Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έργα καθημερινότητας 6.5 εκ. ευρώ στον δήμο Ξάνθης

Έργα καθημερινότητας 6.5 εκ. ευρώ στον δήμο Ξάνθης

0
plateia-empros

Περιλαμβάνονται στο Τεχνικό πρόγραμμα 2014 – 2014. Επιχείρηση τακτοποίησης δημοτικών χώρων και ακινήτων

Βελτιωτικές παρεμβάσεις στην πλατεία εξαγγέλλει ο δήμαρχος Ξάνθης

Τρεις βασικούς στόχους επιχειρεί να εξυπηρετήσει το Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης για το 2014 – 2015. Α) Την ομαλή υλοποίηση των έργων που βρίσκονται υπό εκτέλεση β) Μικροέργα της καθημερινότητας που αφορούν επισκευές , συντηρήσεις κ.λ.π. Γ) Βελτιωτικές παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντα έργα που έχουν αποδειχθεί στην πράξη δυσλειτουργικά. Παράλληλα επιχειρούνται δύο στρατηγικές πρωτοβουλίες: α) η τακτοποίηση των Παιδικών Χαρών του δήμου μετά το νέο νομοθέτημα και β) η τακτοποίηση όλων των ακινήτων του δήμου – περί των 180 περίπου – προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της δημοτικής υπηρεσίας με την προοπτική αύξησης των εσόδων του δήμου.

«Σφιχτό» τεχνικό πρόγραμμα λόγω σφιχτών οικονομικών περιθωρίων

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ανέρχεται στα 6. 466.000 ευρώ αυξημένο κατά (200.000 ευρώ του περσινού) και είναι: « ότι καλύτερο μπορούμε να σχεδιάσουμε δεδομένων των στενών οικονομικών περιθωρίων που έχουν διαμορφωθεί μετά τις περικοπές στην ΣΑΤΑ και – 60% και στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα. Υπάρχουν πολλά έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε. Να σημειώσουμε ότι το ΕΣΠΑ έχει κλείσει και είμαστε εν αναμονή του νέου για να εντάξουμε μεγάλα έργα», επισημαίνει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος σε μια γενική αναφορά για το τεχνικό πρόγραμμα και τους στόχους του.

Βελτιωτικές παρεμβάσεις στην πλατεία

Όπως ανέφερε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ξάνθης : «υπάρχουν αστοχίες στο έργο της πλατείας και θα διορθωθούν». Μιλώντας στο «Ε» εξειδίκευσε τις παρεμβάσεις ξεκινώντας από την μετακίνηση της διάβασης των τυφλών που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και φτάνοντας ως το σιντριβάνι στον πλάτανο: «Θωρώ ότι ο χώρος που επιλέχθηκε να τοποθετηθεί το σιντριβάνι δημιούργησε προβλήματα. Πλημμυρίζει, τα νερά κυλάνε στον δρόμο και τους χειμερινούς μήνες υπάρχει πρόβλημα με τον παγετό. Για να γίνει όμως οτιδήποτε πρώτα θα αποφανθούν οι ειδικοί μελετητές». Επίσης ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. δήμαρχος είναι ο ελλιπής φωτισμός της πλατείας και την πρόθεσή του να τον αποκαταστήσει ενώ το μεγάλο «αγκάθι» είναι το κυκλοφοριακό: «Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες στο κυκλοφοριακό. Πρέπει να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις ώστε να βελτιώσουμε την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Εξετάζουμε αρκετά σενάρια όπως την αντιδρόμηση της Βενιζέλου την διάνοιξη της Στογιαννίδου ή να δημιουργήσουμε κομμάτια ήπιας κυκλοφορίας. Τα συζητάμε με τους μελετητές και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα αποφασίσουμε».

Έργα μικρά καθημερινά…

Ως έργα μικρά με χαμηλό κόστος που όμως βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και δίνουν λύσεις σε προβλήματα και περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα μπορούν να θεωρηθούν η αξιοποίηση του αλσυλίου του Ευμοίρου και η δημιουργία κυκλικού κόμβου στην Καλιθέα. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών κ. Μανώλης Τσέπελης σημειώνει ότι σ’ ότι αφορά το αλσύλιο του Ευμοίρου στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στην κτιριακή υποδομή του αναψυκτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο ώστε να καταστεί επισκέψιμος από σχολεία αλλά και από τους δημότες. Προηγουμένως όμως θα γίνει η τακτοποίηση του ακινήτου. Σ’ ότι αφορά τον κόμβο της Καλιθέας: «είναι ένα έργο απαραίτητο η δημιουργία κυκλικού κόμβου στην περιοχή καθώς θα το απαλλάξει από τις δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί. Και τα δύο έργα αυτά είναι από τη ΣΑΤΑ. Επίσης έχουμε ένα έργο κατασκευής δρόμου πίσω από το Παζάρι που ξεκινά άμεσα ενώ έχουμε τη δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης ότι το έργο της Πλατείας Ελευθερίας θα βρει σύντομα χρηματοδότηση. Το έργο του Λιμνίου είναι σε εξέλιξη. Και προχωράμε στην τακτοποίηση των δημοτικών χώρων κάτι πολύ βασικό », σημειώνει ο κ. Τσέπελης. Για το σκοπό αυτό – όπως μας πληροφόρησε ο κ. δήμαρχος έχουν συσταθεί 4 επιτροπές που θα πρέπει μέχρι τις 8 – 2 – 2015 να έχουν καταγράψει και να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες τακτοποίησης των δημοτικών ακινήτων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…