Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνεχίζεται το σίριαλ της Παλιάς Πόλης!

Συνεχίζεται το σίριαλ της Παλιάς Πόλης!

0
dimotiko sep143

Περιμένουν την Κυκλοφοριακή μελέτη για να εφαρμόσουν το Π.Δ . Παραχωρήθηκε η χρήση για 25 χρόνια του κτιρίου της ΦΕΞ από τα Δημόσια Ακίνητα

«Ανάφλεξη» της αντιπολίτευσης για τα …τα καύσιμα και την απευθείας ανάθεση επειδή κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός

Με αμείωτο ενδιαφέρον από τους νέους αλλά και ενέργεια από τους παλαιούς συνεχίστηκε η συνεδρίαση του μαραθώνιου δημοτικού συμβουλίου που κλήθηκε ν’ αποφασίσει για 62 θέματα και διήρκησε 4 ώρες! Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο και σ’ αυτά εκφράστηκαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις ήταν τα εξής τρία: α) Η «περιπέτεια» του κτιρίου της ΦΕΞ με τα Δημόσια Κτήματα β) οι άγονοι διαγωνισμοί και απευθείας αναθέσεις που ακολουθούν κάθε χρόνο για την προμήθεια καυσίμων στα σχολεία και γ) το πολυθρύλητο Π.Δ. που ορίζει την πεζοδρόμηση της Π. Πόλης με όλα τα επισυναπτόμενα…   Ήταν δε τόσος ο ζήλος κυρίως των «μικρών» παρατάξεων. Διαφωνίες όμως δεν υπήρξαν μόνο γι αυτά τα θέματα αλλά και για κάποια επουσιώδη και περισσότερο διαδικαστικά όμως οι κύριοι Ανταμπούφης και Κολλάρος είχαν διαφορετική προσέγγιση. Για παράδειγμα: Ο κ. Κολλάρος ψήφισε λευκό στο θέμα με την παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου στο Λιμνίου γιατί δεν πείστηκε – όπως είπε – από την αιτιολόγηση της Προϊσταμένης τεχνικών υπηρεσιών κας Μανά που ισχυρίστηκε ότι έπεσαν έξω στο χρόνο επειδή δεν ήταν κατάλληλος ο χρόνος για να φυτεύσουν το γκαζόν. Ή αντίστοιχα ο κ. Ανταμπούφης δεν ψήφισε την έγκριση των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της Ξάνθης σημειώνοντας πως έχει εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό που βασίζεται κυρίως στην συμμετοχή των συνδημοτών(!).
Οι «περιπέτειες» του κτιρίου της ΦΕΞ
Το θέμα του κτιρίου της ΦΕΞ ήλθε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά με μια «θετική» εξέλιξη όπως τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος. Συγκεκριμένα ενημέρωσε το σώμα ότι πρόσφατα το Δ.Σ. των Δημόσιων Ακινήτων στο οποίο ανήκει ιδιοκτησιακά το κτίριο της ΦΕΞ έχει πάρει απόφαση παραχώρησης για 25 χρόνια στο δήμο Ξάνθης χωρίς μίσθωση. Από το συμβούλιο ζητήθηκε η εξουσιοδότηση του δημάρχου να διαπραγματευτεί την μηδενική μίσθωση η οποία όμως ισχύει μόνο στην περίπτωση ότι θα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαφορετικά αν ο δήμο το μισθώσει το μίσθωμα αποδίδεται στα Δημόσια Ακίνητα. Συνεπικουρώντας την θέση του δημάρχου ο κ. Ξυνίδης είπε πως η μόνη λύση για το κτίριο αυτό είναι η παραχώρησή του κατά χρήση καθώς υπάρχει νομικό πρόβλημα στην παραχώρησή του κατά κυριότητα. Ο κ. Καμαρίδης ζήτησε επεξηγήσεις αναφορικά με το τι πρόκειται να διαπραγματευτεί ο δήμαρχος απ’ τη στιγμή που η μίσθωση είναι μηδενική ενώ ο κ. Κολλάρος εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για το κόστος της συντήρησης του κτιρίου που θα κληθεί να αναλάβει ο δήμος καθώς επίσης και τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει.
«Φωτιά» στα …καύσιμα
