Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξέφραγο» το λιμάνι των Αβδήρων!

«Ξέφραγο» το λιμάνι των Αβδήρων!

0
limani avdira

Αφύλακτο και ανοιχτό σε κλέφτες, λαθρέμπορους και λαθραλιείς μετά την κατάργηση του Λιμενικού σταθμού, του μοναδικού στη Θράκη που καταργήθηκε

S.O.S από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες. Ζητούν αυτοδιαχείρηση του χώρου και τα γραφεία του κτιρίου

Τον κώδωνα του κινδύνου για «πλιάτσικο», αύξηση της λαθραλιείας και του λαθρεμπορίου,
κρούουν οι ερασιτέχνες ψαράδες της Ξάνθης που ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στο Αλιευτικό καταφύγιο των Αβδήρων. Η ανησυχία τους είναι απόρροια της κατάργησης του Λιμενικού σταθμού Αβδήρων, του μοναδικού σταθμού από την Θράκη που καταργήθηκε παρότι η ΚΥΑ του υπουργείου Ναυτιλίας προέβλεπε την κατάργηση και των Λ.Σ. του Φαναρίου και της Μαρώνειας από τον νομό Ροδόπης αλλά και της Αλεξανδρούπολης και της Μάκρης από τον νομό Έβρου! Τελικά με νέα απόφαση αυτοί οι Σταθμοί διατηρήθηκαν και απλά υποβιβάστηκαν σε Λιμενικά Φυλάκια!
Ο μοναδικός Λιμενικός Σταθμός που καταργήθηκε στη Θράκη, των Αβδήρων!
Σε σύσκεψη που είχαν τα μέλη του Ερασιτεχνικού συλλόγου αλιέων νομού Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, εξέτασαν όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στην περαιτέρω άσκηση της νόμιμης δραστηριότητάς τους, εστιάζοντας κυρίως στην έλλειψη αστυνόμευσης και ελέγχου της περιοχής στην εγκατάλειψη και στην ερημοποίηση του χώρου και του κτιρίου. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μεϊμαρίδης Ιωσήφ μιλώντας στο «Ε» επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς του νομού μας για το κατάργηση του λιμενικού σταθμού Αβδήρων: «Διαμαρτυρόμαστε επειδή απ’ όλη τη Θράκη ο μοναδικός λιμενικός σταθμός που καταργήθηκε είναι των Αβδήρων. Στην Αλεξανδρούπολη διατηρήθηκαν οι σταθμοί Αλεξανδρουπόλεως Μάκρης, στη Ροδόπη οι σταθμοί Φαναρίου, Μαρώνειας. Τελευταία στιγμή τρέξανε οι πολιτικοί τους και τις κρατήσανε. Ο μοναδικός σταθμός στη Θράκη που καταργήθηκε είναι των Αβδήρων. Κι εδώ είναι το πρόβλημα… Υπάρχουν ευθύνες πολιτικές τόσο στους βουλευτές μας όσο και στον τότε αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη. Μας λένε η Ελλάδα περνάει κρίση και πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις για οικονομία. Και μεις τους λέμε αν πρόκειται να σωθεί η Ελλάδα από τον κλείσιμο του λιμενικού σταθμού Αβδήρων τότε …χαλάλι!».
Φόβοι για διακίνηση λαθρομεταναστών και λαθρεμπορίου…
Να σημειώσουμε ότι στο λιμάνι Αβδήρων ελλιμενίζονται 200 ερασιτεχνικά σκάφη και 50 επαγγελματικά καΐκια. Οι ερασιτέχνες ψαράδες φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από επιτήδειους που θα εκμεταλλευτούνε την ερημιά. Πολύ δε περισσότερο οι επαγγελματίες ψαράδες. Όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Κώστας Τσολάκης τα επαγγελματικά σκάφη είναι εξοπλισμένα με διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία αρκετών χιλιάδων ευρώ όπως GPS κ. ά και αυτά τώρα είναι στο έλεος οποιουδήποτε μπει νύχτα μέσα στο καΐκι αφού δεν υπάρχει καμιά αστυνόμευση στην περιοχή. Κι αν μην τι άλλο το ψάρεμα γι αυτούς δεν είναι χόμπι αλλά η δουλειά τους, η επιβίωσή τους: «Έχει συμβεί να μας λείπουν πράγματα της δουλειάς μας. Φοβόμαστε ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση τώρα που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Διαμαρτυρηθήκαμε, στείλαμε επιστολές στον υπουργό Επικρατείας κ. Σταμάτη να τον κρατήσουν ως Φυλάκιο αλλά δεν μας άκουσαν. Φοβόμαστε ότι το λιμάνι των Αβδήρων θα γίνει πόλος έλξης λαθραλιείας αλλά και λαθρεμπορίου και διακίνησης λαθρομεταναστών», σημειώνει ο κ. Τσολάκης.
Οι ερασιτέχνες ψαράδες ζητούν ν’ αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του χώρου
Πέραν αυτών οι ερασιτέχνες ψαράδες εξέφρασαν φόβους ότι θα λεηλατηθεί το κτίριο το οποίο ήταν του Λιμενικού και τώρα μεταβιβάστηκε στην Κτηματική Υπηρεσία. Το βέβαιο είναι ότι θα λεηλατηθεί…Ο τουρισμός έχει ανεβεί στην περιοχή μας έχουν έλθει πολλοί από τις Βόρειες χώρες δεν λέμε ότι είναι αλήτες και κλέβουνε αλλά η εγκατάλειψη του χώρου θα φανεί σύντομα. Πέραν από το ότι δεν υπάρχει υγιεινή και ασφάλεια δεν υπάρχουν τουαλέτες . Ο Σύλλογός μας έχει κάνει ενέργειες έκανε αίτηση με πλήρη φάκελο( τοπογραφικά, φωτογραφίες) στον ΕΤΑΔ Καβάλας ο οποίος μεταβιβάστηκε στην Αθήνα. Ζητάμε να μας παραχωρηθούν με εκμίσθωση ενός χαμηλού ενοικίου τα γραφεία στο ισόγειο για να έχουμε φως, νερό, να βάλουμε προβολείς να φροντίζουμε για την καθαριότητα του χώρου. Ζητάμε δηλαδή να κάνουμε αυτοδιαχείριση του χώρου. Να γίνει ένα στέκι όλων των αλιέων», επισημαίνει ο κ. Μεϊμαρίδης, συμπληρώνοντας ότι έχει ενημερώσει τους φορείς όμως… φωνή βοώντος, όπως είπε. Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι ο σύλλογος έχει
συνεργασία με το λιμεναρχείο Λάγος σε μια προσπάθεια να υπάρχει έλεγχος και στο λιμάνι των Αβδήρων.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…