Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αθώος ο αντιφασίστας για παράνομη αφισοκόλληση

Αθώος ο αντιφασίστας για παράνομη αφισοκόλληση

0
diki antifa1

Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της νομικής πλάνης.

Το δικαστήριο επικεντρώθηκε στην αφισοκόλληση σε συγκεκριμένα σημεία και όχι στο περιεχόμενο των αφισών

diki antifa2

Εκδικάστηκε το πρωί της Τετάρτης από το Πταισματοδικείο Ξάνθης η υπόθεση του αντιφασίστα Παντελή Αποστολίδη ο οποίος είχε συλληφθεί για αφισοκόλληση στις 18 Μαρτίου μετά την καταγγελία του τότε αντιδημάρχου Καθαριότητας Τάσου Θεοδωρίδη.
Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις όλων των πλευρών έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο, αποδεχόμενο τον ισχυρισμό του για νομική πλάνη, παρά την πρόταση του Δημοσίου κατηγόρου να κριθεί ένοχος με ελαφρυντικά, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Τ. Θεοδωρίδης: «Δεν είδα τον κατηγορούμενο να κολλάει»
Πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο τότε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Τάσος Θεοδωρίδης, ο οποίος έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της πράξης του κατηγορουμένου.
«Την 18η Μαρτίου υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Τμήματος Καθαριότητας έκανε ελέγχους στους δρόμους. Κατά τον έλεγχο τους εντόπισαν ότι πραγματοποιούνταν αφισοκόλληση σε σημεία που δεν επιτρεπόταν στην οδό Μιχαήλ Καραολή. Με την σειρά μας εμείς καταγγείλαμε το περιστατικό στις Αστυνομικές Αρχές. Όταν έφτασα στην Πλατεία Μπαλτατζή είδα τον κ. Αποστολίδη να συνομιλεί με τον αστυνομικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης και υπογράμμισε «προσωπικά δεν είδα τίποτα. Ούτε είδα τον νεαρό να αφισοκολλεί ούτε τις υποφαινόμενες αφίσες στα σημεία που υποδεικνύετε».
Μάλιστα, ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι έχει κατά καιρούς δει πολλές αφισοκολλήσεις και έχει προχωρήσει σε καταγγελίες κυρίως για την περιοχή της ΔΕΗ. Επιπλέον, τόνισε ότι τις υπόλοιπες ημέρες δεν αναφέρθηκε τίποτα από τους υπαλλήλους στην υπηρεσία για τις εν λόγω αφίσες.
Λουκοπούλου: «Οι πολίτες δεν γνωρίζουν σε ποια σημεία επιτρέπεται η αφισοκόλληση»
Ως συνήγοροι υπεράσπισης στο βήμα κλήθηκαν η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Μαρία Λουκοπούλου και η συνδικαλίστρια της ΔΟΕ Ξάνθης κα Χαρίκλεια Γιαννακίδου.
Και οι δύο μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν ότι προφανώς ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε ότι η πράξη του αυτή ήταν παράνομη την στιγμή μάλιστα που εκείνες τις μέρες η πόλη ήταν γεμάτη με αφίσες νυχτερινών κέντρων.
«Το εν λόγω συλλαλητήριο στο οποίο καλούσαν τους πολίτες οι αφίσες ήταν μια συνδιοργάνωση στην οποία συμμετείχαμε και η ΕΛΜΕ Ξάνθης» ανέφερε η κα Λουκοπούλου και συμπλήρωσε «εκείνη την περίοδο είχαμε επιδοθεί σε αφισοκόλληση και εμείς μέσα και έξω από τα σχολεία. Βέβαια, δεν γνωρίζω αν έχω παρανομήσει και εγώ η ίδια, καθώς δεν μας έχει υποδείξει κανένας που πρέπει και που όχι να κολλούμε αφίσες».
Π. Αποστολίδης: «Κολλούσα όπου προϋπήρχαν αφίσες»
«Η αντιφασιστική πορεία αυτή ήταν παγκόσμια και είχαμε καθήκον να ενημερώσουμε τον κόσμο της Ξάνθης. Η αφισοκόλληση είναι μια πρακτική του κινήματος και δεν θεώρησα ότι χρειάζεται κάποια άδεια από το δήμο. Μάλιστα, κολλούσα σε σημεία στα οποία υπήρχαν και άλλες αφίσες» δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος.
Οι τελικές αγορεύσεις
Παίρνοντας τον λόγο ο Δημόσιος Κατήγορος (που παρεμπιπτόντως ήταν και ο αστυνομικός που είχε προχωρήσει στην σύλληψη του κατηγορουμένου) υπογράμμισε ότι δέχεται το ελαφρυντικό για άγνοια του νόμου, αλλά παρόλα αυτά το αδίκημα έχει εκτελεστεί. Έτσι θεώρησε δέον να κριθεί ο κατηγορούμενος ένοχος με ελαφρυντικά, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Τελευταίος, το λόγο πήρε ο Συνήγορος Υπεράσπισης, ο οποίος τόνισε ότι ο κατηγορούμενος δρούσε κατά την άσκηση του δικαιώματος του για ελευθερία έκφρασης, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο εκφράζει τα πολιτικά του δικαιώματα. Μάλιστα, σημείωσε ότι αν ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι παρανομεί δεν θα προχωρούσε στην εν λόγω ενέργεια στις 12 το μεσημέρι.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι στο νέο νόμο υπάρχουν αναφορές μόνο για την αφισοκόλληση επαγγελματικού και εμπορικού περιεχομένου από τις οποίες εξαιρείται η πολιτική αφισοκόλληση, όπως αναφέρει ο εισηγητής στο πόρισμα του νόμου.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι η κατάσχεση που έγινε στα υλικά του κατηγορούμενου ήταν παράνομη και απαγορεύεται συνταγματικά.
Π. Αποστολίδης: Διωχθήκαμε γιατί προσπαθούσαμε να καταδείξουμε την εγκληματική διάσταση της Χρυσής Αυγής
«Η στάση του Δικαστηρίου φανέρωσε ότι δεν είχανε καμία διάθεση να αγγίξουν την πολιτική διάσταση του ζητήματος, θέλοντας με κάθε τρόπο να παρακάμψουνε και την δική μου απολογία και την τοποθέτηση του συνηγόρου μου. Ένα θέμα που δεν αναδείξαμε κατά την διάρκεια της δίκης είναι ότι η κατάσχεση του υλικού που αφορούσε όχι μόνο την πορεία στις 22 Μαρτίου, αλλά και την εκλογική καμπάνια που είχαμε ανοίξει για να καταδείξουμε στον κόσμο την εγκληματική διάσταση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Κάτι που ήταν προφανές για εμάς ότι ήταν από τους βασικούς στόχους της δίωξης μας. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος που με συνέλαβε, με μήνυσε μετά την άρνηση του αντιδημάρχου να προχωρήσει σε αυτή την πράξη και στην συνέχεια ήταν και Δημόσιος Κατήγορος στην δίκη νομίζω ότι λέει αρκετά πράγματα» δήλωσε μετά το πέρας της δίκης ο κ. Αποστολίδης.
Γ. Πατζανακίδης: Σήμερα κέρδισε το αντιφασιστικό κίνημα
«Είμαστε σήμερα χαρούμενοι γιατί ο κατηγορούμενος για πολιτική αφισοκόλληση και συγκεκριμένα με αντιφασιστικό περιεχόμενο αθωώθηκε. Για εμάς η αφισοκόλληση με πολιτικό περιεχόμενο δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την υπαίθρια διαφήμιση γιατί αναφέρεται σε συνταγματικά δικαιώματα και συγκεκριμένα στο δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και στο δικαίωμα ελευθερίας του Τύπου. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί για να διαμορφώσει την δική του άποψη. Και αυτό είναι το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία» δήλωσε με την σειρά του ο Συνήγορος του κατηγορουμένου κ. Γιάννης Πατζανακίδης.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…