Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λέει ΟΧΙ στην φροντιστηριοποίηση του Λυκείου η ΟΛΜΕ

Λέει ΟΧΙ στην φροντιστηριοποίηση του Λυκείου η ΟΛΜΕ

0
olme loukopoulou

Συνέντευξη τύπου του προέδρου της Θέμη Κοτσιφάκη στην Ξάνθη. Οι καθηγητές ξεκινούν κινητοποιήσεις με αποχή από την αξιολόγηση και συλλαλητήρια μέσα στον Οκτώβριο

Βρήκαν πάρα πολλά κενά στα Τεχνικά Λύκεια της Ξάνθης. Καταγγέλλουν περικοπές διδακτικών ωρών. Με χροιά ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις της ΟΛΜΕ

Τα πορίσματα του εκπαιδευτικού συνεδρίου της ΟΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα καθώς επίσης τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, ποιες είναι οι θέσεις των εκπαιδευτικών πάνω σ’ αυτά και τα εργασιακά προβλήματά τους, των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στην Ξάνθη κ. Θέμης Κοτσιφάκης μαζί με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Μαρία Λουκοπούλου, το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Οκτωβρίου στα γραφεία της ΕΛΜΕ. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν και το διεκδικητικό πλαίσιο των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις διαρκείας που ξεκινούν από την επομένη εβδομάδα οι οποίες θα έχουν την ιδιομορφία της αποχής όχι από την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά από την αξιολόγηση με την οποία είναι αντίθετοι, ιδιαίτερα στο πλαφόν του 15%, το οποίο θεωρούν ως ευκαιρία για απολύσεις. Όπως ειπώθηκε δε και ο κ. Κοτσιφάκης είναι σε διαθεσιμότητα. Κι όλα αυτά εν’ όψει της Παγκοσμίου Μέρας Εκπαιδευτικών που είναι στις 5 Οκτωβρίου.
Τελευταία στην Ευρώπη η χώρα μας στις δαπάνες για την παιδεία
Έντονη πολιτική χροιά του ΣΥΡΙΖΑ είχαν οι θέσεις και οι απόψεις τόσο του κ. Κοτσυφάκη ο οποίος ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές, όσο και της κας Λουκοπούλου που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κοτσιφάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα του δημόσιου σχολείου λέγοντας ότι οι σκληρές πολιτικές λιτότητας έχουν μειώσει δραματικά τις δαπάνες για την εκπαίδευση που «προχωρά ολοταχώς να γίνει από τελευταία στην Ευρώπη , τελευταία σ’ όλο τον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για δραματικές επίσης μειώσεις σε προσλήψεις εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί το δημόσιο σχολείο. Επεσήμανε δε ότι φέτος έχουν διοριστεί 4.500 λιγότεροι εκπαιδευτικοί από το 2010, ποσοστό 27%.  
Υπέρ της γενικής παιδείας και όχι της …φροντιστηριοποίησης του Λυκείου η ΟΛΜΕ
Την αντίθεσή του με το σύστημα εκπαίδευσης που ακολουθείται έκανε διακριτή ο κ. Κοτσιφάκης κάνοντας λόγο για φροντιστηριοποίηση και αλλοίωσης του χαρακτήρα του Λυκείου ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση της Τράπεζας θεμάτων: « Οι εκπαιδευτικές αλλαγές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο Λύκειο. Όπως η τράπεζα θεμάτων που θα οδηγήσει τους μαθητές εκτός Λυκείου στην πρόωρη κατάρτιση και την μαθητεία μετά το γυμνάσιο κάτι που είναι εξόχως αρνητικό από άποψης παραγωγής και εκπαιδευτικά. Στόχος η μείωση των μαθητών του Λυκείου και οι αλλοιώσεις στο περιεχομένου του σχολείου. Εμείς είμαστε υπέρ της γενικής παιδείας και όχι των αποσπασματικών δεξιοτήτων. Το σχολείο να μην είναι μόνο μεταφορέας γνώσεων αλλά να παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Όμως έτσι οδηγούμαστε στην πλήρη φροντιστηριοποίηση του σχολείου και την έξοδο των παιδιών από το σχολείο», υποστήριξε ο κ. Κοτσιφάκης.
Τέλος και οι δυο τους κατήγγειλαν μεγάλες ελλείψεις καθηγητών στα Τεχνικά λύκεια του νομού μας που επισκέφτηκαν χωρίς ωστόσο να αναφέρουν ακριβή αριθμό. Μάλιστα η κα Λουκοπούλου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πάρα πολλά κενά και προσπαθούν να τα καλύψουν μειώνοντας και τις εκπαιδευτικές ώρες …».
Να σημειώσουμε ότι η ΟΛΜΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην γενική συνέλευση με τους προέδρους των ΕΛΜΕ θα συμμετέχει σε συλλαλητήρια μαζί με τους δασκάλους και γονείς μέσα στον Οκτώβριο καθώς επίσης και με ΑΔΕΔΥ για τα νέα μέτρα για το μισθολόγιο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …