Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Η εμπειρία του φεστιβάλ ήταν μοναδική και σίγουρα με έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μου»

«Η εμπειρία του φεστιβάλ ήταν μοναδική και σίγουρα με έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μου»

0
athanasiou

O Γαβριήλ Αθανασίου μιλά στο «Ε» για την ταινία του «Τριαντάφυλλο», το Βραβείο Κοινού που απέσπασε, τα μελλοντικά του σχέδια, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να κυνηγά κανείς τα όνειρα του

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες, η φαντασία και η λαχτάρα του να παρευρεθεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Νάουσας, ώθησαν τον νεαρό Ξανθιώτη Γαβριήλ Αθανασίου να σκηνοθετήσει μια μικρή ταινία, μόλις ενός λεπτού και κάτι δευτερολέπτων. Αν και αρχικά δεν περίμενε πολλά από την ταινία, καθώς την δημιούργησε για να εξασφαλίσει μια θέση στο Φεστιβάλ, αυτή τον αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο, αφού κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο Κοινού, φέρνοντας τον νεαρό καλλιτέχνη ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο του.
Ένα όνειρο που ο 18χρονος όλο και πλησιάζει τόσο με τις σπουδές που ξεκινά στη Σχολή καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, όσο και με την συμμετοχή του σε άλλους διαγωνισμούς.
Σε επικοινωνία του «Ε» με τον Γαβριήλ ο νεαρός σκηνοθέτης μίλησε για την εμπειρία του από τον διαγωνισμό, τα μελλοντικά του σχέδια, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να κυνηγάς τα όνειρα σου.
«Ε»: Πως ανακάλυψες την κλίση σου στην σκηνοθεσία;
Γ.Α.: Από μικρό μου άρεσε πάρα πολύ η τέχνη της εικόνας και του ήχου. Μου άρεσε να δημιουργώ ιστορίες και γενικότερα με χαρακτήριζε μια δημιουργικότητα. Όταν ανακάλυψα ότι τα εργαλεία και ο τρόπος παραγωγής μιας ταινίας είναι πολύ πιο εύκολα από ότι νομίζει κάποιος το προσπάθησα και γύρισα βιντεάκι με τους φίλους. Ουσιαστικά, από μικρός είμαι με μια κάμερα στο χέρι.
«Ε»: Κέρδισες τον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Νάουσας με την ταινία σου «Τριαντάφυλλο». Τι ακριβώς πραγματεύεται αυτή η ταινία;
Γ.Α.: Είναι μια πολύ απλή και σύντομη ταινία που πραγματεύεται, ένα θέμα που για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, την συντροφιά.
«Ε»: Πως ένοιωσες όταν άκουσες πως κέρδισες το βραβείο κοινού;
Γ.Α.: Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να το πιστέψω. Για εμένα το «Τριαντάφυλλο» ήταν ουσιαστικά ένα εισιτήριο για να παρευρεθώ στο φεστιβάλ της Νάουσας. Δεν περίμενα τίποτα από αυτό, καθώς ήταν πάρα πολύ μικρή ακόμα και για ταινία μικρού μήκους.
«Ε»: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάποια άλλη ταινία;
Γ.Α.: Προς το παρόν είμαστε στην διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους “Project Μιχάλης”, η οποία αυτή τη φορά θα είναι περίπου στα 15 λεπτά. Ελπίζουμε, μάλιστα, να καταφέρουμε να γίνει τον Δεκέμβριο η πρεμιέρα της στην Ξάνθη.
«Ε»: Θα λάβετε μέρος σε κάποιο διαγωνισμό με αυτή την ταινία;
Γ.Α.: Ναι σκοπεύουμε να την στείλουμε σε όποιο φεστιβάλ διοργανωθεί.
«Ε»: Ποιον σκηνοθέτη θαυμάζεις;
Γ.Α.: Δύσκολη ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι σκηνοθέτες που πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν.
«Ε»: Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία; Θα άλλαζες κάτι στην σκηνοθεσία της;
Γ.Α.: Η πρώτη ταινία που μου έρχεται στο μυαλό είναι το “Fight Club”. Πραγματικά, θαυμάζω πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο ο σκηνοθέτης την απέδωσε. Δεν ξέρω αν ο κόσμος που έχει δει αυτήν την ταινία, θα του άρεσε η δική μου εκδοχή αν ποτέ την σκηνοθετούσα.
«Ε»: Στα πρώτα σου βήματα έχεις καταφέρει να βραβευτείς. Τι θα συμβούλευες στα παιδιά της ηλικίας σου που έχουν διάφορα όνειρα, αλλά διστάζουν να τα κυνηγήσουν;
Γ.Α.: Θα έλεγα σε όλα αυτά τα παιδιά να μην φοβούνται καθόλου, να ψάχνουν πάντα να βρουν διεξόδους από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Ευκαιρίες υπάρχουν παντού, αρκεί να τις προσεγγίσουμε. Κανείς δεν θα έρθει να σου πει από μόνος για παράδειγμα «σκηνοθέτησε μια ταινία». Πρέπει να το ψάχνεις μόνος σου.
«Ε»: Υπάρχουν στιγμές απογοήτευσης;
Γ.Α.: Σίγουρα είναι δύσκολο και αναγνωρίζω ότι και γενικότερα το μέλλον μου θα είναι δύσκολο, καθώς ο δρόμος της τέχνης δεν είναι εύκολος. Ευτυχώς όμως, μέχρι στιγμής δεν έχω βιώσει πολλές τέτοιες στιγμές.
«Ε»: Είναι στα σχέδια σου να φύγεις στο εξωτερικό ή θα κυνηγήσεις μια καριέρα στην χώρα μας;
Γ.Α.: Στα σχέδια μου ήταν σίγουρα πριν από λίγες ημέρες να φύγω έξω μετά από τις σπουδές μου τουλάχιστον. Τώρα, προκύπτουν κάποιες δουλειές μετά από την βράβευση μου και το σκέφτομαι. Αλλά ναι, σίγουρα κάποια στιγμή θα φύγω.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
  • Τριαντάφυλλο

    Θέλησα ένα ταξί, για να φύγω γρήγορα. Από εκεί που δε φυτρώνουν πια τα ρόδα, παρά μόνο τ’ …
  • Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Ξάνθη

    Με την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου Το Σάββατο 3 και την Κυριακή…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Τρίτης: «Η Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού» του Μαξ Βέμπερ

Η βασική επιστημονική απορία, στην οποία με το έργο του αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο Μαξ …