Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια Ξανθιώτικο Καρναβάλι

0
organotiki karnavali2014

Έκθεση με αφίσες και φωτογραφίες από την ιστορία των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών και συλλεκτική έκδοση με πλούσιο υλικό

Κληρώθηκε η σειρά της παρέλασης στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης

Με μία έκθεση με πλούσιο αρχειακό υλικό, αφίσες, προγράμματα και φωτογραφίες από τα 50 χρόνια διοργάνωσης των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών στην Ξάνθη, αλλά και με ένα συλλεκτικό βιβλίο, όπου θα καταγράφεται η ιστορία του ξανθιώτικου καρναβαλιού θα υποδεχθεί το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης και οι πολιτιστικοί σύλλογοι την 50η διοργάνωση. Στη δεύτερη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος Πασχάλης Λύρατζης κάλεσε τους εκπροσώπους των συλλόγων να καταθέσουν προτάσεις τόσο για τις επετειακές εκδηλώσεις, όσο και για την κορύφωση του ξανθιώτικου καρναβαλιού. Επίσης, τους κάλεσε μαζί με κάθε άλλο ξανθιώτη να συνδράμουν με αξιόλογο υλικό στην έκθεση που θα έχει εγκαινιαστεί στις 8 Φεβρουαρίου, πριν την έναρξη των ΘΛΕ, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι τις ημέρες των γιορτών θα κυκλοφορήσει και συλλεκτικό βιβλίο που θα επιμεληθεί ο Θανάσης Μουσόπουλος, μαζί με άλλους συνεργάτες που θα περιγράφει την ιστορία των ΘΛΕ σε 120 σελίδες, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε 1.000 περίπου αντίτυπα. Ειδικά για την περίπτωση της έκθεσης, ο πρόεδρος μετέφερε τη σκέψη του να υπάρξει ένας μόνιμος χώρος για την έκθεση που θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Ιδέες για την επετειακή διοργάνωση

Ο Πασχάλης Λύρατζης ενημέρωσε ότι λόγω του «στενού μπάτζετ» θα υπάρξουν στην παρέλαση πέντε άρματα. Το πρώτο θα αφορά στο καρναβάλι του χθες και το δεύτερο στο πέρασμά του στο σήμερα, το οποίο θα φιλοξενήσει και τη βασίλισσα του καρναβαλιού. Τα υπόλοιπα τρία θα είναι θεματικά και επίκαιρα. Στο πλαίσιο της κατάθεσης ιδεών, προτάθηκε να κυκλοφορήσουν αναμνηστικά μπλουζάκια, καπελάκια, σουβενίρ ή μαγνητάκια με το επετειακό σήμα του καρναβαλιού για τους επισκέπτες, ωστόσο ο πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις για το ποιος θα μπορούσε να το υλοποιήσει, αφού ο ίδιος ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει εμπορική δραστηριότητα.

Σχετικά με την εύρεση χορηγών, αναφέρθηκε στην προσέγγιση που θα επιχειρηθεί με το μεγαλομέτοχο της Skoda Xanthi, για τη δική του ιδέα να συμμετέχουν και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας στην παρέλαση, καθώς και την εύρεση χορηγίας για την παροχή ομπρελών, που θα δείχνουν μία ομοιόμορφη εικόνα των θεατών της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, είτε ευνοήσει ο καιρός, είτε όχι.

Ειδικά για το θέμα του φετινού καρναβαλιού ζητήθηκαν προτάσεις, ακούστηκαν κάποιες αλλά η επιτροπή δεν αποφάσισε. Μερικές από αυτές ήταν: «50 χρόνια ξανθιώτικο καρναβάλι», «Ξάνθη σαν παραμύθι», «50-50», και «Τι 30, τι 40, τι 50!».

Τιμωρημένοι αλλά με επαίνους οι Κρήτες!

Εκτενώς συζητήθηκε η περίπτωση της θέσης του συλλόγου των Κρητών στην παρέλαση, αφού τιμωρήθηκαν με βάση τον κανονισμό επειδή ενημέρωσαν ότι είχαν υπεράριθμο αριθμό καρναβαλιστών και άρα πρέπει να παρελάσουν τελευταίοι. Την ίδια στιγμή όμως είναι και ο σύλλογος που βραβεύτηκε για την καλή του οργάνωση και παρουσία. Λόγω του οξύμωρου που δημιουργείται, όπως είπε, ο Πασχάλης Λύρατζης πρότεινε να μπουν κανονικά στην κλήρωση και να αναιρεθεί η τιμωρία, όμως πολλοί διαφώνησαν λέγοντας ότι ο Κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή για να ισχύει χωρίς εξαιρέσεις. Ομοίως, ο Θανάσης Ξυνίδης που παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του «Διόνυσου» εξήγησε ότι δεν αναιρεί το ένα το άλλο, ήταν πράγματι οι καλύτεροι, αλλά έκαναν την υπέρβαση. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου των Κρητών παραπονέθηκαν με το επιχείρημα ότι και άλλοι ήταν υπεράριθμοι, αλλά αυτοί ήταν οι μόνοι που το παραδέχθηκαν και τιμωρούνται.

Με απόφαση… δια βοής οι Κρήτες θα παρελάσουν τελευταίοι, ενώ προτελευταίος θα είναι ο σύλλογος «Απίθανοι» από το Μυρωδάτο που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά.

Η σειρά της παρέλασης

Ακολούθησε η κλήρωση και με βάση αυτή προέκυψε η σειρά της παρέλασης: 1) ΠΣ Δαφνιωτών «Δήμητρα», 2) ΠΣ Ατίθασοι, 3) ΠΣ Αμφιτρύωνες, 4) Άνοιξη, 5) Κάβειροι, 6) Νεολαίρα, 7) Kavalatino, 8) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 14ου δημοτικού σχολείου, 9) Φίλοι, 10) Διόνυσος, 11) Θρακιώτες Χρυσούπολης, 12) Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, 13) Trelacademy, 14) Θρακική Σκηνή, 15) Απαράδεκτοι, 16) Φοιτητές «Γέφυρα», 17) Ξενιτεμένοι, 18) Βίστωνες, 19) Βάτραχοι, 20) Άτλας, 21) Οδρύσσες, 22) Πρόσκοποι, 23) εργαζόμενοι ΣΕΚΕ, 24) Κύπριοι, 25) Θάμυρις, 26) κατασκηνωτές, 27)Σπάρτακοι, 28) Αναποφάσιστοι, 29) Απίθανοι Μυρωδάτου. Στις επόμενες πέντε θέσεις θα βρεθούν με μεταξύ τους κλήρωση οι σύλλογοι Εδέμ, Πρωτοπόροι Λεύκης, Ρομ Κιμμερίων, Κατακτητές και Ανεπρόκοποι, που δε συμμετείχαν πέρυσι στην παρέλαση, εφόσον φέτος αλλάξουν γνώμη και στο τέλος θα βρεθούν οι Κρήτες.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…