Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άνοιξε τις πύλες της η Μονάδα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

Άνοιξε τις πύλες της η Μονάδα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

0
egkainia ilikiomenon1

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της το μεσημέρι της Παρασκευής με την παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών

 

Κόστισε περίπου 5,3 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 50 κλίνες, 4 σαλόνια, τραπεζαρία, μαγειρείο και βοηθητικούς χώρους

 
Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής τα εγκαίνια της Μονάδας Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Άγιος Παντελεήμων», η οποία αποτελούσε ένα όνειρο ζωής του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές, στρατιωτικές, αστυνομικές και θρησκευτικές αρχές της Χριστιανικής και της Μουσουλμανικής Θρησκείας. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός και των πολιτών που παρευρέθηκαν στο χώρο και γνώρισαν από κοντά το εντυπωσιακό κτίριο.
 
Οι χώροι του κτιρίου
egkainia ilikiomenon3Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ευχελαίου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της μονάδας η οποία διαθέτει 50 κλίνες, 4 σαλόνια, μια μεγάλη τραπεζαρία, μαγειρείο, γραφεία και βοηθητικούς χώρους. Ένα πραγματικό στολίδι, όπου έχει δοθεί σημασία κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά. Πέρα από τους όμορφους φωτεινούς χώρους χάρη στα πολλά και μεγάλα του παράθυρα τα βλέμματα και τα σχόλια των παρευρισκομένων τράβηξαν τα μοντέρνα και εξαιρετικής καλαισθησίας έπιπλα.
Να σημειώσουμε ότι το όνειρο του Μητροπολίτη πήρε «σάρκα και οστά» χάρη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδότησε την ανέγερση του κτιρίου με 5 εκατ. ευρώ, τα οποία έμειναν στην πόλη μας καθώς έδωσαν δουλειά σε 80-100 επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους.
 
Μητροπολίτης: Με το βλέμμα στον άνθρωπο ως όλον
egkainia ilikiomenon2Παίρνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και μοιράστηκε μαζί τους την χαρά που νιώθει για το έργο αυτό της εκκλησίας το οποίο επιλέχθηκε να εγκαινιαστεί μια τόσο σημαντική μέρα για την κοινωνία της Ξάνθης, την ημέρα γιορτής του πολιούχου της.
«Η εκκλησία ενδιαφέρεται για τον όλον άνθρωπο. Πρώτιστα βέβαια για τις πνευματικές του ανάγκες, αλλά χωρίς να παραβλέπει και τις υλικές ανάγκες» σημείωσε στην αρχή του λόγου του ο Σεβασμιότατος υπενθυμίζοντας τα λόγια του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κατά την Αρτοκλασία της προηγούμενης μέρας ότι «το σώμα χωρίς την ψυχή είναι ένας τάφος, αλλά και η ψυχή χωρίς το σώμα είναι φάντασμα». «Η εκκλησία έχοντας το αίσθημα της ευθύνης, πρώτα απέναντι στο Θεό αλλά και απέναντι στο λαό του Θεού προσπαθεί τα χρήματα, τα οποία της χορηγούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, από οποιαδήποτε άλλη πηγή, από εθνικούς πόρους ή από τις εισφορές των Χριστιανών, να τα διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο, γιατί αυτά είναι ο μόχθος και ο κόπος των ανθρώπων και πιστεύουμε ότι μια μέρα θα λογοδοτήσουμε σε Εκείνον εκεί ψηλά» σημειώνει ο ίδιος και συμπληρώνει «σήμερα η περιοχή μας αποκτά ένα έργο για να καλύψει τις ανάγκες συμπολιτών μας, γερόντων, μοναχικών ανθρώπων. Θα τους φιλοξενεί, θα τους περιθάλπει, ούτως ώστε να μην νιώθουν ότι είναι μόνοι και εγκαταλελειμμένοι σε αυτόν εδώ τον κόσμο».
Αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του κτιρίου μέχρι την παράδοσή του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά τριών αδερφών που έχουν αναπαυθεί, της Δουκέλης, της Αναστασίας και της Καλλιόπης Παπαγιαννίδη, με καταγωγή από την Ξάνθη. «Οι αδερφές Παπαγιαννίδη αντί να διαθέσουν τις οικονομίες τους σε ταξίδια ή σε κάποιο άλλο σκοπό δώρισαν 613.000 ευρώ στην Μητρόπολη. Οι 300.000 ευρώ διατέθηκαν για την ολοκλήρωση του σκελετού του Ναού των Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, γιατί έτσι ήταν η επιθυμία τους, και το υπόλοιπο ποσό για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό αυτής της μονάδος».
Κλείνοντας μίλησε και για τον τρόπο στελέχωσης της μονάδας, που θα στηριχτεί στην εθελοντική εργασία των ιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου και των Κυριών της Αγάπης.
 
Κραυγή απόγνωσης από τους υπαλλήλους του γηροκομείου «Μέγας Βασίλειος»
Την ώρα που η Μητρόπολη και οι Ξανθιώτες γιόρταζαν τα εγκαίνια της καινούριας αυτής μονάδας έξω από τον χώρο είχαν συγκεντρωθεί οι υπάλληλοι του γηροκομείου «Μέγας Βασίλειος» οι οποίοι βγάλανε, για άλλη μια φορά, την δική τους κραυγή απόγνωσης.
«Ήρθαμε εδώ σήμερα για να βρούμε όλες τις αρχές μαζεμένες, καθώς αυτή η μονάδα, αν και δεν είναι γηροκομείο, είναι κάτι σχετικό με το δικό μας ίδρυμα. Και αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε εμείς 10 μήνες απλήρωτοι και προσπαθούμε με ότι μέσο έχουμε και με όσα μπορεί να μας προσφέρει ο λαός με αυτή την κρίση που υπάρχει να τα φέρουμε βόλτα χωρίς να επιβαρύνουμε τους τροφίμους. Είναι 52 ψυχές και εμείς είμαστε ένα προσωπικό 20 ατόμων που έχουμε να πληρωθούμε 10 μήνες. Δουλεύουμε με όλη την καλή θέληση μας, αλλά για πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Θα πρέπει λίγο οι αρχές του τόπου να ευαισθητοποιηθούν και να ενδιαφερθούν. Μπαίνουμε στον ένατο μήνα του χρόνου και δεν έχουμε πάρει καν την πρώτη δόση του 2014, η οποία βέβαια έχει μειωθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα έχουν μειωθεί και οι συντάξεις των γερόντων και σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των αγαθών κάνουν το έργο μας πιο δύσκολο» αναφέρει στο «Ε» η κ. Κατερίνα Κουτσή, νοσηλεύτρια του γηροκομείου,
Κλείνοντας, η ίδια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με τις νέες Δημοτικές Αρχές καθώς και ότι η εκκλησία δεν έχει συμβάλει ποτέ στην προσπάθεια τους.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …