Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Είπαν το κρασί…κρασάκι

Είπαν το κρασί…κρασάκι

0
vourvoukelis krasi

Μια από τις δυσκολότερες χρονιές ήταν η φετινή για τους οινοπαραγωγούς

 

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους δύο οινοπαραγωγούς του νομού μας Βουρβουκέλη και Σγουρίδη που διατηρούν βιολογικές καλλιέργειες

 
 
Στην βροχή φαίνεται να πνίγηκαν τα όνειρα των οινοπαραγωγών της περιοχής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, αφού, όπως όλα δείχνουν θα σημειωθεί στην τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο 2014-2015 αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής οίνου. Ανάμεσα τους, σημαντικές απώλειες μετρούν και οι δύο μεγάλοι οινοπαραγωγοί του νομού μας κ. Οδυσσέας Βουρβουκέλης και κ. Ναπολέων Σγουρίδης, οι οποίοι μη θέλοντας να ρίξουν την ποιότητα του κρασιού τους κάνουν αυστηρή διαλογή στην φετινή τους σοδειά.
 
Κακοκαιρία στους οινοπαραγωγικούς κύκλους
Όπως σημειώνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο 2014-2015 αναμένεται αξιοσημείωτη πτώση καθώς η όψιμη παραγωγή φέτος σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουν επιδράσει αρνητικά στις περισσότερες κατηγορίες κρασιού.
«Ενδέχεται η μείωση στην παραγωγή να οριστικοποιηθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτό που προβλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών επιδεινώνουν τις προβλέψεις» σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ και συμπληρώνει ότι «οι αμπελουργοί σε πολλές περιοχές σπεύδουν να τρυγήσουν υπό το φόβο και άλλων επερχόμενων βροχοπτώσεων γεγονός που θα συμβάλει στη σήψη των σταφυλιών».
Από την μεριά του το υπουργείο, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, κάνει λόγο για συνολική πτώση της παραγωγής κατά 13,25% σε σύγκριση με το 2013, πτώση κατά 7,47% σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας και πτώση κατά 17,94% σε σχέση με τον μέσο όρο δεκαετίας.
Οι οίνοι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) καταγράφουν μείωση κατά 20,63% στα 500.000 εκατόλιτρα, οι οίνοι ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) μείωση κατά 16,67% στα 250.000 εκατόλιτρα, ενώ πτώση 13,91% στα 2.030.000 εκατόλιτρα καταγράφεται και στους οίνους που δεν κατηγοριοποιούνται.
Αντίθετα, αύξηση καταγράφουν οι ποικιλιακοί οίνοι, γεγονός που υποδηλώνει και μια εσωτερική στροφή στην παραγωγή αυτής της κατηγορίας. Η παραγωγή των ποικιλιακών οίνων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 71,43% στα 120.000 εκατόλιτρα.
 
Βουρβουκέλης: «Αναμένεται να επηρεαστεί η τιμή μόνο σε ορισμένα κρασιά»
«Υπάρχει αξιοσημείωτη πτώση και στην παραγωγή σταφυλιού της περιοχής μας, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων από την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι. Ο υγρός αυτός καιρός είχε ως συνέπεια να υπάρξει έξαρση ασθενειών, κυρίως μυκητολογικές, όπως είναι ο περονόσπορος» αναφέρει ο κ. Βουρβουκέλης και εξηγεί «εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων, ο παραγωγός δεν προλάβαινε να αντιμετωπίσει τις ασθένειες, είτε είχε συμβατική καλλιέργεια είτε βιολογική, όπως έχουμε εμείς, στην οποία μάλιστα δεν μπορείς να επέμβεις όταν υπάρχει η ασθένεια. Και φυσικά, λόγω του εδάφους, ήταν δύσκολο να μπει κανείς στα αγροτεμάχια».
Όσον αφορά για την ποιότητα του κρασιού ο ίδιος τονίζει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουμε ακόμα το κατά πόσο θα επηρεαστεί η ποιότητα του κρασιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν πετύχει τα στάνταρ τους. «Η ποιότητα των κρασιών μας θα είναι καλή, όπως κάθε χρόνο, απλά δεν θα είναι η καλύτερη μας χρονιά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τέλος, όσον αφορά την τιμή σημείωσε ότι «ίσως να επηρεαστεί η τιμή λόγω χαμηλής παραγωγής καθώς έχουν πληγεί οινοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη».
 
Σγουρίδης: «Φέτος είναι μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων 10, ίσως και 20 ετών»
sgouridis napoleon«Φέτος, η χρονιά ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων 10, ίσως και 20 ετών. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα κυρίως στις βιολογικές καλλιέργειες, όπως είναι η δική μας. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά κάποιες ασθένειες με αποτέλεσμα να χάσουμε πάρα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής μας» σημειώνει ο κ. Σγουρίδης και εξηγεί «επειδή για να βγάλεις ένα καλό κρασί χρειάζεται να έχεις καλή πρώτη ύλη, τα περισσότερα οινοποιεία θα προχωρήσουν σε αυστηρή διαλογή των σταφυλιών και θα στραφούν και στις κάβες τους, οι οποίες φιλοξενούν ακόμη κρασιά από την περσινή σοδειά, λόγω της πτώσης στην ζήτηση του προϊόντος».
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στο «Ε» η φετινή τους σοδειά τους αποτρέπει από το να εμφιαλώσουν λευκό κρασί.
Κλείνοντας, ο κ. Σγουρίδης μοιράζεται με τους αναγνώστες μας και τον προβληματισμό των αμπελουργών και των οινοπαραγωγών για το κατά πόσο θα σκύψει πάνω στο πρόβλημά τους ο ΕΛΓΑ και για το αν θα υπάρξει κάποια αποζημίωση για ζημιές που έχουνε υποστεί.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…