Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε ύφεση ο καταρροϊκός πυρετός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

Σε ύφεση ο καταρροϊκός πυρετός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

0
arnia 2

Ενεργές εστίες ευλογιάς ακόμη σε Έβρο – περισσότερα από 40.000 ζώα έχουν θανατωθεί στην Θράκη τον τελευταίο χρόνο

Το εξαιρετικά δυσάρεστο φαινόμενο της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού που έχει πλήξει ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, συνεχίζει δυστυχώς να μαστίζει την περιοχή του Έβρου. Από τον Αύγουστο του 2013 όταν σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην περιοχή μέχρι και τις 12/3/2014 όταν και πραγματοποιήθηκε η τελευταία θανάτωση ζώου, επισημάνθηκαν 71 εστίες στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ που προκάλεσαν την θανάτωση 18.356 ζώων. Από αυτά τα 6.500 περίπου στην Ξάνθη, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες καταγραφές. Η ευλογιά εξελίχθηκε σε μια δεύτερη περίοδο από τις 18/6/2014 και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με μία μόνο εστία στην Καβάλα που έκλεισε με την θανάτωση 720 ζώων, επτά εστίες στον βόρειο Έβρο με 564 θανατωθέντα ζώα και 137 εστίες, κάποιες ακόμη ενεργές, στον νότιο Έβρο με τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν να ξεπερνούν τις 25.000.
Οι τιμές αυτές αφορούν τις επίσημες καταγραφές, γιατί παρότι λειτουργούν μετά από διαγωνισμούς ιδιωτικά αποτεφρωτήρια επί τούτου, τα οποία και αναλαμβάνουν όλη την διαδικασία από την μεταφορά του ζώου από την μονάδα μέχρι και την καύση, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να αποκρύψουν τα περιστατικά και να πραγματοποιήσουν την διαδικασία μόνοι τους.
Οι αποζημιώσεις που αφορούν κοπάδια που θανατώθηκαν κατά την πρώτη φάση έξαρσης της ευλογιάς έχουν καταβληθεί και απομένουν οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται στις ενεργές εστίες. Λιγότερα ήταν τα ζώα που θανατώθηκαν εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Οι επίσημες καταγραφές στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ αναφέρουν 15.000 περίπου θανατωμένα ζώα, από τα οποία τα 1590 περίπου στην Ξάνθη, με ποσοστά θνησιμότητας στο 7%. Σε επικοινωνία μας με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Κώστα Γκαζίνο μας ανέφερε ότι είναι σε αναμονή επιδότησης για την αγορά εντομοαπωθητικών προς αποφυγή της εξάπλωσης, μέσω κουνουπιών κυρίως, του καταρροϊκού πυρετού, αν και έχει σημειωθεί σημαντική ύφεση λόγω της πτώσεως της θερμοκρασίας. Στις προσπάθειες της Υπηρεσίας να καταγραφούν όλα τα περιστατικά και να χορηγηθούν οι επιδοτήσεις για τα εντομοαπωθητικά έχει επιδείξει ενδιαφέρον ο Σύλλογος Αιγοπροβατοτρόφων, ο οποίος συνεργάζεται άριστα με την αρμόδια Υπηρεσία, δεν υπάρχει όμως και το ανάλογο ενδιαφέρον από τους ίδιους του κτηνοτρόφους.
Χ.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…