Σχόλια 09/10/14

0
patriarxis mitropolitis
«Αστοχία υλικού» η αιτία χαμού των τριών παλικαριών. Αυτή η χώρα χάνεται σιγά-σιγά από τις ατέλειωτες αστοχίες της…


Εκτός αγοράς οι άνθρωποι
Αυτοί εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν μυαλό της αγοράς. Οι άνθρωποι έχουν θεωρητική κατάρτιση αλλά από την αγορά είναι σκράπες. Φάνηκε αυτό από τον Στουρνάρα και τον ΕΝΦΙΑ, τώρα από τον Χαρδούβελη και το φόρο στις εταιρικές παροχές.
Μαύρα μεσάνυχτα έχουν από επιχείρηση και την αγορά. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνεργάτες τους Γενικοί Γραμματείς. Παίρνουν αποφάσεις τελείως εκτός της πραγματικότητας, αψυχολόγητες και που δεν τους ενδιαφέρουν τι κατάληξη θα έχουν.
Για το μόνο που είναι ικανοί, είναι να δημιουργούν φοροσύγχιση και τίποτε άλλο. Και να στρέφουν την κοινωνία εναντίον της όποιας κυβέρνησης διότι αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα αφού λίγα γνωρίζουν γι’ αυτήν.
Και κάτι απαράδεκτο: το μυαλό όλων είναι στο πώς να φορολογήσουν! Πώς και από πού θα πάρουν φόρους κι όχι να φτιάξουν έναν μηχανισμό σωστό είσπραξης των φόρων εισοδήματος απ’ όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Αυτό όμως δεν το κάνουν. Γιατί;
«Ε»


Χτύπησαν χάκερ τη σελίδα μας
Μεγάλη ταλαιπωρία δημιούργησαν στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας μας άγνωστοι χάκερ. Επί ημέρες δόθηκε ένας επίπονος αγώνας για να διορθωθεί και επανέλθει το σάιτ με τις ηλεκτρονικές ειδήσεις της εφημερίδας. Για το λόγο αυτόν απουσιάζαμε από την ηλεκτρονική ενημέρωση. Τελικά όλα διορθώθηκαν και από χθες όλα λειτουργούν κανονικά.
Σημειώνουμε ότι κάποιοι χάκερ κάνουν τις παρεμβάσεις τους έτσι, για το γούστο τους…
«Ε»


Αλλού το θέμα
Τσακώνονται για το ποιος θα αναλάβει την προεδρία του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται εκεί, στο έμμισθο αξίωμα. Και κανείς από τους τέσσερις δημάρχους και δύο μνηστήρες δεν μιλά για το πρόβλημα της συνολικής διαχείρισης των σκουπιδιών στο νομό σε συνάρτηση με το σύνολο της Περιφέρειας.
Δεν ακούμε τίποτε για το σχεδιασμό, για τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν, τις επενδύσεις, τα κεφάλαια που χρειάζονται, το ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειασθεί για να λειτουργήσει η μονάδα διαχείρισης.
-Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα τα δουν στη συνέχεια…
«Ε»


Εικόνες υποβάθμισης εδώ
Η υποχρέωσή μας να παραστούμε στη Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά την περασμένη εβδομάδα μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις.
Πρώτον απουσιάζουν οι επαίτες από τους δρόμους, τις γωνίες, τις πλατείες και αλλού. Δεύτερον, δεν υπάρχουν αυτά τα άμουσα μπουλούκια των δήθεν μουσικών να περιφέρονται στην πόλη και να «εκτελούν» την μουσική.
Το ίδιο διαπιστώσαμε και στο γειτονικό Ρέθυμνο στη διάρκεια της ημερήσιας εκδρομής.
Και γεννάται το ερώτημα: Σε μας γιατί αυτή η άναρχη και χωρίς μέτρο υποβάθμιση της πόλης όπου φαρδιά-πλατιά εμφανίζονται χωλοί, τυφλοί, καμένοι, και εν γένει δυστυχισμένοι άνθρωποι που επαιτούν επιδεικνύοντας τα τραύματά τους;
Με τέτοιες εικόνες στο κέντρο της πόλης, πώς να έρθει ο τουρίστας; Για να υποστεί πολιτιστική υποβάθμιση και αισθήματα ενοχής;
Κάποιοι μάλλον που έχουν την ευθύνη για την πόλη μας δείχνουν μεγάλη ανοχή, πολύ μεγάλη. Κι αυτό ερμηνεύεται ότι δεν αγαπούν όσο πρέπει την Ξάνθη.
«Ε»


Μηδενική ανακύκλωση
Το πρόβλημα όμως των σκουπιδιών είναι σοβαρό και με την ανάλογη σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό ανακύκλωσης φθάνει το 90%! Για δε τη χώρα μας μόνο το 16%. Όσο για την πόλη με τα χίλια χρώματα, 1%!
Διότι οι δήμοι δεν κάνουν καμία απολύτως ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή. Ούτε καν ο δήμος Ξάνθης που είναι, υποτίθεται και ο μητροπολιτικός και αστικός.
Τίποτε! Ένα μεγάλο μηδενικό. Η μόνη ανακύκλωση που γίνεται προέρχεται από ιδιώτες που συγκεντρώνουν κάποια χαρτιά, λίγα αλουμίνια και πλαστικά. Πέραν τούτου τίποτε άλλο.
Η συντριπτική ποσότητα των υλικών αυτών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί), πάνε στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), πράγμα απαράδεκτο και παράνομο με τον τρόπο που γίνεται αυτή η διαδικασία.
Παράλληλα ας μην ξεχνάμε και τις διάφορες δεξιά αριστερά χωματερές που «ανθούν» σε κάμπο και βουνό και είναι η ντροπή επίσης για όλους.
«Ε»


140 αρχαιολόγοι κατά της Περιστέρη!
Αυτό λοιπόν που γίνεται στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Αναφερόμαστε στον αντιεπιστημονικό, αντιεπαγγελματικό και εν τέλει κομπλεξικό τρόπο που διάφοροι αρχαιολόγοι βγαίνουν και λένε δημόσια το μακρύ και το κοντό τους για την Αμφίπολη σαν κοινές Κατίνες. Μάλιστα 140 από αυτούς, στρέφονται κατά της κας Περιστέρη κατηγορώντας την ότι στοχοποιεί συναδέλφους της για την άποψή τους για το μνημείο.
Παρακολουθήσαμε την κα Περιστέρη στη συνέντευξή της στον Γιάννη Πρετεντέρη, και είδαμε μια γυναίκα πολύ χαμηλών τόνων, πολύ μετρημένη σε όσα έλεγε, χωρίς υπερβολές, πολύ επιφυλακτική στο να προβλέψει ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, πριν ολοκληρωθεί το έργο της ανασκαφής. Όπως θα έπρεπε να είναι ως επιστήμων που στηρίζεται στα ευρήματα και όχι στις εικασίες. Και το μόνο που είπε κατά ορισμένων συναδέλφων της είναι ότι βιάζονται να κρίνουν χωρίς να έχουν δει καν τα ευρήματα και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο.
Τι κρίμα… Λες και ξεθάβουμε κάθε μέρα 3-4 αρχαία δωμάτια με ταβάνι, πάτωμα και ορθομαρμάρωση στους τοίχους. Λες και βγαίνουν στο φως δυο δίμετρες Καρυάτιδες κάθε τόσο…Τόση μικροψυχία για κάτι τόσο σπουδαίο!


Καλό Γενάρη για τις μεταγραφές
Από σήμερα έως τις 17 Οκτωβρίου και ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει το υπουργείο Παιδείας, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πρωτοετείς φοιτητές να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα πανεπιστημίου και ΤΕΙ.
Όπως κάθε χρόνο, όμως, έτσι και φέτος, οι μετέγραφες θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου τους στα τμήματα τα οποία εισήχθησαν.
Κάτι που, δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν οι ενδιαφερόμενοι και οι οικογένειες τους, οι οποίοι, μάλιστα, απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια. Την ίδια ώρα οι φοιτητές πάνε στα ιδρύματα που έχουν «βάλει στο μάτι», μη έχοντας ακόμα εξασφαλίσει την εγγραφή τους και καταλαμβάνουν τις θέσεις στα αμφιθέατρα, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο του ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές να παρακολουθήσουν.
Ας μην ξεχνάνε, όμως, όλοι οι παραπάνω ότι οι μετεγγραφές δεν είναι δικαίωμα, αλλά μια διευκόλυνση που παρέχει του Υπουργείο Παιδείας σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε όσους θέλουν να φοιτήσουν σε μεγαλουπόλεις.
Γ.Τ.


