Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μήνυμα Πατριάρχη: «Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών μας ανήκουν»

Μήνυμα Πατριάρχη: «Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών μας ανήκουν»

0
patriarxis mitropolitis

«Η διακοπή της λειτουργίας της Θεολογική Σχολής της Χάλκης είναι μια μεγάλη αδικία κατά της Ρωμιοσύνης και του Πατριαρχείου»

Συμβουλές προς τους νέους: «Το να είσαι φτωχός δεν είναι ντροπή, αντίθετα είναι ντροπή και όνειδος να μην είσαι έντιμος, να είσαι ψεύτης…»

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε η πόλη μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που την επισκέφτηκε στα πλαίσια της περιοδείας του στην Θράκη, συνοδευόμενος από πλήθος ιεράρχες του Πατριαρχείου. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην υποδοχή του στην κεντρική πλατεία της πόλης, το απόγευμα της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου, στη δοξολογία που ακολούθησε στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας καθώς επίσης και στην μουσικοχορευτική εκδήλωση στο δημοτικό αμφιθέατρο το βράδυ της ίδιας μέρας. Σύσσωμη η θρησκευτική και η πολιτική ηγεσία καθώς επίσης και εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, φορέων και Ιδρυμάτων του τόπου μας του απέδωσε τις προσήκοντες τιμές ενώ ο ίδιος κέρδισε τις εντυπώσεις με την πραότητα, την ταπεινότητα, την προσήνεια και την απλότητά του, όπως αρμόζει σ’ ένα Οικουμενικό ποιμενάρχη! Παρών στις εκδηλώσεις επίσης και ο Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Οι Νέες Χώρες μας ανήκουν και δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας…»
Η επίσκεψή του στις Μητροπόλεις της Θράκης και η επαφή του με το χριστεπώνυμο πλήθος είχε εκτός από εθιμοτυπικό και ουσιαστικό χαρακτήρα υπό την έννοια του Ποιμενάρχη που επισκέπτεται το ποίμνιό του, καθότι οι μητροπόλεις της Θράκης, όπως και της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Ερατεινών Νήσων του Αρχιπελάγους – οι λεγόμενες Νέες Χώρες – ανήκουν στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου παρότι συμμετέχουν στην διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κυριαρχικό δικαίωμα που τόνισε με εμφατικό τρόπο ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην αποχαιρετιστήριο δήλωσή του δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όσους αμφισβητούν αυτή την δικαιοδοσία.
«Η διακοπή της λειτουργίας της Θεολογική Σχολής της Χάλκης είναι μια μεγάλη αδικία κατά της Ρωμιοσύνης και του Πατριαρχείου»
