Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Η «επέτειος» 25 ετών του πρώτου αγώνα της Ξάνθης στην Α’ Εθνική

Η «επέτειος» 25 ετών του πρώτου αγώνα της Ξάνθης στην Α’ Εθνική

0
marinakis

Δείτε ποιος ήταν ο πρώτος αγώνας της Ξάνθης στην 1η κατηγορία τον Σεπτέμβριο του 1989

 

Ο Γιώργος Μαρινάκης είχε πετύχει το «παρθενικό» γκολ

 
 
Το ¼ ενός αιώνα παραμονής στην Α’ Εθνική (μετέπειτα Super League) συμπλήρωσε φέτος η Ξάνθη (από το 1991 Skoda Ξάνθη), με την ομάδα να γιορτάζει την επέτειο των 25 χρόνων της παρουσίας της φέτος μαζί με τους φιλάθλους της, στο περίπτερο που είχε στην Πλατεία Αντίκα κατά το διάστημα των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης.
Σημαδιακή ημέρα ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 1989, όταν η ξανθιώτικη ομάδα έδωσε το πρώτο της παιχνίδι στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής, αγωνιζόμενη στο «Αλκαζάρ», όπου ηττήθηκε με σκορ 3-1 από την Λάρισα.
Στο παιχνίδι που έγινε σαν… χθες (το αφιέρωμα ήταν προγραμματισμένο για το χθεσινό φύλλο όμως λόγω των εξελίξεων στο θέμα προπονητή δημοσιεύεται σήμερα 18/09), πριν 25 χρόνια η Ξάνθη βρέθηκε να χάνει με γκολ από τα… αποδυτήρια καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 1’ και στο 2ο ημίχρονο με 3-0, για να μειώσει ο Γιώργος Μαρινάκης στο τελικό 3-1.
Από τότε η Skoda Ξάνθη έχει σημειώσει 25ετή συνεχόμενη παρουσία στην Α’ Εθνική, αντίθετα με τον πρώτο της αντίπαλο (Λάρισα) που σε αυτό το διάστημα υποβιβάστηκε μέχρι και τη Γ’ Εθνική.
 
Τι έγραψε το «Ε» στις 18/09/1989, για τον πρώτο (και ιστορικό) αγώνα της Ξάνθης στην Α Εθνική:
Ανατρέχοντας στο αρχείο του «Ε», βρήκαμε το φύλλο της 18ης Σεπτεμβρίου 1989, όπου στις αθλητικές σελίδες υπήρχε το ρεπορτάζ από τον πρώτο αγώνα της Ξάνθης στην Α’ Εθνική. Το δημοσίευμα ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
ΠΑΡΘΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕ ΗΤΤΑ
«Φυσιολογική ήττα γνώρισε η ομάδα της Ξάνθης την Κυριακή (17/09/1989) το απόγευμα στο «Αλκαζάρ» της Λάρισας από την ομώνυμη ομάδα με σκορ 3-1.
Η παρθενική εμφάνιση της ομάδας μας, μακριά από τον κόσμο της και το γήπεδο της με έναν αντίπαλο που μετά από χρονιά κάμψης επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, ήταν επόμενο να σημαδευτεί από ήττα, παρόλο που η Λάρισα δεν έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο. Η ομάδα μας προσπάθησε να σταθεί στο γήπεδο σύμφωνα με τις οδηγίες του προπονητή της, όμως το γκολ που δέχτηκε στο 1ο λεπτό κιόλας ανέτρεψε τα σχέδια.
 
Η εξέλιξη του σκορ
 Πριν συμπληρωθεί το 1’ ο Τσιμπίνης από το κέντρο έδωσε πάσα στον Τσιλιάκο. Αυτός από πλάγια θέση τρίπλαρε τον Χατζηαποστολίδη και σέντραρε. Ο Ουζουνίδης με κεφαλιά απέκρουσε, αλλά ο Κάρας βρήκε τη μπάλα στην πορεία της και με δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ.
Στο 57’ η Λάρισα διπλασιάζει τα τέρματα της. Έπειτα από αλλεπάλληλες εναλλαγές της μπάλας μέσα στην περιοχή της Ξάνθης σουτάρει ο Κάρας. Ο Μπανιώτης αποκρούει και ο Τσιμπίνης που γίνεται κάτοχος δίνει προς τον Κολομητρούση. Αυτός κάνει σέντρα, πετάγεται στην καρδιά της άμυνας ο Βουτυρίτσας και με καρφωτή κεφαλιά σημειώνει το δεύτερο γκολ.
Ο Χατζηαποστολίδης στο 59’ παραχωρεί κόρνερ. Το εκτελεί ο Βουτυρίτσας και ο Αγορογιάννης που είχε προωθηθεί, με κεφαλιά τριπλασιάζει τα γκολ της Λάρισας.
Η Ξάνθη μειώνει τη διαφορά στο 70’. Ο Μαρινάκης από αριστερά επιχείρησε ατομική προσπάθεια, έφθασε έξω από την περιοχή της Λάρισας και είδε τον Μιχαήλ που έκανε έξοδο. Εξαπέλυσε το σουτ και μείωσε το σκορ σε 3-1.
 
Η εικόνα των δύο ομάδων
 Πρώτος παίκτης της συνάντησης ήταν ο Βαλαώρας που τα έκανε σχεδόν όλα. Μάρκαρε, δημιούργησε επιθέσεις και γενικά έφερε την ομάδα προς την επιτυχία. Ακολούθησε ο Βουτυρίτσας. Ο μέσος της Λάρισας δούλεψε αθόρυβα. Πέτυχε το 2ο γκολ της συνάντησης και είχε ένα δοκάρι. Καλή απόδοση είχε και ο Αγορογιάννης όπως και οι Μιχαήλ, Τσιμπίνης.
Από την Ξάνθη ξεχώρισαν Μαρινάκης, Τζάτζος. Καλοί οι Αδαμόπουλος, Ουζουνίδης και μέτριοι οι υπόλοιποι.
Ο διαιτητής κ. Κάνος δεν είχε δύσκολο έργο, δεν έδειξε όμως ότι μπορεί να διευθύνει ένα δυσκολότερο ματς.
 
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΛΑΡΙΣΑ: Μιχαήλ, Κυριλίδης, Κολομητρούσης, Αγορογιάννης, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Τσιμπίνης, Κάρας (62’ Νασιάκος), Μπάραν (85’ Δανδοτσάκης), Τσιλιάκος και Βαλαώρας.
ΞΑΝΘΗ: Γεωργούσης, Γκουτσίδης, Χατζηαποστολίδης, Μπανιώτης, Ουζουνίδης, Σαλτσίδης, Γιοβανούδης (46’ Χρυσανίδης), Μαρινάκης, Αδαμόπουλος, Τζάτζος (75’ Κωστένογλου), Γεωργιτζίκης.
Εισιτήρια: 8114/Εισπράξεις 4.534.000 δρχ.
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ’ Εθνική: Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της σημερινής εμβόλιμης 33ης αγωνιστικής

Με την πρωταθλήτρια ΑΟ Καβάλας παίζει το Άβατο – Με Πανθρακικό εκτός ο Πετεινός Με τις ανα…