Στο δρόμο για το νοσοκομείο
Στο δρόμο για το νοσοκομείο είναι ένας μεγάλος αριθμός Ξανθιωτών και όχι γιατί έχουν πρόβλημα με την υγεία τους, αλλά γιατί φροντίζουν να μην αποκτήσουν.
Συγκεκριμένα κάθε απόγευμα, αρκετοί Ξανθιώτες βαδίζουν άλλοι με χαλαρό βήμα και άλλοι με πιο έντονο στην οδό Εθελοντή Αιμοδότη, ή αλλιώς οδός “by pass”, όπως την ονομάζουν κάποιοι περιπαικτικά. Ο δρόμος έγινε σημείο συνάντησης για τους φίλους της ήπιας άσκησης, μετά από πρωτοβουλία κάποιων καρδιοπαθών, πριν από χρόνια, να πραγματοποιούν τον καθημερινό τους περίπατο εκεί. Άλλωστε, το μέρος ενδείκνυται για τέτοιου είδους δραστηριότητες χάρη στα φαρδιά πεζοδρόμια, την ησυχία και τους καλά φωτισμένους δρόμους.
Εις υγείαν, λοιπόν!
Γ.Τ.


Για το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης
Είναι γεγονός ότι στο Μουσικό σχολείο Ξάνθης γίνεται πολύ καλή δουλειά από δασκάλους, παιδιά και γονείς και δεν είναι τυχαίο που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε πραγματικό φυτώριο πολιτισμού, σ’ ένα σχολείο πρότυπο όπου οι βασικές γνώσεις του προγράμματος του σχολείου βρίσκονται σε αρμονική σύζευξη με τις μουσικές γνώσεις που παρέχονται στα παιδιά Κι αν ανατρέξουμε στα αρχαία χρόνια θα δούμε ότι η γνώση μουσικής θεωρούνταν απαραίτητο στοιχείο για να θεωρείται κάποιος «πεπαιδευμένος».  
Κορυφαίο γεγονός της παρέμβασης του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ήταν η διοργάνωση τον Μάιο του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ που είχε ομολογουμένως πολύ μεγάλη επιτυχία και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ για φέτος όπως μαθαίνω, θα εμπλουτιστεί ο θεσμός και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες συμμετοχές σχολείων και από ξένες χώρες. Επίσης το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης ήταν αυτό που έκλεψε την παράσταση στην υποδοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εκδήλωση που έγινε προς τιμή του. Και ενώ αποδεδειγμένα «έβαλε τα γυαλιά» στα άλλα σχολεία εντούτοις συνεχίζει να στεγάζεται σε προκάτ στην Διομήδεια μ’ όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό αλλά και παρ’ ολίγο στο περιφερειακό συμβούλιο να μην εγκρίνουν τα νέα δρομολόγια μεταφοράς των παιδιών παρά το γεγονός ότι υπάρχει ΚΥΑ που το προβλέπει. Το επιχείρημα που προέβαλε ο κ. Καραλίδης που δεν ψήφισε το θέμα αρχικά όπως και δύο σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Παυλίδη ήταν ότι δεν θα εγκριθεί το ποσό από το Ελεγκτικό συνέδριο όπως πέρσι και μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη για δόλο αφού ήξεραν και το ψήφισαν. Να σημειώσουμε ότι τελικά εγκρίθηκε το κονδύλι για τα δρομολόγια αλλά προκάλεσε αλγεινή εντύπωση καθώς αποδείχθηκε ότι κάποιοι ενώ θα’ πρεπε να στηρίζουν το Μουσικό Σχολείο το πολεμούν…
Μ.Ξ.


«Ιερό» πόλεμο…
… προκάλεσαν οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχης στην Ξάνθη για τις Νέες Χώρες. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κάνει λόγο για «αίσχος» εκφράζοντας έντονη αντίδραση για τη δήλωση που έγινε στην Ξάνθη, ενώ ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το κείμενο του μητροπολίτη Καλαβρύτων για τον Πατριάρχη, με τον κ. Αμβρόσιο να απαντά στον κ. Άνθιμο πως «Εάν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως δεν αισθάνεται Έλληνας και μέλος της Ιεραρχίας ας πάει στην Τουρκία». Οι σχέσεις του Φαναρίου με την Ελλαδική εκκλησία διαταράχθηκαν κατά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων το καλοκαίρι, όταν η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συναίνεσε στην εκλογή του Αμφιλόχιου Στεργίου που ήταν επιθυμία του Φαναρίου. Έτσι εξηγείται και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πατριάρχης στην Ξάνθη. Πάντως στον «ιερό» πόλεμο δεν φαίνεται να εμπλέκεται ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.
Μ.Ξ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…