Παράλληλα ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και σ’ ένα φλέγον ζήτημα, αυτό της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για την οποία είπε απευθυνόμενος στους μαθητές στο δημοτικό αμφιθέατρο κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψη τους ότι η διακοπή της λειτουργία της το 1971 μετά από 127 χρόνια λειτουργίας αποτελεί μια μεγάλη αδικία κατά της Ρωμιοσύνης και του Πατριαρχείου» όπως είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι στερεί τη δυνατότητα επάνδρωσης του Πατριαρχείου με νέα καταρτισμένα στελέχη: « Την ίδρυσε το 1844 ο Πατριάρχης Γερμανός ο Δ΄ και λειτούργησε 127 χρόνια. Μας την έκλεισε η Άγκυρα και παρά τις προσπάθειές μας δεν έχει ανοίξει και δεν έχουμε την δυνατότητα να εκπαιδεύουμε τα στελέχη μας για αύριο. Και υπάρχει πρόβλημα γιατί οι Μητροπολίτες μας στην Ευρώπη είναι πάνω από 70 ετών…».
Συμβουλές του Πατριάρχη προς του νέους: «Το να είσαι φτωχός δεν είναι ντροπή, αντίθετα είναι ντροπή και όνειδος να μην είσαι έντιμος, να είσαι ψεύτης…»
patriarxis paidiaΜε πατρικό ύφος απευθύνθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στους μαθητές των σχολείων της πόλης μας που κατέκλυσαν το δημοτικό αμφιθέατρο το πρωί της Τετάρτης. Μοιράστηκε μαζί τους βιωματικές αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία στην Ίμβρο και τους νουθέτησε με τρόπο αφοπλιστικό: «Στην Ίμβρο δεν είχαμε ηλεκτρικό …διάβαζα τα μαθήματα μου με την λάμπα πετρελαίου Ανεβοκατέβαινα με τα πόδια κάθε μέρα πρωί – βράδυ με τα πόδια στην χώρα για να πάω στο γυμνάσιο. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ντροπή που προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια. Το να είσαι φτωχός δεν είναι ντροπή, αντίθετα είναι ντροπή και όνειδος να μην είσαι έντιμος, να είσαι ψεύτης και απατεώνας και να καταντάς ανυπόληπτος!» Τους συμβούλευσε επίσης να μην σπαταλούν άσκοπα το χρόνο τους γιατί: «τώρα είναι ο χρόνος της μάθησης …και να μην αποκόπτεστε από την πνευματική ζωή και την εκκλησία…». Τέλος τους προσκάλεσε να επισκεφτούν την Πόλη της οποίας εξήρε την ομορφιά την ιστορία και τον ρόλο που διαδραμάτισε για τον ελληνισμό και την Χριστιανοσύνη χαρακτηρίζοντάς την Πόλη των πόλεων. Σημείωσε δε ότι το Ζωγράφειο λύκειο διοργανώνει συνέδρια με αφιερώματα σε ποιητές και συγγραφείς και πολλά ελληνικά σχολεία συμμετέχουν σ’ αυτά και γνωρίζουν την Πόλη.
Την Μάνα μου την λεν Θράκη, Πόντο, Μικρασία….
Τους επαίνους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και του μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα απέσπασαν οι Πολιτιστικοί σύλλογοι των Μικρασιατών, των Ποντίων και το Λύκειο Ελληνίδων που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς καταχειροκροτούμενοι από το κοινό: «Η Ξάνθη έχει ένα ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αγωνίζονται να διατηρήσουν την παράδοση και να την μεταλαμαδεύσουν στους νέους μας. Αυτός ο πολιτιστικός πλούτος είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε να παρουσιάσουμε», σημείωσε ο κ. Παντελεήμων. Να σημειώσουμε ότι λίγο νωρίτερα ο Πατριάρχης πέρασε λίγες στιγμές ξεκούρασης στο Αρχονταρίκι και γεύτηκε παραδοσιακές πίτες και γλυκά που ετοίμασαν οι εθελόντριες της Τράπεζας της Αγάπης.

