Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε «χαμηλές πτήσεις» οι τιμές στον καπνό

Σε «χαμηλές πτήσεις» οι τιμές στον καπνό

0
kapnoparagogoi-empros

Η υποβαθμισμένη ποιότητα λόγω των βροχοπτώσεων και το παγκόσμιο πλεόνασμα «απειλούν» συμβόλαια

«Η ΣΕΚΕ δεν αθέτησε ποτέ τα συμβόλαια της…», διαβεβαιώνει ο καπνοκαλλιεργητής, αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος

 
 
Άσχημα τα νέα για τους καπνοπαραγωγούς! Ήδη τα πρώτα σημάδια όπως διαμορφώνονται δείχνουν πτώση των τιμών στα καπνά λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας αλλά και του παγκόσμιου πλεονάσματος . Αυτούς τους δύο λόγους τουλάχιστον επικαλούνται πολλοί έμποροι μεταποιητές για να ακυρώσουν συμβάσεις ή να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές!
 
Χαμηλή ποιότητα λόγω των βροχοπτώσεων
Η φετινή χρονιά στη χώρα μας σημαδεύτηκε από τις πολλές βροχοπτώσεις και η μεγάλη υγρασία ευνόησε τις ασθένειες και επηρέασε με αρνητικό τρόπο την παραγωγή στον καπνό. Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι η υποβαθμισμένη ποιότητα και παρά το γεγονός ότι στον καπνό εφαρμόζεται η συμβολαιακή γεωργία με την οποία εξασφαλίζεται τη διάθεση του προϊόντος ωστόσο δίνεται εκ συμβολαίου η δυνατότητα η τιμή να διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί έμποροι να αθετούν τις συμβολαιακές τους υποχρεώσεις: «Οι εταιρείες επικαλούµενες το παγκόσµιο πλεόνασµα σε καπνά ανατολικού τύπου, βρήκαν την ευκαιρία και µας πατάνε», λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισµού καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεϊν που αριθμεί 6.850 µέλη. Η αγορά της καπνοκαλλιέργειας για την εσοδεία 2014 στα κάτω χέρια ξεκίνησε από τις 4 Αυγούστου και οι τιµές που διαµορφώνονται µέχρι στιγµής κυµαίνονται µεσοσταθµικά µέχρι και 60 λεπτά το κιλό χαµηλότερα από τις αντίστοιχες περυσινές. Ήδη τα πρώτα χέρια σε Θράκη πληρώνονται από 1,60 έως 2,10 ευρώ το κιλό, όταν αντίστοιχα πέρυσι η τιµή ήταν στα 1,80 – 2,40 ευρώ το κιλό.
Η ΣΕΚΕ δεν αθέτησε ποτέ τα συμβόλαια της…
Ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι επί σειρά ετών καπνοπαραγωγός και μέλος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης. Είναι συμβεβλημένος με την ΣΕΚΕ όπως και η πλειοψηφία των παραγωγών στην ορεινή περιοχή. Ο ίδιος εκτιμά πως μεσοσταθμικά οι τιμές θα είναι χαμηλότερες λόγω της χαμηλότερης ποιότητας ωστόσο – όπως λέει – δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα τα συμβόλαιό τους: «Η ΣΕΚΕ δεν έχει αθετήσει ποτέ τις συμβάσεις της. Θα είναι λίγο πεσμένες βέβαια οι τιμές γιατί η ποιότητα είναι πιο χαμηλή. Θα υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ποιότητα και την κατηγορία», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Να σημειώσουμε ότι στην ορεινή περιοχή καλλιεργούνται κατά μεγάλη πλειοψηφία καπνά ανατολικού τύπου (μπασμάς) αλλά και Βιρτζίνια(25 – 30 παραγωγοί) και βιολογικά καπνά (2 – 3 παραγωγοί). Η μέση τιμή πέρσι στον μπασμά κυμάνθηκε από 3,80 έως 4 ευρώ το κιλό ενώ στα Βιρτζίνια στα 2,10 ευρώ το κιλό.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…