Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Έτοιμοι για τρέξιμο στις… παραλίες

Έτοιμοι για τρέξιμο στις… παραλίες

0
treximo akti

Την Κυριακή ο αγώνας δρόμου 38χλμ. «Wave running» με διαδρομή δίπλα στο κύμα

 

Η προβολή της περιοχής και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον ανάμεσα στους στόχους των διοργανωτών

 
 Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή του αγώνα δρόμου «Waverunning – τρέχοντας πλάι στο κύμα», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί αύριο (Κυριακή 14/09).
 
Ένας ξεχωριστός αγώνας
 Ο αγώνας δρόμου «Wave running» κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του, με τους διοργανωτές να αισιοδοξούν ότι θα «αγκαλιαστεί» από τον κόσμο και θα καθιερωθεί ως ετήσιος αγώνας της παράκτιας περιοχής των Νομών Ξάνθης – Καβάλας.
Οι ιδιαιτερότητες του εξάλλου είναι πολλές και ευνοϊκές προς τους συμμετέχοντες, καθώς οι δρομείς θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να τρέξουν πλάι στο κύμα, απολαμβάνοντας τη θαλάσσια αύρα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους είναι η ομαλή κλίση και η σταθερότητα της άμμου. Τα δύο αυτά στοιχεία του Δέλτα Νέστου προσφέρουν στο δρομέα αίσθηση ελευθερίας και επαφής με τη φύση. Οι τοποθεσίες απ’ όπου περνάει η διαδρομή είναι εξαιρετικής ομορφιάς κι αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να συμμετάσχει κάποιος, καθώς τρέχοντας θα απολαμβάνει τις ομορφιές της φύσης και του Θρακικού Πελάγους.
 
Διαδρομή με πλούσιο ιστορικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον
Ο διοργανωτής του αγώνα, Ηλίας Γερμαντζίδης, και ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης (Οινοποιείο Βουρβουκέλη – μέγας χορηγός του αγώνα), παρέθεσαν το πρωί της Παρασκευής σε αίθουσα του Κτήματος Βουρβουκέλη συνέντευξη τύπου όπου έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για το «waverunning».
Ο κ. Γερμαντζίδης μίλησε αρχικά αναλύοντας τη διαδρομή, εστιάζοντας παράλληλα στα κυριότερα σημεία. Χαρακτηριστικά ανέφερε:
Η.Γ.: «Το Waverunning θα πραγματοποιηθεί στην παραλία Αβδήρων – Κεραμωτής, διασχίζοντας την παράκτια διαδρομή, σε μια περιοχή με πλούσιο ιστορικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Η ιδέα του αγώνα εξάλλου δεν ήταν μόνο η συμμετοχή και το αθλητικό της κομμάτι, αλλά και αυτό της προβολής του τόπου και ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με την περιοχή και η ευαισθητοποίηση τους για το περιβάλλον.
Η διαδρομή ξεκινάει από τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, διασχίζει τις εκβολές του Νέστου και καταλήγει στο δημοτικό camping Κεραμωτής. Στο κομμάτι του Δέλτα του Νέστου, οι αθλητές θα περάσουν μέσα από τον ποταμό. Να σημειώσω ότι το νερό στο Νέστο έχει ύψος περίπου 40 εκ. οπότε οι αθλητές θα το διασχίσουν χωρίς δυσκολία, ωστόσο εμείς έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και στο σημείο θα βρίσκονται βάρκες, σχοινιά, σωσίβια και εξειδικευμένοι συνοδοί για παν ενδεχόμενο. Βάρκες θα πλέουν εξάλλου κοντά στις παραλίες στα περισσότερα κομμάτια της διαδρομής, για τις σχετικές φωτογραφήσεις, βιντεολήψεις και για όποια βοήθεια χρειαστεί. Να προσθέσω τέλος ότι θα υπάρχει φωτογραφική κάλυψη και από… αέρος με drones (μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα)».
 
«Τρέχουμε για καθαρές παραλίες»
Ο κ. Γερμαντζίδης αναφέρθηκε και στις παράλληλες δράσεις που πραγματοποίησε και σχεδιάζει για το μέλλον η ομάδα του «Waverunning» και οι εθελοντές:
Η.Γ.: «Ένας από τους βασικούς στόχους της διοργάνωσης είναι ο καθαρισμός των ακτών εξαιρετικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας, καθώς η ρύπανση αποτελεί μόνιμο πρόβλημα της περιοχής. Ήδη μαζί με τους εθελοντές στις 21/08 καθαρίσαμε ένα μεγάλο κομμάτι των παραλιών, ενώ ανάλογη δράση θα πραγματοποιήσουμε στις 20 Σεπτεμβρίου. Στη 2η προσπάθεια καθαρισμού των παραλιών και της ακτογραμμής θα συμμετέχουν και οι Δήμοι Αβδήρων – Τοπείρου που θα διαθέσουν μέσα για τον καθαρισμό».
Τέλος, για τη δυσκολία που προκύπτει από το τρέξιμο στην άμμο, ο Ηλίας Γερμαντζίδης τόνισε:
Η.Γ.: «Έχω κάνει αρκετές φορές τη διαδρομή, από εκεί εξάλλου προέκυψε και η ιδέα για τον αγώνα. Μπορώ να πω ότι είναι αντίστοιχης δυσκολίας, ίσως σε μερικά σημεία και πιο εύκολη, από έναν αγώνα σε ορεινό ή ασφάλτινο δρόμο κι έτσι απευθύνεται σε όλους τους δρομείς, έμπειρους αλλά και πιο άπειρους. Να σημειώσω επίσης ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να τρέξει με παπούτσια ή χωρίς. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς, τους εθελοντές και τους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου για την πολύτιμη βοήθεια τους στο εγχείρημα μας».
 
Οδ. Βουρβουκέλης: «Στόχος να καθιερωθεί ο αγώνας»
 Ο υποστηρικτής του αγώνα Οδυσσέας Βουρβουκέλης πήρε στη συνέχεια το λόγο για να υπογραμμίσει:
Ο.Β.: «Από την πρώτη ενημέρωση που είχα για τον αγώνα κατάλαβα ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επειδή είναι πρωτότυπος, αλλά και επειδή έχει ως στόχο την προβολή του τόπου και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Εμείς ως «Κτήμα Βουρβουκέλη» στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες κι έτσι και τώρα προσπαθήσαμε να βάλουμε το δικό μας «λιθαράκι». Όσον αφορά την αποδοχή από τον κόσμο, καθώς έρχομαι καθημερινά σε επαφή με πολλούς κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, διαπίστωσα ότι μπορεί να είναι πρωτόγνωρος αγώνας όμως στο άκουσμά του όλοι χαιρόντουσαν καθώς θα προβάλλονταν η περιοχή μέσα από αυτόν. Πιστεύω ότι η διοργάνωση θα στεφθεί με επιτυχία και θα καθιερωθεί για τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στις 200 περίπου φετινές συμμετοχές υπάρχουν αρκετές και από χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σερβία, FYROM) και, αν μπορέσουμε και κάνουμε «άνοιγμα» προς τα εκεί θα μπορούσαμε να καθιερώσουμε τον αγώνα ως βαλκανικό».
 
 
«Waverunning 2014»
 
Το πρόγραμμα του διημέρου:
 
Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014
(Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18:00):
-Συγκέντρωση και παρουσίαση προγράμματος στο Camping της Κεραμωτής.
-Δημιουργική απασχόληση παιδιών.
-Ομιλία για τον δρόμο του κρασιού
-Αστροπαρατήρηση.
 
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014
09.00: Έναρξη αγώνων 28χλμ. και 10 χλμ.
14.00: Έναρξη αγώνα 3 χλμ. (10-16 ετών).
15.00: Τελετή απονομής.
 
Χρήσιμες πληροφορίες:
* Σε επιλεγμένους σταθμούς θα παρέχονται νερό, χυμοί, ισοτονικά και φρούτα.
*Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στον αγώνα των 28km και επιθυμούν να μεταφερθούν από την Κεραμωτή προς την αφετηρία (Αρχαία Άβδηρα), θα συγκεντρωθούν στην είσοδο του Camping στις 07:15. Εκεί θα παραλάβουν τους αριθμούς τους και θα αναχωρήσουν με λεωφορείο της διοργάνωσης για την αφετηρία.
*Το λεωφορείο για τη μεταφορά των αθλητών από τον τερματισμό (δημοτικό camping Κεραμωτής) προς τα Άβδηρα θα αναχωρήσει στις 16:00, μετά τη λήξη της τελετής απονομής.
* Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στον αγώνα των 10km, θα συγκεντρωθούν στην είσοδο του camping στις 07:30. Εκεί θα παραλάβουν τους αριθμούς τους και θα αναχωρήσουν για την αφετηρία με μέσο της διοργάνωσης.
* Όσοι αθλητές συμμετέχουν στον αγώνα των 3km θα συγκεντρωθούν στην είσοδο του Camping στις 13:30.
 
Έπαθλα:
* Για τους τρεις άντρες και γυναίκες των 10χλμ. και 28χλμ. που θα τερματίσουν πρώτοι, το έπαθλο είναι μία κατάδυση με τη σχολή καταδύσεων «DIVER TO DIVER» Κεραμωτής και από ένα κρασί από το Οινοποιείο Βουρβουκέλη.
* Στους αθλητές των 10χλμ. και 28 χλμ. θα παρέχεται αναμνηστικό μπλουζάκι.
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διακρίσεις για ΑΠΟΦΚΑ και Διομήδη στο Χειμερινό Κύπελλο Ρίψεων

Που έγινε στις Σέρρες την προηγούμενη εβδομάδα Στο κύπελλο χειμερινών ρίψεων αναπτυξιακών …