Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φάρμακα στο σπίτι» μέσω των ΕΛΤΑ

«Φάρμακα στο σπίτι» μέσω των ΕΛΤΑ

0
taxydromos

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στη νέα υπηρεσία των ταχυδρομείων

Δ. Κάλφα: «Το φάρμακο αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό που χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς»

Στο πλαίσιο της επέκτασης παροχής υπηρεσιών η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε την λειτουργία της υπηρεσίας «φάρμακα στο σπίτι». Ειδικότερα, η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ» κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, θα αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών και την παράδοσή τους στον χώρο επιλογής του πελάτη. Ως δε κόστος για την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι αναφέρεται το ποσό των τριών ευρώ. Η παραπάνω ανακοίνωση όμως, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εν λόγω πρακτική αντιβαίνει τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991 που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι είναι απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια.

Πως θα γίνεται η μεταφορά μέσω ΕΛΤΑ

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ σε ανακοίνωση της τονίζει ότι τα ΕΛΤΑ δεν αποτελούν «άσχετη εταιρεία delivery» καθώς συνιστούν εδώ και 186 χρόνια εταιρεία ύψιστης κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς.

«Τα ΕΛΤΑ δεν σκοπεύουν να υποκαταστήσουν τον θεσμικό ρόλο του φαρμακείου ούτε ασφαλώς να διαδραματίσουν ρόλους έξω από το φάσμα των αποδεδειγμένα υψηλών υπηρεσιών που παρέχουν» διευκρινίζει η διοίκηση και τονίζει ότι «τα αντικείμενα που αφορούν την συγκεκριμένη υπηρεσία, διαχειρίζονται από τα ΕΛΤΑ ως «αντικείμενα υψηλής διαχείρισης και υψίστης ασφαλείας» καθώς έχουν ως στόχο να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Οι βασικοί άξονες της νέας υπηρεσίας είναι:

-Ο αιτών την υπηρεσία, καλεί στο τηλέφωνο 11313 και ζητά την παραλαβή από την διεύθυνσή του της συνταγής που επιθυμεί, δηλώνοντας ταυτοχρόνως το φαρμακείο επιλογής του που θα εκτελέσει την συνταγή.

-Ο αρμόδιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ παραλαμβάνει την εντολή-εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από τον πελάτη και την συνταγή του θεράποντος γιατρού σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο και κατόπιν μεταφέρει τον σφραγισμένο φάκελο στο φαρμακείο που έχει επιλέξει ο πελάτης για να εκτελεστεί η συνταγή.

-Ο φαρμακοποιός αποσφραγίζει τον φάκελο και εκτελεί την συνταγή βάζοντας τα φάρμακα σε ειδικό «φάκελο ασφαλείας». Ο αρμόδιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ παραλαμβάνει τον φάκελο και μεταβαίνει στη διεύθυνση όπου τον επιδίδει σφραγισμένο στον εντολέα.

Δ. Κάλφα: «Είναι μια άστοχη ενέργεια που δεν θα εξυπηρετήσει και τον ίδιο τον ασφαλισμένο»

Την ανησυχία της για την νέα αυτή τροπή στην διανομή φαρμάκων εξέφρασε στο «Ε» η Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Κάλφα, η οποία τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν και απαιτεί ειδικό χειρισμό.

«Το φάρμακο καθ’ όλη την διάρκεια της διακίνησης του, από την στιγμή που το προμηθεύεται το φαρμακείο μέχρι να φτάσει στον ασθενή έχει κάποιους όρους, κάποιες συνθήκες διατήρησης» αναφέρει η κα Κάλφα εκφράζοντας τον πρώτο προβληματισμό της για το αν το φάρμακο θα μεταφέρεται με τους όρους τους οποίους θα πρέπει να πωλείται.

Η δεύτερη ένσταση της κας Κάλφα είναι η κατάργηση της προσωπικής επαφής μεταξύ φαρμακοποιού και ασθενή. «Με τον τρόπο αυτό, καταργείται ότι το φάρμακο χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού. Είναι σαν να πηγαίνεις να το παίρνεις από ένα σούπερ μάρκετ ή από οποιαδήποτε πηγή μπορείς να προμηθευτείς ένα άλλο προϊόν. Αλλά το φάρμακο δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν, αλλά αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό που χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς. Ο φαρμακοποιός, ο οποίος δίνει το φάρμακο σε κάποιο ασθενή, του επεξηγεί τον τρόπο τον οποίο θα το πάρει» αναφέρει η ίδια και επεξηγεί «πιθανώς του κάνει και κάποιες ερωτήσεις για το αν έχει συνοδά νοσήματα και το τι παρενέργειες μπορεί να επιφέρουν σε αυτό το φάρμακο. Η προσωπική επαφή του ασθενούς με τον φαρμακοποιό σίγουρα φέρνει οφέλη και προφυλάσσει από οποιαδήποτε κακή χρήση ενός φαρμάκου».

Η κα Κάλφα καταρρίπτει και τον ισχυρισμό ότι η υπηρεσία θα εξυπηρετεί όσους δεν διαθέτουν κάποιο συγγενή που θα τους βοηθά στην προμήθεια των φαρμάκων τους. «Κάθε γωνιά της πόλης πλέον διαθέτει και από ένα φαρμακείο. Επιπλέον, οι χρόνια πάσχοντες εξυπηρετούνται από το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του «Βοήθεια στο σπίτι». Δεν πρέπει να φεύγουν τα φάρμακα από το φαρμακείο ανεξέλεγκτα. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε η υπηρεσία αυτή δεν θα είναι δωρεάν, αλλά θα επιβαρύνεται ο ασθενής με τα έξοδα μεταφοράς, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο» σημειώνει η ίδια.

Τέλος, η κα Κάλφα εκφράζει και τον προβληματισμό της κατά πόσο θα λειτουργεί σωστά αυτή η υπηρεσία, χωρίς, δηλαδή, να κατευθύνει τους ασθενής προς την επιλογή συγκεκριμένων φαρμακείων. Επιπλέον, σημειώνει ότι η παραχώρηση του δικαιώματος των ΕΛΤΑ να διακινούν φάρμακα θα δώσει αργά ή γρήγορα το ίδιο δικαίωμα σε ιδιώτες, όπου τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα.

Γεωργία Ταραξοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…