Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Επιτακτικά ερωτήματα από Πασχαλίδη και Σαλτούρο για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια

Επιτακτικά ερωτήματα από Πασχαλίδη και Σαλτούρο για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια

0
aigoprovata856

Ρωτούν τον υπουργό ΑΑΤ γιατί μειώθηκαν οι επιλεξιμότητες του 2013 εφόσον είχαν προσδιοριστεί και πώς θα λυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με την εξισωτική αποζημίωση

Για τα δικαιώματα από τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, που για «ανεξήγητο λόγο», όπως λένε μειώθηκαν προς τα κάτω το καλοκαίρι του 2014 με αφορμή την πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Δημήτρης Σαλτούρος και ΝΔ Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης. Οι δύο βουλευτές περιγράφουν πώς είχε προκύψει η διαδικασία για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια την προηγούμενη χρονιά και εξηγούν ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε προκάλεσε τρία βασικά προβλήματα:

1)Πληρώθηκαν ελάχιστοι κτηνοτρόφοι ορθά την εξισωτική αποζημίωση, ενώ προέκυψαν και παράδοξα, όπως το να πληρωθεί ο ένας κάτοικος χωριού της ΑΜΘ την εξισωτική και ο άλλος καθόλου.

2)Για την πληρωμή τις Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013 την οποία εισέπραξαν οι παραγωγοί και σύμφωνα με τα παραπάνω, αδίκως, κινδυνεύουν να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία θα εισπραχθούν από τις πληρωμές Ενιαίας ενίσχυσης του 2014.

3)Με βάση τις νέες μειωμένες επιλεξιμότητες ενοτήτων βοσκοτόπων για την πληρωμή του 2014 καθώς και τις εξισωτικής το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πρόσφατα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει αρχεία με τις νέες επιλεξιμότητες ενοτήτων βοσκοτόπων στους Δήμους ανά Δημοτικό διαμέρισμα μεταφέροντας το πρόβλημα που δημιούργησε στους Δήμους και στους κτηνοτρόφους. Αυτές οι εκτάσεις είναι κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με τις ανάγκες των οριστικών δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων.

Ακόμη προσθέτουν: «Εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων οι κτηνοτρόφοι θα εισέπρατταν μόνο από επιδοτήσεις 2.453.846 ευρώ (100%) ενώ μετά από το πρόβλημα που δημιουργούν οι μειώσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων προβλέπεται να εισπράξουν από επιδοτήσεις 1.122.747 ευρώ (45,75%) άρα θα απολέσουν μόνο από επιδοτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 1.292.761 ευρώ (52,68%).Μόνο για το 2013 με την υφιστάμενη κατάσταση των βοσκοτόπων που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα χαθούν, περίπου, 450.600 ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και ένα αναλυτικό και συγκεκριμένο παράδειγμα που αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης για χωριό της Καβάλας, όπου καταδεικνύεται η σημαντική μείωση που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό: Α ) Εφόσον είχαν προσδιοριστεί μέσα στο 2013 οι νέες επιλεξιμότητες ενοτήτων των βοσκοτόπων και πληρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι για το 2013 ενιαία ενίσχυση για ποιον λόγο, εκ των υστέρων, μέσα στο 2014 αυτές μειώθηκαν εκ νέου και για το 2013, Β) Πως σκέπτεται να λύσει το πρόβλημα της εξισωτικής 2013 ώστε να την λάβουν όλοι όσοι την δικαιούνταν και τα προηγούμενα χρόνια, Γ) αν θα κληθούν οι κτηνοτρόφοι να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα για την ενιαία ενίσχυση 2013 μετά την μείωση που εκ νέου πραγματοποίησε το υπουργείο, Δ) πώς θα καλυφθούν με επιλέξιμα βοσκοτόπια τα οριστικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων και πως θα πληρωθούν τη στιγμή που αυτά που δίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους Δήμους δεν φτάνουν για να τα καλύψουν και αν προβλέπεται, στον σχεδιασμό του Υπουργείου, να προστεθούν επιλέξιμες ενότητες βοσκοτόπων και αν ναι με ποιο τρόπο και πότε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια «πληγώνει» την κυβέρνηση

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA καταγράφεται η δυσαρέσκεια για την κυβερνη…