Δήλωση Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

“Κατακλύομεν σήμερα την επίσκεψή μας εις τέσσερες Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου των λεγομένων νέων Χωρών. Επιστρέφομαι εις την Βασιλίδα των Πόλεων και Ιερόν μας Κέντρον έμφορτοι από βιώματα, συγκινήσεις εντυπώσεις, εμπειρίας και αναμνήσεις αι οποίαι θα μας συνοδεύουν δια βίου. Επιστρέφοντας εκάστοτε νοερώς πλησίον σας πανφίλτατοι Θράκες θα ευφραίνεται η ψυχής μας και θα αντλούμε δύναμιν και αντοχήν δια να συνεχίζουμε την πορείαν μας εις τω εν τη έδρα ημών ανάντι δρόμον του χρέους και της ευθύνης. Όθεν ευχαριστούμεν θερμώς τον Μακαριώτατον Αριχεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αδελφόν και συλλειτουργός ημών κ. Ιερώνυμον. Τους Ιερωτάτους αδελφούς Ποιμενάρχας των Ιερών Μητροπόλεων τους οποίους επισκέφτημεν τας ημέρας αυτάς , τους Εξοχωτάτους άρχοντας και τον λαόν του Θεού διότι μας εχάρησαν πλουσιοπαρόχως κατά τας ημέρας της εν τω μέσω αυτών Πατριαρχικής παρουσίας μας
Μας ερώτησε κάποιος κατά τρόπον προκλητικόν πριν από λίγα χρόνια. «Παναγιώτατε έχετε την διασποράν διατί θέλετε και τας Νέας Χώρας;» Και απηντήσαμε αμέσως και ευθέως: «Διότι μας ανήκουν. Ανήκουν στην Μητέρα σας μαρτυρικήν εκκλησίαν η οποία έδωσε το αίμα της δι’ αυτάς δια να μείνουν επαρχίαι ελληνικαί. Τας επροστάτευσε κατά τον Μακεδονικόν αγώνα και πάντοτε διαχρονικώς. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πνευματικής και κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Η σχέσις μας δεν είναι ποσώς εθιμοτυπική. Είναι πολλώ μάλλον ευχαριστηριακή λειτουργική . Οι Ποιμενάρχαι των Μητροπόλεων τούτων είναι προσφιλείς αδελφοί ποιμενάρχαι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ συμμετέχουν την διοίκησιν της Αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος την οποίαν αι Ιεραί Μητροπόλεις των συναποτελούν ομού μετ’ εκείνων της αυτοκεφάλου εκκλησίας της Ελλάδος συμφώνως και προς τον Καταστατικόν της Χάρτη. Προτρεπόμεθα και παρακαλούμεν αδελφικώς όπως οι Ιερότατοι Ιεράρχαι ούτοι έχωσι πλήρην συνείδησιν του γεγονότος ότι ανήκουν δικαιωματικώς εις την Ιεραρχίας της πρωτοθρόνου εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως τουθ΄όπερ αποτελεί δια αυτούς υψίστην τιμήν και τουτ΄αυτό προνόμιον το οποίον πολλοί θα εζήλευαν. Από της άλλης πλευράς εις ουδένα επιτρέπωμεν να αμφισβητήσει τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου επί των περί ων πρόκειται Μητροπόλεων αι οποίαι αποτελούν την ενδοχώραν αυτού ιδιαιτέρως μετά την απογύμνωσίν του από τας επαρχίες του εν Ανατολική Θράκη και Μικράν Ασία πάντως ουχί εξ υπαιτιότητος της Μητρός Εκκλησίας. Προς ουδένα αντιδικούμε αλλά και δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε ποτέ τα δικαιώματα της Μητέρας Εκκλησίας επί των Ιερών Αυτής Μητροπόλεων εδώ εις την Αγιοτόπον Θράκην , την ανεμφισβητήτως ελληνικήν και αιματοβαμμένης Μακεδονίαν, την υψηλόφρονα Ήπειρο κατά τας Ερατεινάς νήσους του Αρχιπελάγους διότι το αντίθετον θα ήτο προδοσίαν της ιστορίας της Πίστεως και του Γένους . Ας σεβαστούμε όλοι την μητέρα μας εκκλησία η οποία αγωνίζεται κενωτικώς διακονεί προσφέρει, συμβάλλει εις την ενότητα της Ορθοδοξίας και τον διάλογο συμφιλιώσεως και συνεργασίας μετά των μη Ορθοδόξων δια την ειρήνην του κόσμου δια την δόξαν του Θεού. Απευθύνομεν έκκληση από του Φαναρίου από της Βασιλευούσης απ το το Ιερού μας Κέντρου να το στηρίξουμε να το ενισχύσουμε, να το βοηθήσωμεν να εκπληρώσει την Οικουμενικήν του αποστολή η οποία συνάδει προς την Οικουμενικότητα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Έρρωσθε εν Κυρίω. Σας ευχαριστούμε ευγνωμόνως και σας ευλογούμεν πατρικώς ως ο Πατριάρχης του Γένους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …