Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 94 Νέοι Αγρότες στην Ξάνθη

94 Νέοι Αγρότες στην Ξάνθη

0
gunaika agroths

1.627.500 ευρώ θα εκταμιευτούν συνολικά στον νομό μας σύμφωνα με τον πρώτο πίνακα

Οι εν δυνάμει δικαιούχοι προσέρχονται στα γραφεία των Αγροτικών Διευθύνσεων από τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να παραλάβουν την αποδοχή της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης

Η οικονομική κρίση και η έλλειψη θέσεων απασχόλησης έστρεψε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας νέων από την Περιφέρεια μας στον Πρωτογενή Τομέα. Μάλιστα, 1.217 από αυτούς αιτήθηκαν να λάβουν επιδότηση έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να βοηθηθούν στο νέο τους αυτό εγχείρημα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε.
12.582.500 ευρώ σε 724 δικαιούχους
Από τους 1.217 νέους, που αιτήθηκαν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση από όλη την Περιφέρεια, εγκρίθηκαν μέχρι στιγμής 724, εκ των οποίων από την Ξάνθη είναι μόνο 94. Έτσι, από τις 12.582.500 ευρώ που θα εκταμιευτούν στην ΑΜ-Θ, οι Ξανθιώτες θα λάβουν ένα μικρό μερίδιο συνολικού ύψους 1.627.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την λίστα των δικαιούχων 29 άτομα θα λάβουν επιδότηση ύψους 15.000 ευρώ, 40 άτομα από 17.500 ευρώ, 24 άτομα από 20.000 ευρώ, ενώ ένα άτομα θα λάβει 12.500 ευρώ. Οι παραπάνω, ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου προσέρχονται στα γραφεία των Αγροτικών Διευθύνσεων, ώστε να παραλάβουν την αποδοχή της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης.
Την ίδια ώρα, 439 επιλαχόντες -εκ των οποίων 45 από τον νομό μας- θεωρούνται «εν δυνάμει δικαιούχοι» και αναμένουν να εκδοθούν οι πράξεις έγκρισης. Ειδικότερα, 28 άτομα διεκδικούν από 15.000 ευρώ, 9 από 17.500 ευρώ, 7 άτομα 12.500 ευρώ και 1 άτομο 20.000 ευρώ.
Τέλος, να σημειώσουμε –όσον αφορά την Περιφέρεια μας πάντα- ότι από το πρόγραμμα απορρίφθηκαν 54 άτομα εκ των οποίων από την Ξάνθη είναι μόλις οι 9.
Οι γυναίκες δυναμικά στον Αγροτικό Τομέα
Μελετώντας τις λίστες, είναι εμφανές ότι υπάρχει μια ραγδαία αύξηση του γυναικείου ενδιαφέροντος προς τον Αγροτικό Τομέα. Ένα γεγονός που πιθανότατα να οφείλεται τόσο στο ποσοστό της ανεργίας στην χώρα μας, όσο και στις εναλλακτικές καλλιέργειες και καλλιέργειες βοτάνων και αρωματικών φυτών που προωθούνται από το Υπουργείο.
Ξεκίνησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια του ΟΓΑ
Επιμορφωτικά σεμινάρια ξεκίνησε ο ΟΓΑ για όσους νέους θέλουν να ξεκινήσουν ή ασχολούνται ήδη με τη γεωργία.
Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε ήδη στη Λευκάδα και προετοιμάζεται το δεύτερο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σταδιακά τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια.
Όπως δήλωσε ο νέος υποδιοικητής του Οργανισμού Κανέλλος Τούντας ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός. Να συμβάλει, αφενός στην εκπαίδευση των νέων αγροτών σε καινοτόμες πρακτικές και διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις των ημερών, και αφετέρου στην αύξηση των εσόδων του ΟΓΑ μέσω νέων εγγραφών.
Παράλληλα, ο ΟΓΑ, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του, σχεδιάζει την αναζωογόνηση και ενίσχυση της Αγροτικής Εστίας, προκειμένου να παράσχει ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών στον αγροτικό πληθυσμό. Υπηρεσίες όπως, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, η δωρεάν παροχή βιβλίων, ακόμα και η στήριξη πολύτεκνων μητέρων μέσω παροχής επιδομάτων.
Ο κ. Τούντας σημείωσε ότι βασικές προτεραιότητες για τον ΟΓΑ είναι η μείωση του χρόνου απονομής του προϊόντος που προσφέρει ο Οργανισμός και η διατήρηση της αυτονομίας του.
Γεωργία Ταραξοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…