο στο οποίο αναφέρεστε καθώς δεν εμποδίζει κανέναν μιας και η συγκεκριμένη κερκίδα είναι πάντα άδεια, το θέσαμε στις δευτερεύουσες εργασίες που θα κάνουμε. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχαν τόσοι θεατές ώστε το δέντρο να τους εμπόδιζε, οπότε θα ήμασταν αναγκασμένοι να έχουμε την κερκίδα πιο περιποιημένη, όμως δυστυχώς, στους εντός έδρας αγώνες μας η προσέλευση είναι μερικές δεκάδες φίλοι του Ορφέα».
«Σήμα κατατεθέν» του γηπέδου αλλά και της εγκατάλειψης των αθλητικών εγκαταστάσεων
Η ύπαρξη του δέντρου στην κερκίδα του γηπέδου του Α.Ο.Ξ. δεν εμποδίζει την θέαση, καθώς – όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Ορφέα – οι θεατές είναι ελάχιστοι στα εντός έδρας παιχνίδια. Οι ιθύνοντες της ομάδας θα μπορούσαν μάλιστα να αφήσουν το δέντρο στην «ησυχία» του και να μην το κόψουν αλλά αντίθετα να το «χρησιμοποιήσουν» ως «σήμα κατατεθέν» του γηπέδου. Οι ένδοξες εποχές του γηπέδου του Α.Ο.Ξ. εξάλλου όταν γέμιζε με 8000 και πλέον φιλάθλους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς εδώ και μία δεκαετία ελάχιστες ήταν οι φορές που υπήρξε μαζική παρουσία κόσμου (σε κάποιες συναυλίες όπως Scorpions κ.α.) στη συγκεκριμένη κερκίδα.
Η ύπαρξη του δέντρου όμως – σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ¨φυσικές παρεμβάσεις¨ – φανερώνει την εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, με διάφορα γήπεδα να γίνονται «έρμαια» του χρόνου και να αφήνονται στη… μοίρα τους. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί σε κάποιους το έναυσμα να ασχοληθούν με τη «σωτηρία» του ιστορικού γηπέδου του Α.Ο.Ξ. ώστε αυτό να μπορέσει να βρει στο μέλλον κάποιο κομμάτι της αίγλης του παρελθόντος…
Δημήτρης Καλτέκης