Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η εικαστική πτυχή των γιορτών Παλιάς Ξάνθης

Η εικαστική πτυχή των γιορτών Παλιάς Ξάνθης

0
ekthesi egainia

«Έλληνες Ναϊφ Ζωγράφοι» και «Μνήμη Της Καθ’ ημάς Ανατολής». Δυο εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης

 

Από το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή και την Μητρόπολη. Συγκίνηση και θερμά λόγια αποχαιρετισμού από τον Μ. Στυλιανίδη

 
 
Η εικαστική πτυχή των γιορτών της Παλιάς Πόλης που ενσωματώνει, αναδεικνύει και προβάλλει όλη την εικαστική δημιουργία ντόπιων καλλιτεχνών, φιλοξενώντας παράλληλα εικαστικές ενότητες διαφόρων κατηγοριών και παρέχοντας τη δυνατότητα στο κοινό να μυηθεί στην Τέχνη, εκπροσωπήθηκε και φέτος με δύο εκθέσεις στον 1ο και 2ο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης και με αρκετές εκθέσεις τοπικών δημιουργών στον αύλειο χώρο της Πινακοθήκης.    
Ειδικότερα στο 1ο όροφο παρουσιάζεται η ‘Έκθεση του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή με θέμα: «Έλληνες Ναϊφ Ζωγράφοι» και στο δεύτερο όροφο της ¨Έκθεσης φωτογραφία της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης με θέμα: «Μνήμη της καθ’ ημάς Ανατολής». Και οι δυο εκθέσεις εγκαινιάστηκαν στις 7μ.μ. και 7.30 μ.μ. αντίστοιχα το απόγευμα την Κυριακής 31 Αυγούστου, ημέρα επίσημη έναρξης των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2014.
 
Έλληνες Ναϊφ Ζωγράφοι
Όπως αναφέρει ο κ. Διονύσης Ζήδρας, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου και
πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, τα έργα αυτής της κατηγορίας ζωγράφων εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ξάνθη ενώ εξηγεί ότι «Ναϊφ» σημαίνει αυτοδίδακτος ζωγράφος: «Η έκθεση αυτή ονομάζεται έκθεση των Ελλήνων Ναϊφ ζωγράφων. Οι Ναίφ ζωγράφοι είναι μια ειδική κατηγορία ζωγράφων οι οποίοι κατά κανόνα και κατά πλειονότητα είναι αυτοδίδακτοι, δεν έχουν περάσει από Σχολή Καλών Τεχνών αλλά από μόνοι τους αισθάνθηκαν κάποια στιγμή την ανάγκη να εκφραστούν μ’ ένα τρόπο. Όπως ακριβώς ένα μικρό παιδί παίρνει μολύβια και χαρτιά έτσι ακριβώς κι αυτοί. Και καταλήγει να γίνει μια ειδική κατηγορία ζωγράφων διεθνώς και στην Ελλάδα Μεταξύ αυτών η αείμνηστος Έφη Μιχελή σύζυγος του καθηγητή Παναγιώτη Μιχελή η οποία ίδρυσε το Ίδρυμα Παναγιώτης και Έφη Μιχελή και στο οποίο έχουν αφήσει όλη τους την περιουσία». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου. Εκτίθενται έργα των σημαντικοτέρων εκπροσώπων των Ναιφ ζωγράφων της Ελλάδας από την συλλογή του Ιδρύματος μεταξύ των οποίων και της Έφη Μιχελή.
 
Μνήμη Της Καθ’ ημάς Ανατολής
Είναι η 10η χρονιά φέτος που η Μητρόπολη Ξάνθης συμμετέχει στις εκδηλώσεις των Γιορτών Π. Πόλης με την εκθέσει φωτογραφίας «Μνήμη Της Καθ’ ημάς Ανατολής». Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό από τις αλησμόνητες πατρίδες την Μ. Ασία , τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη, ναούς μοναστήρια, σχολές εκδηλώσεις από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Δημήτρη Μαυρίδη και τη διοργάνωση της έκθεσης του καθηγητή Γιώργου Τσιγάρα: « Η έκθεση είναι χωρισμένη σε θεματικές ενότητες: Την γεωγραφική έκταση που κατοικούσαν αυτοί οι πληθυσμοί τον αστικό πολιτισμό την δημοτική οργάνωση, την εκκλησία, την παιδεία. Το συμπέρασμα είναι ότι έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο τόσο στην οικονομική ζωή και στην πνευματική ζωή το 1922 ήταν μια τραγική περίοδος όμως ο πληθυσμός αυτός μπορεί να έφυγε από τις εστίες του όμως μεταλαμπάδευσε τον πολιτισμό αυτό στις περιοχές που εγκαταστάθηκε και μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα αναγεννήθηκε πολιτιστικά, πνευματικά και οικονομικά με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τσιγάρας ξεναγώντας τον μητροπολίτη, το δήμαρχο κ. Στυλιανίδη, τον νέο δήμαρχο κ. Δημαρχόπουλο, το Διευθυντή του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης κ. Πιπερίγκο, τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού κ. Φανουράκη λίγο μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων που πραγματοποίησε ο σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων. .
 
Συγκίνηση, ευχές, ευλογίες και θερμά λόγια αποχαιρετισμού
Αίσθηση προκάλεσε στο κοινό ο αποχαιρετισμός του απερχόμενου δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη αλλά και τα θερμά λόγια προς τον σεβασμιώτατο του οποίου εκθείασε το έργο: «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες του λαού τις Ξάνθης για το τεράστιο έργο που επιτελείτε στην περιοχή μας. Ένα έργο μεγάλο πνευματικό, ποιμαντικό φιλανθρωπικό, ένα έργο τεράστιο στον κοινωνικό τομέα. Όπως αυτό που εγκαινιάσαμε προχθές τον Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων, ένα τεράστιο έργο που στα χρόνια που θα’ ρθουν θα δει η κοινωνία της Ξάνθης πόσο πολύτιμο είναι. Να σας ευχαριστήσω ακόμη διότι η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης είναι κοντά στο λαό κοντά στον πολιτισμό και βλέπουμε να συμμετέχει και στην χαρμόσυνη αυτή την περίοδο των Γιορτών μας θέλοντας να δώσουμε λίγη χαρά στο λαό μας που τα τελευταία χρόνια δεινοπαθεί από την κρίση».
Απαντώντας ο κ. Παντελεήμων του είπε: «Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω για ότι προσφέρατε στον λαό μας όλα αυτά τα χρόνια και να σας ευχηθώ ο Θεός να σας δίνει υγεία, δύναμη και χαρές στη ζωή σας Έλεγα προχθές στο δήμαρχο ότι τώρα θα έχει μια άλλη απασχόληση να μεγαλώνει εγγόνια και είναι πολύ ευχάριστη αυτή η απασχόληση. Στο νέο δήμαρχο καλή δύναμη»!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …