Σχόλια 10/10/14

0
Χωρίς Μεσάζοντες αλλά και χωρίς όφελος για τους καταναλωτές…


Τι συμβαίνει στην Τουρκία;
Τα γεγονότα στη γειτονική μας Τουρκία είναι λίγο-πολύ γνωστά μετά τον ξεσηκωμό των Κούρδων. Αιτία η απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να επέμβει στρατιωτικά εναντίον των τζιχαντιστών και να τους απωθήσει από την πόλη Κομπάνι της Συρίας με την οποία και γειτονεύει.
Θυμίζουμε πως στις περιοχές αυτές της Συρίας που δέχονται επιθέσεις από τους τζιχαντιστές κατοικούν Κούρδοι.
Από την άλλη, είναι γεγονός πως η Τουρκία φοβάται την επέκταση των κουρδικών διεκδικήσεων από τη Συρία να μην «μπουν» και στις δικές της κουρδικές περιοχές. Κι αυτό διότι το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα στη Συρία έχει βγει από τα σπλάχνα του τουρκικού κουρδικού κόμματος ΡΚΚ και το οποίο είναι εκτός νόμου στην Τουρκία.
Όμως έτσι η σφαγή από τους τζιχαντιστές συνεχίζεται εις βάρος των Κούρδων της Συρίας γι’ αυτό και οι διαμαρτυρίες των Κούρδων σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία.
«Ε»


Θα κριθεί
Πάντα μια αλλαγή προσώπου σ’ έναν φορέα αποτελεί ελπίδα ότι θα ξεκινήσει κάτι νέο και διαφορετικό. Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν και με τον τομέα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Ο Μ.Φανουράκης καθ’ όλα άξιος και δημιουργικός, ήταν λογικό να σταματήσει και να τοποθετηθεί κάποιος άλλος στη θέση του.
Επελέγη λοιπόν από το νέο δήμαρχο που έχει την ευθύνη επιλογής των συνεργατών του, ο Πασχάλης Λύρατζης. Δεν υπάρχει ακόμη έργο στον τομέα αυτόν για να κριθεί ο Λύρατζης. Θα περιμένουμε να το δούμε. Όμως είναι περισσότερο από σίγουρο πως θα προσπαθήσει να φέρει στο χώρο που ανέλαβε νέο αέρα, νέες ιδέες και ενδεχομένως φαντασία.
Ίδωμεν λοιπόν πρώτα και υπομονή. Από τις πράξεις κρίνονται όλοι όχι από τα λόγια.
«Ε»


Πανευρωπαϊκό αίτημα
Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει η λιτότητα! Τόσο στην Ελλάδα πρωτίστως που έχει γονατίσει στους πάντες, όσο και στην Ευρωζώνη. Κι αυτό, διότι η λιτότητα αύξησε το δημόσιο χρέος στις ευρωπαϊκές χώρες (εκτός Γερμανίας βέβαια) και περιόρισε την εσωτερική κατανάλωση των κατοίκων των χωρών, ενώ δεν μείωσε την ανεργία.
Πανευρωπαϊκό αίτημα λοιπόν που όλοι ελπίζουν να τελειώσει σύντομα, να ξεκινήσει η ανάπτυξη και σιγά-σιγά η Ευρώπη να βρει τον κανονικό της βηματισμό.
-Είθε να γίνει έτσι.
«Ε»


Τραγελαφικό
Η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, μειώνει ακόμη περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες κατά 400 εκ. ευρώ.
Ενώ, ταυτόχρονα αυξάνει την δαπάνη για εξοπλισμούς κατά 700 εκ. ευρώ.
Μείωση στα δημόσια έργα, αύξηση σε εξοπλισμούς. Τραγελαφικό και οδυνηρό, συν και τα δύο ένα μείγμα αρνητικό για την οικονομία.
«Ε»


Παρασυρθήκαμε «χωρίς μεσάζοντες»
Κι εμείς ως εφημερίδα και το ομολογούμε, επηρεαζόμενοι από την κοινωνική διάσταση της υπόθεσης με την ιστορία αυτή για τη διάθεση τροφίμων «Χωρίς Μεσάζοντες».
Λοιπόν δημοσιεύσαμε προχθές ένα σχετικό κείμενο για τη διάθεση τροφίμων στις 19 Οκτωβρίου. Μαζί, δημοσιεύσαμε κι έναν πίνακα ειδών προς διάθεση και τις τιμές αυτών.
Την επομένη λοιπόν, όλως τυχαίως, διαπιστώσαμε ότι κάποιες τιμές ήταν ίδιες μ’ αυτές στα Μάρκετ και Οπωροπωλεία. Και κάποιες, λίγες, ακριβότερες!
Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και προς τα πού πάει όλη αυτή η ιστορία «Χωρίς Μεσάζοντες» αλλά μας φαίνεται πως κάποιοι παραγωγοί βρήκαν την ευκαιρία να πωλούν τα είδη τους με ελάχιστο ή καθόλου όφελος για τους αγοραστές οι οποίοι άλλα νόμιζαν μέχρι τώρα όπως κι εμείς.
«Ε»


