Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μόνο 0.9% των γυναικών θηλάζουν τους πρώτους 6 μήνες!

Μόνο 0.9% των γυναικών θηλάζουν τους πρώτους 6 μήνες!

0
thilasmos-synedrio

Πανελλαδικό ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες υγείας για το 3ο συνέδριο μητρικού θηλασμού «Μιλένα Ρούζκοβα» στην Ξάνθη

Δεν προωθείται ο θηλασμός γιατί θίγονται τα συμφέροντα των εταιρειών με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος

Η αναγκαιότητα να προωθηθεί ο μητρικός θηλασμός που αποτελεί τον υπέρτατο φυσικό μηχανισμό για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού με τεράστιες ωφέλειες για την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και της μητέρας αποτελεί την θεματική του συνεδρίου μητρικού θηλασμού «Μιλένα Ρούζκοβα» που διοργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά στην Ξάνθη από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης , το σύλλογο «Γαλαξία» την εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και η Επιτροπή Θηλασμού του νοσοκομείου Ξάνθης.

Το συνέδριο που διαρκεί από τις 22 – 26 Οκτωβρίου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επιστημόνων απ’ όλη την Ελλάδα και υπάρχουν συμμετοχές από Κρήτη μέχρι Κέρκυρα και Χίο.

Απογοητευτικά τα ποσοστά θηλασμού των ελληνίδων – Μόνο 0.9% για τους πρώτους 6 μήνες!

«Μας ενώνει ένα πράγμα: Η αγάπη για το παιδί και η διάθεσή μας να αγωνιστούμε γι αυτό που επιτάσσει η φύση που είναι ο μητρικός θηλασμός», τονίζει στο «Ε» ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Ξάνθη κ. Δημήτρης Αδαμίδης επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά θηλασμού των ελληνίδων είναι πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα θηλασμού που έχει γίνει πριν 6 χρόνια, το ποσοστό στους πρώτους 6 μήνες ήταν 0. 9% ενώ ήταν μεγάλο το ποσοστό έναρξης θηλασμού με την πρώτη μέρα στο 75% των μητέρων όμως πολύ γρήγορα εγκαταλείπουν. Ο κ. Αδαμίδης καταθέτει την άποψη ότι οι γυναίκες σταματούν τον θηλασμό γιατί κάποιοι τις πείθουν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν: «Σαν να έχουν χάσει οι γυναίκες στην εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να μεγαλώσουν το παιδί τους ότι μπορούν να το θρέψουν. Μάλιστα έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους ότι μπορούν να γεννήσουν και καταφεύγουν στην καισαρική ακόμη και ότι δεν μπορούν να συλλάβουν και καταφεύγουν στην εξωσωματική…».

Δεν προωθείται ο θηλασμός γιατί θίγονται τα συμφέροντα των εταιρειών με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος

Ποιοι ευθύνονται που οι γυναίκες αντίθετα με την φύση τους έχουν εγκαταλείψει το θηλασμό: «Είναι πολλαπλή ευθύνη», σημειώνει ο κ. Αδαμίδη και απαριθμεί τρεις αιτίες: 1)Θέμα άγνοιας στους επαγγελματίες υγείας: « Δεν υπάρχει ενημέρωση κι αυτό επιδιώκει το συνέδριο. Να συμπληρώσει τα κενά εκπαίδευσης στον θηλασμό των επαγγελματιών υγείας. Ούτε στην προπτυχιακή εκπαίδευση ούτε στην εκπαίδευση ειδικότητας δεν μαθαίνουμε παρά ελάχιστα πράγματα για τον θηλασμό. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει και να ενταχθεί στην προπτυχιακή και στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση. 2) Κενό ενημέρωσης στις μητέρες: «Η προπαγάνδα των εταιριών μέσω των ΜΜΕ και της διαφήμισης δεν αφήνουν τις μητέρες να ενημερωθούν σωστά. Έτσι βλέπουμε τις γυναίκες να έρχονται στο νοσοκομείο με όλη την προίκα του μωρού αλλά να μην ξέρουν πώς να το θηλάσουν». 3) Τα συμφέροντα των εταιρειών: « Κάθε παιδί που θηλάζει προκαλεί ζημιά 6.000 ευρώ στην εταιρεία παραγωγής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Αν υπολογίσουμε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε 100.000 γεννήσεις τα λεφτά είναι πολλά… Ένα μέρος των κερδών αυτών των εταιρειών διανέμεται για να εξαγοραστούν συνειδήσεις…».

Κάθε παιδί που δεν θηλάζει προκαλεί ζημιά στο ΕΣΥ 5.000 ευρώ

Ένα δείγμα της σπουδαιότητας του μητρικού θηλασμού που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και ως μέτρο εξοικονόμησης πόρων του ΕΣΥ αν υπήρχε στρατηγική προώθησής του είναι ότι κάθε παιδί που δεν θηλάζει προκαλεί ζημιά 5.000 ευρώ στο ΕΣΥ. Είναι η ζημιά από τις αρρώστιες που δεν θα τις πάθαινε αν θήλαζε… Συνεπώς το ΕΣΥ χάνει ένα μεγάλο έσοδο και σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη αυτό γίνεται : «… γιατί θέλουν κάποιοι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εταιρειών. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος. Όπως λέει ο Όσκαρ Ουάιλντ: «Η αλήθεια όταν την πρωτολές σε χλευάζουν μετά σε πολεμάνε και στο τέλος το βρίσκουν όλοι αυτονόητο. Εμείς είμαστε στο δεύτερο στάδιο και προχωράμε»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…