Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με εκνευρισμό και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ

Με εκνευρισμό και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ

0
oures ethnikitrapeza

Ατέλειωτες ουρές σχηματίστηκαν στα υποκαταστήματα τραπεζών της πόλης μας από νωρίς το πρωί

Οι ουρές αποτελούνταν κυρίως από ηλικιωμένους οι οποίοι περίμεναν να λάβουν πρώτα την σύνταξη τους

Από τις 7 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται την Πέμπτη έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών για να πιάσουν σειρά οι Ξανθιώτες που άφησαν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για την τελευταία μέρα. Όπως είναι φυσικό, η πολύωρη αναμονή δημιούργησε εκνευρισμό, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ των πολιτών. Αν και η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη από τον προηγούμενο μήνα, οι πολίτες δεν γλύτωσαν την αναμονή, αφού ακόμα και 3 ώρες μετά το άνοιγμα των υποκαταστημάτων δεν είχαν καταφέρει να μπούνε όλοι μέσα στο χώρο.

Την ίδια ώρα, τα υποκαταστήματα εξυπηρετούσαν και πολίτες που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν και άλλες συναλλαγές, γεγονός που προκαλούσε τον εκνευρισμό όσων περιμένανε να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, καθώς φοβόταν μήπως δεν προλάβουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε παλιότερο άρθρο μας, η Οικονομολόγος-Λογίστρια κα Αναστασία Μπερμπέρογλου είχε σημειώσει ότι αν κάποιος πληρώσει εκπρόθεσμα μια δόση η προσαύξηση, στην δόση μόνο και όχι σε ολόκληρο το ποσό, είναι 0,73%. Δηλαδή, με άλλα λόγια ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον περίπου 1-2 ευρώ.

Αλαλούμ με τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά «αποτελέσματα» από τον πρώτο κύκλο εκκαθαρίσεων για τη χορήγηση εκπτώσεων στο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων επισημαίνει ότι η νέα εκκαθάριση αφορά 1.456.955 ιδιοκτήτες ακινήτων και το αντίστοιχο ποσό μείωσης είναι 98.284.820,05 ευρώ.

Ειδικότερα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προέκυψε ότι:

*1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.986.698,03 €.

*80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 100% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10.362.703,67 €.

*Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4.685.611,80 € και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, αναφορικά με τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, φαίνεται πως προκύπτει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό γιατί από το υπουργείο περίμεναν έναν αριθμό κοντά στις 700.000 και του προέκυψαν κάτι παραπάνω από 78.000. Αυτό συνέβη γιατί οι ιδιοκτήτες δεν τα είχαν δηλώσει στο Ε9, ενώ και το Ε2 δεν είναι πλήρως μηχανογραφημένο για να μπορέσει να γίνει αντιστοίχιση.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα πρέπει πλέον να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο για να γίνει η εκκαθάριση τον Δεκέμβριο.

Οσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες φαίνεται πως ο αριθμός είναι μικρότερος του αναμενομένου κάτι που σημαίνει πως αρκετοί ξεπέρασαν τα εισοδηματικά κριτήρια εξαιτίας κάποιων επιδομάτων. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα πρέπει τώρα να περιμένουν τις νέες τροποποιήσεις, ωστόσο, κάτι τέτοιο προβλέπεται να συμβεί μετά τον Δεκέμβριο

Γεωργία Ταραξοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …