Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ξύλα ή Πετρέλαιο;

Ξύλα ή Πετρέλαιο;

0
kausoksula

Με τι θα επιλέξουν να ζεσταθούν φέτος οι Ξανθιώτες;

 

Σε σκέψεις μπαίνουν οι καταναλωτές μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Ξεκίνησε διστακτικά η ζήτηση στα ξύλα λέει η Χ. Γρηγορίου

 petrelaio thermansis -empros
 
Άλλη μια «μάχη» ξεκίνησε στον επιχειρηματικό κόσμο και δεν είναι άλλη από αυτή των εμπόρων ξυλείας και των πρατηριούχων καυσίμων. Αγχωμένες και οι δύο πλευρές για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους και κατ’ επέκταση και των ίδιων περιμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα επιλέξουν οι Ξανθιώτες να ζεσταθούν το χειμώνα που μας έρχεται. Αν και το ξύλο είχε κερδίσει την μερίδα του λέοντος τις προηγούμενες χρονιές, όπως φαίνεται, φέτος, μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30% θα αλλάξει τον τρόπο διανομής της πίτας.
 
«Ξύλο» που θέλουν όσοι βοηθούν το παρεμπόριο στην επιβίωση του
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα διατηρηθούν οι τιμές του καυσόξυλου στην πόλη μας. Μια απόφαση που έλαβαν οι «νόμιμοι» επιχειρηματίες, σύμφωνα με την κ. Χρυσούλα Γρηγορίου καθώς πέρα από την δυναμική επιστροφή του πετρελαίου, καλούνται να αντιμετωπίσουν τον χρόνιο εφιάλτη τους, που δεν είναι άλλος από το παραεμπόριο, αλλά και τους ήπιους χειμώνες των τελευταίων χρόνων.
«Η τιμή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλαδή, οι νόμιμες επιχειρήσεις θα διαθέτουν το κυβικό μέτρο στα 0,55-0,60 ευρώ» αναφέρει στο «Ε» η κ. Γρηγορίου και συμπληρώνει «Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες επιχειρήσεις που κατεβάζουν τις τιμές ίσα-ίσα για να κάνουν αρπαχτές 1-2 χρονιές και στην συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς να αποδίδουν αυτά που πρέπει στο κράτος. Αντιθέτως, οι νόμιμες επιχειρήσεις, που φορολογούμαστε και δεχόμαστε ελέγχους, φροντίζουμε να κρατάμε την συναλλαγή σε τέτοια επίπεδα, που να αφήνουν κάποιο κέρδος, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας».
Όσον αφορά την ζήτηση η ίδια αναφέρει «ο κόσμος άρχισε να προμηθεύεται ξύλα, αλλά η ζήτηση είναι πολύ χαμηλότερη από τις προηγούμενες χρονιές» και εξηγεί ότι ο συνδυασμός του ήπιου χειμώνα των τελευταίων δύο χρόνων σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, δίνει τον χρόνο στους καταναλωτές να περιμένουν εξετάζοντας τι τους συμφέρει, καθώς αυτή τη στιγμή καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά άλλων υποχρεώσεων.
 
Δυναμική επιστροφή στην αγορά για το πετρέλαιο
Δυναμική επιστροφή στην αγορά φαίνεται πως θα κάνει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης διαμορφώνεται σήμερα στα 33 λεπτά το λίτρο, πράγμα που σημαίνει ότι με την μείωση 30% θα πέσει στα 23 λεπτά. Αν υπολογίσουμε μάλιστα και το ΦΠΑ που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης η τελική μείωση φθάνει μέχρι και τα 12 λεπτά.
Βέβαια, η τελική τιμή του θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η περίοδος θέρμανσης και θα εξαρτηθεί και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου / ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.
Να υπενθυμίσουμε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω εξίσωσης του Ειδικού Φόρου με τον αντίστοιχο που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, προκάλεσε κάθετη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου, που έφθασε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 70%. Ταυτόχρονα, πολλά νοικοκυριά στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (τζάκια, σόμπες, κλπ.) με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η εξίσωση αυτή έγινε με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, η οποία μπορεί τώρα να επιτευχθεί με την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …