Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θέλουν ξύλα από το Δασαρχείο και στο Μ. Εύμοιρο

Θέλουν ξύλα από το Δασαρχείο και στο Μ. Εύμοιρο

0
xila

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του οικισμού ότι το Δασαρχείο Ξάνθης δεν τους αφήνει να μαζέψουν τα ξερόκλαδα και ότι τους απειλούν με πρόστιμα οι δασοφύλακες

Ο Δασάρχης κ. Μήλιος τους ενημερώνει ότι η συλλογή ξερόκαλαδων επιτρέπεται και ότι οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν χωρικά από τον Κένταυρο

Αδικημένοι και παραπονεμένοι είναι οι κάτοικοι στο χωριό Μεγάλο Εύμοιρο του οικισμού που βρίσκεται στην περιοχή του Γέρακα και ανήκει στο δήμο Ξάνθης. Αν και μικρό χωριό με 10 οικογένειες όλες κι όλες που βρίσκεται μέσα στο δάσος και σε ημιορεινή περιοχή οι κάτοικοι – ηλικιωμένοι οι περισσότεροι μικροσυνταξιούχοι που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία– δεν μπορούν να κάνουν χρήση του πλεονεκτήματος που τους παρέχει η φύση, να μαζέψουν δηλαδή τα ξερόκλαδα από το δάσος ώστε και να το καθαρίσουν αλλά και να τα χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη κάτι που έκαναν χρόνια τώρα.
«Μας «κυνηγά» το δασαρχείο Ξάνθης», υποστηρίζουν οι κάτοικοι στο Μ. Εύμοιρο
Όπως υποστηρίζουν το δασαρχείο Ξάνθης έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντί τους και δεν τους επιτρέπει να ξυλεύσουν από το δάσος ούτε καν να μαζέψουν τα ξερόκλαδα ενώ κάθε τόσο τους στέλνει δασοφύλακες οι οποίοι και τους απειλούν με τσουχτερά πρόστιμα αν τυχόν και πιάσουν κάποιον να μαζεύει ξύλα πόσο μάλλον κόβει δένδρο έστω και ξερό! Η στάση αυτή του δασαρχείου τους εναντιώνει όπως και το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει τα χωρικά που χορηγεί το δασαρχείο σε χαμηλή τιμή (15 ευρώ το χωρικό και ανάλογα με το είδος του ξύλου) στα ορεινά χωριά., ενώ θεωρούν ότι είναι δικαιούχοι οι περισσότεροι καθότι ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.
Τι απαντά το Δασαρχείο Ξάνθης
Το «Ε» απευθύνθηκε στον δασάρχη Ξάνθης κ. Χρήστο Μήλιο ο οποίος φάνηκε έκπληκτος για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Μ. Ευμοίρου αλλά και για τις αιτίες που επικαλούνται και διευκρίνισε: «Τα ξερά κλαδιά και τα κατακείμενα δέντρα είναι επιτρεπόμενα είδη προς συλλογή και χρήση για καύσιμη ύλη σ’ όλους τους κατοίκους και της πεδινής και της ορεινής περιοχής. Αυτό που απαγορεύεται είναι η υλοτόμηση», σημείωσε και κάλεσε όποιον αντιμετωπίζει πρόβλημα από τους δασοφύλακες ας έρθει να το καταθέσει στο δασαρχείο. Επίσης επεσήμανε ότι ήδη δόθηκαν στα ορεινά μειονοτικά χωριά 5.000 – 6.000 χωρικά και το επόμενο διάστημα θα διατεθούν άλλα 2.000 – 3000 χωρικά στον Κένταυρο και κάλεσε όποιος κάτοικος του Μ. Ευμοίρου είναι δικαιούχος να τα προμηθευτεί από εκεί. Σ’ ότι αφορά τη «μάστιγα» του δάσους την λαθροϋλοτομία ο κ. Μήλιος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ότι δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου όπως άλλες χρονιές ενώ τα μέτρα αστυνόμευσης έχουν ενταθεί από το δασαρχείο Ξάνθης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…