Επέστρεψε ο Νικήτας στη ΝΔ
«Έγινε παρεξήγηση κι εξήγηση δε δώσαμε, το φίλο μας προδώσαμε μια δύσκολη στιγμή». Κάπως έτσι δικαιολόγησε την επιστροφή του στη ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης, κάνοντας γαργάρα τα βαριά λόγια που είπε εναντίον του Α. Σαμαρά κατά την αποχώρησή του.
Και τελικά ο Νικήτας δεν δικαιούται λέει να λείπει από το προσκλητήριο του προέδρου ενώ όλα τα ιστορικά στελέχη ανταποκρίθηκαν. «Είχαμε μακρά συζήτηση, ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις και όπως είναι αυτονόητο, αποδέχθηκα με χαρά την πρόσκληση του για την επανένταξή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα της ΝΔ.»
Άντε με το καλό να επιστρέψουν και οι Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος…


Πρώτη δύναμη η Κίνα
Η αλματώδης ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ήταν επόμενο ότι θα την οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ. Κι αυτό έγινε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περίμεναν οι οικονομικοί αναλυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε επισήμως το ΔΝΤ, στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου του, η αξία της κινεζικής οικονομίας αγγίζει τα 11 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως άφησε κατά τι στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ των οποίων η αντίστοιχη αξία υπολογίζεται σε 10,8 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Επί του παρόντος οι κινέζοι προηγούνται με βραχεία κεφαλή, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η μεταξύ τους διαφορά, συν τω χρόνω, θα μεγαλώνει υπέρ της Κίνας.
Βέβαια η Κίνα μπορεί να είναι πλέον πρώτη οικονομική δύναμη, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μοναδική υπερδύναμη, λόγω του συνδυασμού οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος…


Προφητείες
Μία περίεργη προφητεία του Ανδρέα Παπανδρέου για το μέλλον της Ελλάδας, διακινείται ξαφνικά, η οποία ελέγχεται για την εγκυρότητά της. Σύμφωνα λοιπόν με τον αείμνηστο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα θα γίνει στο μέλλον ένα κράτος γερόντων και ανέργων. «Εάν η Ελλάδα θέλει ένα κράτος πρόνοιας με υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ασφαλείς συντάξεις, πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε υπόψη μας τη μάχη για την αύξηση της παραγωγικότητας. Εάν πρέπει να επιζήσουμε σε αυτόν τον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας και της παραγωγής, όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού έχουν γίνει πολύ σκληρές, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Ελλάδα έχει έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα που καταπνίγει την ιδιωτική επιχείρηση…Στην Ελλάδα οι οικονομικοί πόροι για επενδύσεις συνθλίβονται από τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα… Το θέμα είναι το κέρδος και είναι θέμα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία… Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στην τεχνολογική επανάσταση, τότε είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια τουριστική χώρα. Οι νέοι μας θα μεταναστεύσουν και θα έχουμε έναν πληθυσμό γερόντων που θα φροντίζει τα ξενοδοχεία…».
Βέβαια, πολλά από αυτά που λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου έρχονται σε αντίφαση με τα πεπραγμένα του, γιατί επί των ημερών του ο δημόσιος τομέας έγινε κάτι περισσότερο από υπερτροφικός, τερατώδης…


Παίρνουν τα μέτρα τους στο Δήμο
Μετά από επώνυμη καταγγελία ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε σε τοποθέτηση πασάλων γύρω από κάδο απορριμμάτων, αποτρέποντας την στάθμευση αυτοκινήτων και καθιστώντας παράλληλα εφικτή την αποκομιδή των απορριμμάτων από το ειδικό απορριμματοφόρο.
Όπως σημειώνει και μέλος ομάδας που ασχολείται με τα κακώς κείμενα της πόλης, «υπάρχουν άμεσες λύσεις, ειδικά για θέματα που δεν απαιτούν κάποιο ιδιαίτερο κόστος, αλλά μόνο ενδιαφέρον».
Γ.Τ.


Ο Έμπολα μας χτυπάει την πόρτα;
Μια ανάσα από την χώρα μας βρίσκεται ο φονικός ιός Έμπολα, όπως επιβεβαιώνεται με το τελευταίο κρούσμα που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αν και σύμφωνα με την Διεύθυνση Υγείας, αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας, εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης που έχει ανακοινώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ και φιλοξενούνται σε σχετικό άρθρο μας στο σημερινό φύλλο.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί, όμως, θα πρέπει να είναι και όσοι ταξιδεύουν από και προς την Τουρκία, περιορίζοντας μάλιστα τις μετακινήσεις τους, καθώς μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στην χώρα μας.
Γ.Τ.


Θέμα ανδρισμού…
…προκάλεσε χθες το αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ξάνθης για τον φωτισμό του ρολογιού της κεντρικής πλατείας και του Δημαρχείου για λίγες ώρες στις 16 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια λειτουργίας περιπτέρου στην πλατεία για την διανομή ενημερωτικού υλικού. Ως γνωστόν το χρώμα που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την εκστρατεία ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης του καρκίνου είναι το ροζ. Αυτό όμως φάνηκε… ανάρμοστο για ένα μνημείο, όπως είναι το ρολόι μας και για ένα δημόσιο κτήριο. Μετά από παρέμβαση του κ. Μπένη ότι αυτό γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα και επίδειξη από πλευράς των μελών του Συλλόγου φωτογραφιών του Ζαππείου και του Δημαρχείου Αθηνών μέσα σε ροζ φως, κάμφθηκαν οι αντιστάσεις και επιτράπηκε μόνο ο φωτισμός του Δημαρχείου για βοήθεια στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Προφανώς στην Αθήνα δεν είναι τόσο άντρες, όσο εμείς…
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…