Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γιόρτασε τα 95 χρόνια ελευθερίας της η Ξάνθη

Γιόρτασε τα 95 χρόνια ελευθερίας της η Ξάνθη

0
parelash 4oct2

Πλήθος κόσμου στην παρέλαση της 4ης Οκτωβρίου

Γ. Ντόλιος: Εθνική προτεραιότητα η αναπτυξιακή ενσωμάτωση της Θράκης
parelash 4okt1
Τα 95α Ελευθέρια της γιόρτασε η Ξάνθη με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται το πρωί του Σαββάτου επί της 28ης Οκτωβρίου προκειμένου να παρακολουθήσει την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Ο καλός καιρός και τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα συνέβαλαν στο να διεξαχθούν οι εκδηλώσεις ομαλά, αν και δε φάνηκε να υπάρχει διάθεση για αναταραχές.
Φόρος τιμής στους πεσόντες
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλης προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος και με την συνοδεία πλήθους ιερέων της πόλης μας.
Ακολούθησε απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες με κατάθεση στεφάνων από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, το Σύνδεσμο Αναπήρων και θυμάτων Πολέμου, το παράρτημα Ξάνθης Ερυθρού Σταυρού και άλλες οργανώσεις.
Το παρών, επίσης, έδωσαν οι βουλευτές της πόλης, θρησκευτικοί και πολιτικοί παράγοντες της περιοχής καθώς και ο Στρατός. 
Παρέλασαν με υπερηφάνεια μαθητές και στρατιωτικοί
Στην συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Οι μαθητές και οι πολιτιστικοί σύλλογοι τίμησαν παρελαύνοντας με περηφάνια τους προγόνους τους που με αυτοθυσία τους χάρισαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ελευθερία. Την παρέλαση έκλεισε, όπως είθισται, το άγημα του Δ’ Σώματος Στρατού, υπενθυμίζοντας ότι είναι εδώ για να φροντίζει την εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος.
Ευχές έδωσαν οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές του τόπου μας
Τις καθιερωμένες ευχές έδωσαν μετά το τέλος της παρέλασης ο Δήμαρχος της πόλης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Ντόλιος και ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Χαλκίδης.
“Σήμερα βρισκόμαστε σχεδόν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης, από τη διοικητική της ενσωμάτωση. Τελευταία διάφορα γεγονότα ή κάποια γεγονότα επισήμαναν ότι έχουμε ακόμη δρόμο για την αναπτυξιακή της ενσωμάτωση. Εμείς το έχουμε διαπιστώσει και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε ως εθνική προτεραιότητα αυτή την ιδιαιτερότητα. Χρόνια πολλά” ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ντόλιος, ενώ ο Μητροπολίτης σημείωσε πως “σήμερα αυτή τη μεγάλη ημέρα των Ελευθερίων οι μαθητιώσα νεολαία αλλά και τα στρατευμένα μας παιδιά που πέρασαν από μπροστά μας με καμάρι και λεβεντιά αναπτερώνουν το ηθικό μας. Κάτι που το έχει ανάγκη ο λαός μας και πιστεύουμε ότι με τέτοια παιδιά που μεγαλώνουν τα πράγματα θα ξαναβρούν τον δρόμο τους προς την ευημερία του λαού μας. Εύχομαι υγεία, ειρήνη και έτη πολλά σε όλους”. 
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Χαλκίδης, ο οποίος σημείωσε πως “γιορτάσαμε σήμερα τα 95 Ελευθέρια της Ξάνθης, τιμήσαμε αυτούς οι οποίοι με τη θυσία τους και τον αγώνα τους απελευθέρωσαν την Ξάνθη και έβαλαν τη βάση για την απελευθέρωση της Θράκης μας. Εμείς οι νεότεροι εκτός από την τιμή και τη θύμηση τους οφείλουμε και μια υπόσχεση, ότι τους δύσκολους αυτούς καιρούς με πίστη στις δυνάμεις μας και τον Θεό θα κάνουμε το ποιοτικό άλμα προς τα μπρος. Εύχομαι σε όλους τους κατοίκους ειρήνη και υγεία”.
Τέλος, σε δηλώσεις προχώρησε και ο κ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος είχε την τιμητική του ως ο νέος Δήμαρχος της πόλης σημειώνοντας “με τη σειρά του ο Δήμαρχος της πόλης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος τόνισε πως “95 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης, 95 χρόνια μετά πρέπει να τιμήσουμε τους  ανθρώπους που μας ξανάφεραν τα 3.000 χρόνια ελευθερίας της Θράκης μας, τα 3.000 χρόνια δημιουργίας, τα 3.000 χρόνια ελληνισμού και πολιτισμού. Θέλω να συγχαρώ τους μαθητές για την πάρα πολύ καλή παρέλαση αλλά και τον στρατό που πάντα μας τιμά, μας υπερασπίζεται και μας γεμίζει υπερηφάνεια. Χρόνια πολλά στους συνδημότες μας, με υγεία και πάνω απ’ όλα ελπίδα για το αύριο που είναι μεγάλο, μακρύ και δυνατό”.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …