Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Πλημμύρισαν» κόσμο οι Γιορτές Π. Πόλης

«Πλημμύρισαν» κόσμο οι Γιορτές Π. Πόλης

0
giortes 2014

Ο καιρός μας τα «μούσκεψε», δεν «έσβησε» όμως τη διάθεση του κόσμου. Πρωτοφανής κοσμοσυρροή το Σάββατο

 

6 διακομιδές για λιποθυμικά επεισόδια! Θετικός ο απολογισμός και για τα μαγαζιά της πόλης

 
 
Για τις πιο επιτυχημένες γιορτές Παλιάς Πόλης των τελευταίων 5 χρόνων μιλούν οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτές, φορείς, επαγγελματίες σύλλογοι αποτιμώντας το 7ήμερο των Γιορτών από πλευράς συμμετοχής κόσμου στις εκδηλώσεις και στα στέκια των συλλόγων όσο και από οργανωτικής πλευράς καθώς δεν σημειώθηκαν έκτροπα ή αξιόλογες παραβάσεις, ενώ σε γενικές γραμμές υπήρξε τήρηση του ωραρίου στους συλλόγους πλην ελαχίστων περιπτώσεων που συμμορφώθηκαν κατόπιν παρατήρησης. Παρά τα γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος αφού καθημερινά σχεδόν έβρεχε ήταν – όπως φάνηκε – τόση η διάθεση του κόσμου να βγει και να ξεσκάσει ώστε καμιά συναυλία δεν ακυρώθηκε.
 
Ο καιρός μας τα «μούσκεψε», δεν «έσβησε» όμως τη διάθεση του κόσμου
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού κα Αριστέα Αλατά – με την συναυλία της Φωτεινής Δάρρα και του Δημήτρη Παπαδημητρίου την Τετάρτη που ενώ έβρεχε όλη μέρα και εξετάζονταν το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο κόσμος προσήλθε κανονικά και παρακολούθησε την συναυλία καθισμένος σε μουσκεμένες καρέκλες! Επίσης μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν η προσέλευση ξένων επισκεπτών που κορυφώθηκε μέσα στο τελευταίο τριήμερο. Όπως μας αναφέρουν από το Κέντρο Πολιτισμού τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα το Σάββατο έφταναν ως τον ποδηλατόδρομο των Κιμμερίων ενώ δεν υπήρχε …κλίνη σε ξενοδοχείο σ’ όλη την πόλη έως και τους Τοξότες. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία εν μέρει οφείλεται και στους νέους φοιτητές και στους γονείς τους που αυτή την περίοδο βρίσκονταν στην πόλη μας συνδυάζοντας την ανεύρεση φοιτητικής στέγης με μερικές στιγμές ξενοιασιάς και γλεντιού στους συλλόγους.
Προσήλθε επίσης πολύς κόσμος με εκδρομικά από τους όμορους νομούς της περιφέρειας μας από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα ενώ περισσότεροι από κάθε άλλη φορά ήταν οι επισκέπτες από Βουλγαρία και Τουρκία.
 
«Βούλιαξε» κυριολεκτικά η Ξάνθη το Σάββατο – 6 διακομιδές για λιποθυμικά επεισόδια
Πρωτοφανής για τα δεδομένα των 24 χρόνων του θεσμού ήταν η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στην Π. Πόλη το Σάββατο. Κυριολεκτικά «καρφίτσα» δεν έπεφτε στην πλατεία Μητροπόλεως στην συναυλία της Μελίνα Ασλανίδου. Από το Κέντρο Πολιτισμού εκτιμούν ότι είχε πάνω από 5.000 κόσμο ενώ δεν υπήρχε στενό σοκάκι στην Π. πόλη που να μην γίνεται το αδιαχώρητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος δεν μπορούσε να πάρει …ανάσα και αυτό είναι κυριολεκτικό καθώς μόνο το Σάββατο έγιναν 6 διακομιδές πολιτών με λιποθυμικά επεισόδια και κρίσεις πανικού από τους Εθελοντές Σαμαρείτες και τον Ερυθρό Σταυρό. Όπως μας αναφέρει ο αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Εκπαιδευτής των Εκπαιδευτών του Ερυθρού Σταυρού κ. Ζεκή: «Στα 18 χόρια που είμαστε στο Σώμα και προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας στις Γιορτές τόσο κόσμο δεν έχω ξαναδεί. Αυτό που έγινε το Σάββατο ήταν πρωτοφανές. Είχαμε 6 διακομιδές και χρειάστηκε να κάνουμε ανθρώπινη αλυσίδα για να μεταφέρουμε τους παθόντες στο ασθενοφόρο του ΕΑΒ. Ζητήσαμε ενισχύσεις και από Υγειονομικές μονάδες της Δράμας και της Κομοτηνής. Είμαστε εκεί συνεχώς 50 άτομα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες». Συνολικά τα περιστατικά που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όλες τις ημέρες των Γιορτών έφτασαν τα 14.
 
Τα «παρατράγουδα»…των γιορτών
Μπορεί από την αστυνομία και την πυροσβεστική να διαβεβαιώνουν ότι όλα κύλησαν πολύ ομαλά όλες αυτές τις ημέρες και δεν υπήρχαν αξιοσημείωτα περιστατικά παραβατικότητας ή καταγγελιών παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αστυνόμευσης που είχαν ενταθεί ιδιαίτερα στους μικροπωλητές απέδωσαν και έγινε εμφανής ο περιορισμός τους στις δύο κεντρικές οδούς ( Β. Κωνσταντίνου και Β. Σοφίας) ωστόσο δεν έλειψαν κάποια …παρατράγουδα. Συγκεκριμένα τα χαράματα του Σαββάτου οδηγός παρκαρισμένου αυτοκινήτου στην οδό Αμοιρίδη έκανε μια τρελή πορεία παρασύροντας τέσσερα τραπεζάκια από την πλευρά του κτιρίου της ΦΕΞ και σταμάτησε στα σκαλοπάτια του καταστήματος με αντίκες πιο κάτω…Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός παρόλο που υπήρχε κόσμος στα μαγαζιά.
Επίσης το τελευταίο βράδυ των γιορτών την Κυριακή στο στέκι του πολιτιστικού συλλόγου Βίστωνες στην Πλατεία Ματσίνη γύρω στις 10μ.μ. και ενώ ο κόσμος διασκέδαζε μια κολόνα φωτισμού με τρία φωτιστικά σώματα, κατέρρευσε από άγνωστη αιτία, δίπλα ακριβώς ήταν ένα μικρό κορίτσι και μια ηλικιωμένη κυρία με αποτέλεσμα αρκετοί να τρομοκρατηθούν! Επίσης την Τρίτη την ημέρα που έπιασε βροχή αρκετοί ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν και έφυγαν βιαστικά χωρίς να πληρώσουν. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στο σύλλογο Ποντίων που σύμφωνα με πληροφορίες μόνο 7 παρέες πλήρωσαν!  
 
Οι σύλλογοι έγιναν επαγγελματίες
Σ’ ότι αφορά τους συλλόγους όπως μας αναφέρθηκε από την Κτηνιατρική της Π.Ε. Ξάνθης η οποία και ορίζει τα μικτά κλιμάκια που ασκούν τους ελέγχους στα τρόφιμα που διαθέτουν οι σύλλογοι, έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της υπηρεσίας και η ποιότητα και η συντήρηση των κρεάτων και των παρασκευασμάτων κρίνεται ικανοποιητική από την υπηρεσία καθόσον μάλιστα δεν σημειώθηκε καμιά παράβαση ούτε υπήρξε καταγγελία. Να σημειώσουμε επίσης ότι πολλοί σύλλογοι έγιναν πιο επαγγελματίες και εμπλούτισαν γευστικά το μενού τους με διάφορα παραδοσιακά εδέσματα ανταγωνίζοντας τις ταβέρνες
 
Θετικός ο απολογισμός και για τα μαγαζιά της πόλης
Όμως πέρα από τα στέκια των συλλόγων που είχαν την τιμητική τους απαλλαγμένοι και από την πίεση του ΦΠΑ τα χέρια τους έτριβαν και τα καφέ τα μπαρ και οι ταβέρνες τόσο στην Παλιά πόλη αλλά και γενικότερα λόγω και της αυξημένης προσέλευσης κόσμου. Ιδιαίτερα δεν ο άστατος καιρός ωφέλησε τις ταβέρνες καθώς πολλοί επέλεγαν τη σιγουριά του στεγασμένου …
 
Ικανοποίηση από Φανουράκη
Την ικανοποίησή του εξέφρασε στο «Ε» ο απελθών πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Μανώλης Φανουράκης τονίζοντας ότι οι γιορτές ήταν πολύ επιτυχημένες απ’ όλες στις απόψεις, ότι η μεγάλη προσέλευση και η συμμετοχή του κόσμου παρά τα τερτίπια του καιρού το επιβεβαιώνουν. Ευχαρίστησε δε όλους τους υπαλλήλους του Κέντρου και των υπηρεσιών που συνέδραμαν στο έργο της Οργανωτικής τους συλλόγους καθώς και τους φορείς που βοήθησαν για την απαλλαγή από το ΦΠΑ.  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…