Ξέσπασμα Δημαρχόπουλου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: «Στραγγαλίζετε τους καταστηματάρχες… Απορώ πως δεν σας έχουν πάρει με τις πέτρες!»
Βαριές «καμπάνες» σε 4 παιδότοπους που «συνελήφθησαν» κατ’ επανάληψη να λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας
Τον άχαρο ρόλο του «μπαμπούλα» κλήθηκαν να παίξουν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής – που συνεδρίασε την Πέμπτη το μεσημέρι – Â αφού έτσι ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στα Πνευματικά Δικαιώματα ανακαλώντας άδειες λειτουργίας μουσικής σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μας, που ήρθαν ως θέματα εξ αναβολής στην ημερήσια διάταξη. Με «πόνο ψυχής» – όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος – και επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς αφού υπήρχε εισαγγελική και αστυνομική βεβαίωση για παράβαση του νόμου ενέκριναν κατά πλειοψηφία την ανάκληση, την οποία καταψήφισε η παράταξη Μπένη αιτιολογώντας τη θέση του.
Ξέσπασμα Δημαρχόπουλου: «Στραγγαλίζετε τους καταστηματάρχες… Απορώ πως δεν σας έχουν πάρει με τις πέτρες!»
Στη συνεδρίαση παρίστατο ως εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ ο αν. Διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής Εταιρείας κ. Γρεβελιάς Παντελής και έγινε μια συζήτηση σε υψηλούς ενίοτε τόνους απ’ όπου αναδείχθηκε ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (η γνωστή ΑΕΠΙ) α)έχει το μονοπώλιο της Μουσικής με ρεπερτόριο εκατομμύρια έργα δημιουργών σε διεθνή κλίμακα και ότι για να παίξει κάποιος μουσική στο μαγαζί του ή να κάνει live πρέπει να πάρει άδεια απ’ αυτή και μόνο καθώς ουδεμία άλλη εταιρεία απ’ αυτές που υπάρχουν δεν αναγνωρίζεται και β) την ίδια στιγμή η ΑΕΠΙ δεν ελέγχεται για την αξιοπιστία των ελέγχων που διενεργεί, η διαδικασία που ακολουθείται με βάση τους οποίους δίνεται η εισαγγελική εντολή και η βεβαίωση της αστυνομίας . Η ουσία του προβλήματος όπως αναδείχθηκε μέσα και από τις τοποθετήσεις και των καταστηματαρχών που παρέστησαν και με εμφανή αγανάκτηση υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους προκάλεσαν το ξέσπασμα του δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου που είπε: «Στραγγαλίζετε τους καταστηματάρχες… Απορώ πως δεν σας έχουν πάρει με τις πέτρες!», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που εμπλέκει και τους δήμους σ’ όλο αυτό. Γενικότερα ήταν εμφανές ότι τα μέλη αναγνωρίζουν το δίκιο των καταστηματαρχών που βρίσκονται «όμηροι» στα δίκτυα του μονοπωλίου μιας εταιρείας ιδιωτικών συμφερόντων αλλά είναι «δεμένοι χειροπόδαρα» εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου. Ωστόσο ο κ. Μπένης και οι σύμβουλοι της παράταξής του αρνήθηκαν να ψηφίσουν τις ανακλήσεις με δύο επιπλέον επιχειρήματα: α) Το ότι η ΑΕΠΙ δεν έχει καμιά λίστα των τραγουδιών και των δημιουργών που εκπροσωπεί ώστε να γνωρίζουν οι καταστηματάρχες το ρεπερτόριό της και να αποφασίζουν αν θέλουν να το χρησιμοποιούσουν πληρώνοντας πνευματικά δικαιώματα και β)Το ότι οι καταστηματάρχες θα πρέπει να γνωρίζουν τους εκπροσώπους της εταιρείας που διενεργούν τους ελέγχους και να ενημερώνονται εκείνη τη στιγμή αν τους βεβαιωθεί παράβαση και όχι μετά από καιρό. Ο κ. Γρεβελιάς υπερασπίστηκε και την διαδικασία που ακολουθείται προβάλλοντας νομικά επιχειρήματα αλλά και το δικαίωμα υπεράσπισης της πνευματικής ιδιοκτησίας λέγοντας ότι «η πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι αδέσποτη». Μάταια ο ιδιοκτήτης μαγαζιού με φωτοτυπικά προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν παίζει μουσική του ρεπερτορίου της ΑΕΠΙ στα μαγαζιά του αλλά άλλης εταιρείας με την οποία έχει υπογράψει ( «fair music») το … «κράτος» της ΑΕΠΙ εξαιτίας του νομικού «οπλοστασίου» που διαθέτει στάθηκε ακλόνητο! Επίσης ειπώθηκε από ιδιοκτήτη ότι οι έλεγχοι είναι πλασματικοί και αμφισβητήθηκε ευθέως η αξιοπιστία του μέσου που της ασκεί δηλαδή η εταιρεία και οι εκπρόσωποί της.
Â
Βαριά πρόστιμα στους παιδότοπους χωρίς άδειας λειτουργίας
Το άλλο κυριότερο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Ποιότητας ήταν η επιβολή προστίμου σε τέσσερις παιδότοπους . Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις με κοινά στοιχεία το γεγονός ότι σε επανειλημμένες αυτοψίες της αρμόδιας επιτροπής και της αστυνομίας βρέθηκαν να λειτουργούν χωρίς άδεια. Η πρώτη εξ αυτών που αφορά υπαίθριο παιδότοπο σε κοινόχρηστο χώρο – όπως αναφέρθηκε – ενώ της δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος με αναβολές δεν φρόντισε να συμμορφωθεί διακόπτοντας της λειτουργίας της. Η νομική της εκπρόσωπος υποστήριξε ότι χρειάζεται χρόνος για να μεταφερθούν τα παιχνίδια από την εταιρεία γι αυτό «συνελήφθηκε» εν λειτουργία και την δεύτερη φορά . Όμως από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν μπορεί να πάρει άδεια επειδή λειτουργεί σε κοινόχρηστο χώρο και ότι απασχολεί το δήμο εδώ και δυο χρόνια με το ίδιο θέμα. Στην εταιρία επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και σφράγιση του υπαίθριου παιδότοπου. Όμως και μια άλλη περίπτωση που φάνηκε ότι οι σύμβουλοι θα ήταν πιο επιεικής αφού η ιδιοκτήτρια διαβεβαίωνε ότι δεν ευθύνεται αυτή για την καθυστέρηση της άδειας αλλά η ΕΒΕΤΑΜ και ενώ εκείνη έκανε αίτημα από τον Ιούνιο ήρθαν για έλεγχο τον Σεπτέμβριο και ότι απομένει η βεβαίωση του υγειονομικού για να βγει η άδεια ωστόσο τα μέλη της επέβαλαν το βαρύ πρόστιμο όπως και στις δύο άλλες περιπτώσεις.