Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Αγωγός φιλίας μεταξύ Ξάνθης και Αζερμπαϊτζάν

Αγωγός φιλίας μεταξύ Ξάνθης και Αζερμπαϊτζάν

0
presvis azeros

Στην πόλη μας βρέθηκε το πρωί ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κ. Μουσταφάγιεφ. Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη

Ρ. Μουσταφάγιεφ: Μακάρι ο TAP να αποτελέσει τον αγωγό φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν

Την πόλη μας επισκέφτηκε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην χώρα μας κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, το πρωί της Παρασκευής στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στην ευρύτερη περιοχή.

Αρχικά ο κ. Μουσταφάγιεφ επισκέφτηκε τον Δήμαρχο της πόλης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και στην συνέχεια τον Αντιπεριφερείαρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων τους ανταλλάξανε, ως είθισται, δώρα και γνωστοποίησαν την επιθυμία τους ο αγωγός TAP να αποτελέσει συνεκτικό δεσμό της φιλίας ανάμεσα στα δύο κράτη.

Η συνάντηση με τον Δήμαρχο

Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί με τον κ. Μουσταφάγιεφ θέματα που αφορούν τον Διαδριατικό Αγωγό (TransAdriaticPipeline/TAP) καθώς και τουριστικά θέματα.

Ο πρέσβης εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση της

προετοιμασίας και την κατασκευή του αγωγού, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να

αποτελέσει μία γόνιμη βάση συνεργασίας των δύο χωρών και των δύο λαών.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ανέπτυξε τις απόψεις του Δήμου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε, η διέλευση του αγωγού να έχει θετικά και άμεσα οφέλη για τον Δήμο μας, δεδομένου ότι η διέλευση του αγωγού είναι πλησίον της βιομηχανικής ζώνης αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής με την διάθεση φυσικού αερίου στους πολίτες.

Τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο Ξάνθης, έτυχαν της θετικής ανταπόκρισης του Πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος του διαβεβαίωσε για την υλοποίησή τους.

Στην συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που εστιάζουν στον τουρισμό της

περιοχής και στα κυριότερα σημεία παραγωγικού και εξαγωγικού ενδιαφέροντος για τα οποία ενημερώθηκε ο πρέσβης.

Μια φιλία γεννιέται με αφορμή τον TAP

Μετά την συνάντηση τους ο κ. Μουσταφάγιεφ και ο κ. Ζαγναφέρης προχώρησαν σε δηλώσεις, στις οποίες κάνανε φανερή την επιθυμία τους να αναπτύξουν μεταξύ τους οι δύο περιοχές, τις οποίες εκπροσωπούν, πέρα από επιχειρησιακές σχέσεις και φιλικές.

«Ήρθα σήμερα εδώ στην περιοχή σας για να την γνωρίσω από κοντά, αλλά και να συναντηθώ με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Ζαγναφέρη, ώστε να συζητήσουμε πολλά θέματα. Πρώτα από όλα συζητήσαμε για τον αγωγό TAP που θα περάσει από την περιοχή σας και ευχαρίστησα τον Αντιπεριφερειάρχη για την στήριξη που δίνει στον αγωγό» σημείωσε ο κ. Μουσταφάγιεφ και συμπλήρωσε: «Πέρα από το φυσικό αέριο πρέπει να βρούμε άλλες δυνατότητες για την συνεργασίας μας, όπως οικονομικές, πολιτιστικές και τουριστικές. Βλέπω ως αντιπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες χάρη στην όμορφη περιοχή σας, την φύση και την πλούσια κουλτούρα και ιστορία. Είμαστε έτοιμοι σαν χώρα για την συνεργασία, ανοιχτοί όχι μόνο για τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ μας».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συζήτηση που ήδη είχαν κάνει παρουσιάστηκε και ο κ. Ζαγναφέρης ο οποίος με την σειρά του δήλωσε: «Η παρουσία του κ. Μουσταφάγιεφ μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Βρήκαμε ένα κώδικα επικοινωνίας και έτσι θα μπορούμε στο μέλλον οι δύο περιοχές να αναπτύξουν και σχέσεις πέρα από τον αγωγό. Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα που από την αρχαιότητα είχαμε σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, ας μην κρυβόμαστε, στο ευρύ κοινό είναι άγνωστη. Παρ’ όλα αυτά με την ευκαιρία του TAP, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, πιστεύουμε θα επιλυθούν πολλά προβλήματα τόσο στην χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πέρα από όλα αυτά όμως, αποτελεί μια άριστη ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά ως λαοί, να ανταλλάξουμε επισκέπτες και να προβληθεί τόσο η δικιά μας η χώρα στο Αζερμπαϊτζάν, όσο και το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Γεωργία Ταραξοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…