Ένταση πυροδότησε το 47ο θέμα που αφορούσε απευθείας ανάθεση κατόπιν διαπραγμάτευσης για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης για το 2014 λόγω ματαίωσης του σχετικού διαγωνισμού. Το θέμα έχει φέρει πολλές φορές «ανάφλεξη» στο δημοτικό συμβούλιο κυρίως από την μείζονα αντιπολίτευση καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Και πάλι φέτος έγιναν δύο διαγωνισμοί οι οποίοι κρίθηκαν άγονοι και πάλι καλούνται σε διαπραγμάτευση οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι τελικά αναλαμβάνουν το έργο. Η διαφορά του άγονου διαγωνισμού με την απευθείας ανάθεση είναι ότι στην απευθείας ανάθεση δεν χρειάζεται εγγυητική και γι αυτό κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός. Έντονη ήταν η αντίδραση του Θανάση Ξυνίδη για την πρακτική της απευθείας ανάθεσης και ζήτησε να μάθει γιατί δεν κάνουν δύο σπαστούς διαγωνισμούς και γιατί κάθε χρόνο οι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι ενώ αναλαβαίνουν το έργο οι ίδιοι και οι ίδιοι προμηθευτές με απευθείας αναθέσεις. Ο κ. Κολάρος έκανε λόγο για καρτέλ που έχουν συστήσει οι Πρατηριούχοι καυσίμων στην Ξάνθη και ο κ. Τσιακίρογλου εξανέστη λέγοντας ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το θέμα ψηφίστηκε με την μειοψηφία των Ανταμπούφη – Κολλάρου κα με την επισήμανση του δημάρχου μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως η διαγωνιστική διαδικασία για το 2015 ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια.
Το Π.Δ. – η κανονιστική – η κυκλοφοριακή μελέτη
Τρεις κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που «δένουν» την Παλιά Πόλη και δημιουργούν όλη αυτή την ιδιότυπη κατάσταση που προκαλεί κραδασμούς από καιρού εις καιρόν στο δημοτικό συμβούλιο. Ένα Π.Δ. που υπήρχε από το 1993 ξεχασμένο στα συρτάρια του δήμου και χαρακτηρίζει πεζόδρομο την οδό Φ. Αμοιρίδη μέχρι την οδό Μαυρομιχάλη και το οποίο ανασύρθηκε και γνωστοποιήθηκε πρόσφατα. Να σημειώσουμε το θέμα ήλθε εξ αναβολής στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα ιδιώτη που έχει έννομο συμφέρον την εφαρμογή του Π.Δ. Το λόγο πήρε ο Χρίστος Πούλιος ο οποίος σε έντονο ύφος ζήτησε την εφαρμογή του Π.Δ. και την πεζοδρόμηση του δρόμου όπως το προβλέπει ο νόμος έθεσε δε αρκετές φορές τον προβληματισμό ότι σε περίπτωση που ο ιδιώτης κινηθεί δικαστικά εναντίον του δήμου θα κατηγορηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος. Είπε επίσης ότι η οδός Μαλαιτσίδου (πίσω από την Φ. Αμοιρίδη) έχει πεζοδρομηθεί και ότι ο δήμος εφαρμόζει το Π.Δ. α λα καρτ. Ο κ. Μπένης ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει με γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας αλλά και να παρθεί πολιτική απόφαση συνολικά για την Παλιά Πόλη. Κληθείσα από τον δήμαρχο να καταθέσει την εισήγηση της υπηρεσίας η κα Μανά κατέστησε σαφές ότι για να εφαρμοστεί το Π.Δ. πρέπει να γίνει κανονιστική απόφαση η οποία όμως προϋποθέτει την ύπαρξη κυκλοφοριακής μελέτη που όμως δεν υπάρχει προς το παρόν. Κι έτσι η υπηρεσία εισηγήθηκε να περιμένουν την ολοκλήρωση της μελέτης. Επίσης την άποψή του ως πρόεδρου του συλλόγου Κατοίκων της Π. Πόλης κλήθηκε να καταθέσει ο κ. Πασχάλης ό οποίος ξεκαθάρισε ότι η πεζοδρόμηση δεν σημαίνει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ζήτησε: «ο δήμος να μην συνηγορήσει και να μην δώσει άφεση αμαρτιών σ’ αυτή την αυθαιρεσία που συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια στην Π. Πόλη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην ψηφοφορία που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, λευκό ψήφισαν Μπένης – Πούλιος – Τσιακίρογλου και Καμαρίδης- υπέρ Ανταμπούφης – Κολλάρος και απείχε της ψηφοφορίας Μανώλης Τσέπελης καθότι έχει έννομο συμφέρον.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…